Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:43:44

385 πολίτες σε πέντε μήνες σκότωσαν Αμερικανοί αστυνομικοί

Το θέμα της αστυνομικής κατάχρησης βίας εξακολουθεί να διχάζει την αμερικανική κοινωνία. Μέλη της αμερικανικής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν 385 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών φέτος ή τουλάχιστον δύο κατά μέσο όρο την ημέρα, γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Το ποσοστό των θανάτων είναι υπερδιπλάσιο αυτού που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, ένας απολογισμός που αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι ελλιπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που η εφημερίδα συγκεντρώνει για κάθε θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς το 2015, καθώς και για κάθε θάνατο αστυνομικού από πυρά την ώρα του καθήκοντος.

"Ουδέποτε θα μειωθεί ο αριθμός των πυρών των αστυνομικών, αν δεν αρχίσουμε να παρακολουθούμε με ακρίβεια αυτά τα στοιχεία", δήλωσε ο Τζιμ Μπάιρμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος της Αστυνομίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής της επιβολής του νόμου.
Η ανάλυση της Post δημοσιεύεται καθώς διεξάγεται μια έντονη συζήτηση στη χώρα για τη χρήση θανάσιμης βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κυρίως σε βάρος των μειονοτήτων. Θυμίζουμε πως το θέμα προκάλεσε κοινωνική αναταραχή με την υπόθεση στο Φέργκιουσον, μετά τη δολοφονία νεαρού Αφροαμερικανού από αστυνομικό.

400 νεκροί το χρόνο από αστυνομικούς

Στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείο Ερευνών (FBI) την περασμένη δεκαετία καταγράφουν περίπου 400 θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς το χρόνο ή κατά μέσο όρο 1,1 θανάτους την ημέρα. Η δημοσιοποίηση στοιχείων για περιστατικά με πυροβολισμούς από τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι προαιρετική.

Όμως, η ανάλυση της Post δείχνει ότι ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων για το 2015 είναι κοντά στο 2,6 από την Παρασκευή. Με τον ρυθμό αυτό, η αστυνομία θα έχει πυροβολήσει και σκοτώσει περίπου 1.000 ανθρώπους έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η ανθρωπογεωγραφία των θυμάτων
Η ανάλυση της Post έδειξε ότι περίπου τα μισά από τα θύματα ήταν λευκοί, τα μισά μέλη μειονοτήτων. Ανάμεσα στα άοπλα θύματα, τα δύο τρίτα ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι.

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στις περιοχές όπου έλαβαν χώρα τα περιστατικά χρήσης θανατηφόρας βίας από αστυνομικούς, το ποσοστό των μαύρων που σκοτώθηκαν είναι τριπλάσιο του ποσοστού των λευκών ή μελών άλλων μειονοτήτων.
Τα θύματα ήταν ηλικίας από 16 έως 83 χρόνων. Περισσότερο από το 80% αυτών έφεραν δυνητικά θανατηφόρα αντικείμενα, ως επί το πλείστον όπλα. Ενενήντα δύο θύματα αναγνωρίστηκαν ως ψυχικά ασθενείς.

Οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση θανάσιμης βίας όταν φοβούνται για τη ζωή τους ή τη ζωή των άλλων. Σε τρεις από τις 385 περιπτώσεις που οι πυροβολισμοί ήταν θανατηφόροι ένας αστυνομικός διώχθηκε ποινικά.

Νυν και πρώην αρχηγοί της αστυνομίας και άλλοι αξιωματούχοι της ποινικής δικαιοσύνης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η αστυνομία πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους θανάτους, όπως επίσης και ότι πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ανεπαρκή αστυνόμευση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline