Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:23:17

Βόμβες από τον Ερντογάν με στόχο τους Κούρδους

Φρένο στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους βάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που λαμβάνει την πολιτική στήριξη του ΝΑΤΟ για την εκστρατεία του στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Τ. Ερντογάν με τις κινήσεις του έχει ανοίξει πλέον δύο στρατιωτικά μέτωπα σε Συρία και Ιράκ, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων, και επιπλέον επιχείρει να πλήξει και το κόμμα HDP που έλαβε το 13% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές

Με ανοιχτά πλέον δύο στρατιωτικά μέτωπα στην περιοχή, με το Ισλαμικό Κράτος από τη μία πλευρά και με τους Κούρδους από την άλλη, ο Ερντογάν κάνει κινήσεις και στο πολιτικό πεδίο ζητώντας διώξεις εναντίον των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και διαμηνύοντας παράλληλα ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.

Εξομοιώνοντας το ΡΚΚ με τους «τρομοκράτες» του Ισλαμικού Κράτους ο Τούρκος πρόεδρος έκρινε «αδύνατη» τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας «με εκείνους που απειλούν την εθνική ενότητα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Μπεσίρ Αταλάι, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει τελειώσει ντε φάκτο» εξηγώντας ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή μια στασιμότητα στον μηχανισμό, αλλά θα άρχιζε και πάλι από εκεί όπου διακόπηκε αν φαίνονταν αυτές οι προθέσεις». Επιπλέον τόνισε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνο εφόσον τα «τρομοκρατικά στοιχεία» καταθέσουν τα όπλα τους και εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Ερντογάν και λίγο μετά την επίθεση ανταρτών εναντίον ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τουρκικά μαχητικά F-16 βομβάρδισαν μια ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ στην ορεινή επαρχία Σιρνάκ. Χθες ο Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να διωχθούν οι ηγέτες του τουρκικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και κάλεσε το Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία των βουλευτών, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους για σχέσεις με το εκτός νόμου ΡΚΚ.

Πρόκειται για το φιλοκουρδικό κόμμα που μπήκε δυναμικά στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του Ιουνίου οδηγώντας σε απώλεια της αυτοδυναμίας του κυβερνώντος ΑΚΡ. «Δεν έχουμε διαπράξει ασυγχώρητα εγκλήματα. Το μοναδικό μας έγκλημα είναι ότι κερδίσαμε το 13% των ψήφων», δήλωσε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Με τα δύο μεγάλα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ερντογάν, ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Εσης, Μπουράκ Τσοπούρ, εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος διαπράττει «πολιτικό χαρακίρι». «Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει από πού κινδυνεύει τώρα. Από το ΙΚ, το PKK ή την ίδια την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν θέλει να παρουσιαστεί ως ο ισχυρός ηγέτης της χώρας του, αλλά αυτό το εκρηκτικό μείγμα ενδέχεται εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχό του. Ο Ερντογάν με την ανεύθυνη διαχείρισή του βυθίζει τη χώρα στο χάος και όλα αυτά απλώς και μόνο επειδή έχασε τις εκλογές και δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να το αντιμετωπίσει», σχολίασε ο Τσοπούρ.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ, το οποίο συνήλθε χθες εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας με θέμα την κατάσταση ασφαλείας στην Τουρκία, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Αγκυρα, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι περιμένει περισσότερα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Αν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, το ΝΑΤΟ θα την υποστηρίξει με κάθε μέσο», δήλωσε ο Ερντογάν επισημαίνοντας το «καθήκον» της Συμμαχίας να αναμειχθεί περισσότερο, παρόλο που και οι δύο πλευρές είχαν υποβαθμίσει την πιθανότητα να παρασχεθεί αεροπορική ή χερσαία υποστήριξη στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline