Σάββατο 20 Απριλίου 2024  08:14:50

Νίκος Καραθανασόπουλος: ΣΥΡΙΖΑ, επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου

Καταρχάς, οφείλω να δώσω μία απάντηση στη Χρυσή Αυγή, όπου με περίσσιο θράσος -το θράσος που τους έχει δώσει και η κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι ενέργειες άλλων θεσμικών παραγόντων, όπως της Προέδρου της Βουλής- επιτέθηκε στο ΚΚΕ, μετατρέποντας το ψέμα σε επιστήμη. Όμως, θα πρέπει να ξέρει ότι σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει.


Το πρόβλημα για τους Χρυσαυγίτες ποιο ήταν δηλαδή; Αν θα ψηφιστεί το μνημόνιο στις 7 η ώρα το πρωί ή στη 1 η ώρα το μεσημέρι. Τέτοιοι γιαλαντζί αντιμνημονιακοί είναι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και πρέπει να τους πάρει χαμπάρι ο λαός, ότι όχι μόνο είναι εγκληματική οργάνωση και μακρύ χέρι του συστήματος, αλλά και ότι ταυτόχρονα ξεπληρώνουν και λογαριασμούς στην Κυβέρνηση. Γιατί το μοναδικό κόμμα το οποίο αντιτάχθηκε στο να επαναλειτουργήσει η Βουλή και να συζητηθεί το μνημόνιο είναι το ΚΚΕ. Ο Λαγός από τη Διάσκεψη των Προέδρων την «έκανε λαγός».

Και από αυτήν την άποψη, η συμφωνία την οποία φέρνει η Κυβέρνηση, το μνημόνιο Τσίπρα δηλαδή, το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι μία συμφωνία η οποία έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά δρα συμπληρωματικά στα δύο προηγούμενα μνημόνια, τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και τα μνημόνια της Συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Αξιοποιεί, διατηρεί το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου και ταυτόχρονα, υλοποιεί και προσθέτει νέα μέτρα, τα οποία είτε υπήρχαν στα προηγούμενα μνημόνια και δεν εφαρμόστηκαν, είτε δεν τα εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έτσι, λοιπόν, τα νέα αυτά αντιλαϊκά μέτρα έχουν να κάνουν με την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής απέναντι στο λαό, με τη διατήρηση των χαρατσιών -του ΕΝΦΙΑ, του τέλους αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος- μια φοροεπιδρομή απέναντι στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες, διατηρώντας ταυτόχρονα άθικτα τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου. Κι αυτή η απλή αύξηση στους συντελεστές φορολογίας είναι η χρυσόσκονη, με την οποία προσπαθείτε να πασπαλίσετε και να αποκρύψετε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των φορολογικών μέτρων που παίρνετε, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά δεν πρόκειται να αποδώσουν τίποτα και, μάλιστα, θα τα επιστρέψετε πολλαπλάσια μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους, τα χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης και τα άλλα μέτρα που παίρνετε στο μεγάλο κεφάλαιο.

Κλιμακώνεται η επίθεση στο ασφαλιστικό. Η τροπολογία, η οποία έρχεται, είναι φανερό πού οδηγεί τα πράγματα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Καταργείτε ουσιαστικά την κατώτερη σύνταξη και αυξάνετε τα όρια συνταξιοδότησης.

Και, βεβαίως, το συνολικότερο πακέτο αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος και κλιμάκωσης της επίθεσης θα έλθει τις νέες αναλογιστικές μελέτες στο όνομα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιταχύνεται η απελευθέρωση των αγορών, εφαρμόζεται το σύνολο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το παράδειγμα του ψωμιού ή του γάλακτος είναι φανερό. Επιταχύνεται ο τομέας της ενέργειας -της απελευθέρωσης- και των μεταφορών και ταυτόχρονα γίνονται ιδιωτικοποιήσεις μέσα από το νέο ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο όνομα δήθεν της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και των αναπτυξιακών μέτρων.

Και, βεβαίως, αυτά τα μέτρα είναι τα πρώτα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσουν και δεύτερα προαπαιτούμενα τον Οκτώβρη και ουκ έστιν αριθμός πόσα προαπαιτούμενα θα δούμε στα τρία χρόνια που θα διαρκεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Πρόκειται, δηλαδή, για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, μέτρα τα οποία δεν τόλμησαν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει την πραγματική χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, διαχρονικά και ιστορικά, όπως έχει επιβεβαιωθεί, ποιος είναι ο ρόλος των αριστερών κυβερνήσεων στην αστική διακυβέρνηση. Θέλουν να βγάλουν -και βγάζουν- αυτές οι κυβερνήσεις τα κάστανα από τη φωτιά, παίρνουν τα μέτρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, που άλλες αστικές κυβερνήσεις με δυσκολία θα τα έπαιρναν, και ταυτόχρονα, στο όνομα της Αριστεράς, επιδιώκουν να χειραγωγήσουν, να λαφυραγωγήσουν το εργατικό, λαϊκό κίνημα.
Από αυτήν την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είπαμε και το πρωί, αναδεικνύεται στην πράξη ως η επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, κύριε Μπαλαούρα, επειδή αναφερθήκατε στον Λένιν, μου θυμίσατε τη λαϊκή παροιμία, «εκεί που κρεμούσαν οι αντάρτες τα άρματα, τώρα κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια».
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Είναι λίγο ρατσιστικό αυτό για τους γύφτους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, εντάξει. Ο λαός το λέει, όμως. Αφήστε τώρα τι είναι ρατσιστικό και σκεφτείτε τη δική σας στάση.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την αμέριστη στήριξη από τις εργοδοτικές οργανώσεις, τον ΣΕΒ και προεκλογικά και μετεκλογικά και μια σειρά από άλλους, όπως επίσης και τη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κι είναι έωλα τα επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιεί σήμερα η Κυβέρνηση να πείσει για την αναγκαιότητα της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου. Η λογική του μικρότερου κακού επανέρχεται στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Χρεοκοπείτε το λαό για να σώσετε τους επιχειρηματικούς ομίλους και το καπιταλιστικό σύστημα. Μειώνετε περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις. Και με αυτά τα οποία λέτε για τα εργασιακά, ουσιαστικά προσπαθείτε να δείξετε το δέντρο και να κρύψετε το δάσος, που, όμως, δεν κρύβεται γιατί οι βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά εργασίας είναι η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και αποτελεί ψευτοδίλημμα, κατά την γνώμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά ή αναπτυξιακά. Γιατί είτε με την ύφεση είτε με την καπιταλιστική ανάπτυξη ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα αυτής της νέας πορείας την οποία δρομολογείτε. Από αυτήν την άποψη, τα πανηγύρια τα οποία κάνετε για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ του νέου πακέτου Γιούνκερ, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι διαπραγματευτήκατε όχι για λογαριασμό του λαού, αλλά για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Γιατί ακριβώς αυτά τα 35 δισεκατομμύρια θα στηρίξουν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και δεν πρόκειται, βεβαίως, να ανακόψουν τη βάρβαρη, αντιλαϊκή, αντεργατική, ταξική επίθεση απέναντι στα εργατικά στρώματα. Και για να τα πάρετε τα 35 αυτά δισεκατομμύρια αποτελεί προϋπόθεση η υλοποίηση αυτών των βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων.

Επίσης, για την υπόθεση αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού χρέους προϋπόθεση αποτελεί να κλιμακωθεί η βάρβαρη επίθεση, για να μπορέσει όχι να ανακουφιστεί ο λαός από την ελάφρυνση του κρατικού χρέους, αλλά για να μπορέσουν να διεκδικήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι ένα μεγαλύτερο πακέτο από την πίτα των κρατικών χρηματοδοτήσεων, πέραν, δε, του γεγονότος ότι μέσα από αυτά τα 86 δισεκατομμύρια της νέας δανειακής σύμβασης αυξάνεται το κρατικό χρέος.

Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται, ουσιαστικά, στην πράξη -και πρέπει αυτά τα συμπεράσματα κατά τη γνώμη του ΚΚΕ να βγουν- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε το λαό. Καλλιέργησε φρούδες ελπίδες, για να μπορέσει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να χειραγωγήσει τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση.
Και, βεβαίως, είναι ψεύτικος ο διαχωρισμός ανάμεσα στις μνημονιακές και στις αντιμνημονιακές δυνάμεις -κι επιβεβαιώνεται περίτρανα- ανάμεσα σε αυτές τις αντιμνημονιακές δυνάμεις που χωρά πολύ εύκολα η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Και αυτή αντιμνημονιακή δύναμη είναι. Είναι χρήσιμος και βολικός για το σύστημα αυτός ο διαχωρισμός. Αποτελεί χρήσιμη και βολική αντιπολίτευση η υπόθεση της ανάπτυξης του αντιμνημονιακού αγώνα και της εμβάθυνσής του.

Άλλωστε, όλες αυτές οι δυνάμεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ξαναφοράνε πλέον την τήβεννο του αντιμνημονιακού, έχουν τεράστιες ευθύνες για την μέχρι τώρα πορεία, γιατί καλλιέργησαν αυτές τις αυταπάτες και αυτά τα ψέματα, γιατί στήριξαν κι έδωσαν άλλοθι στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της. Έδωσαν το άλλοθι στη Συμφωνία της 20ης Φλεβάρη που αποτέλεσε τον προάγγελο του μνημονίου, το άλλοθι στην πρόταση των σαράντα επτά σελίδων της Κυβέρνησης Τσίπρα, που τότε ήταν επίλεκτα στελέχη της Κυβέρνησης αυτοί οι οποίοι σήμερα διαμαρτύρονται. Και, βεβαίως, προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να διαμορφώσουν ένα νέο ανάχωμα, να διατηρήσουν εγκλωβισμένο το λαό σε λύσεις και προτάσεις που εξυπηρετούν επί της ουσίας τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, όχι άλλωστε τυχαία, συμπλέουν -από άλλη βεβαίως κατεύθυνση- με προτάσεις οι οποίες γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοστατούντος του Σόιμπλε, για αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Άρα, η πρόταση την οποία καταθέτουν, είναι μια πρόταση για το πώς η καπιταλιστική Ελλάδα με νόμισμα τη δραχμή θα μπορέσει να ανακάμψει για να θωρακιστούν από άλλη κατεύθυνση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εάν η υπόθεση της λαϊκής ευημερίας εξαρτιόταν από το νόμισμα, τότε θα ήταν μια πολύ εύκολη λύση για όλα τα καπιταλιστικά κράτη να αλλάζουν κατά καιρούς το νόμισμα και να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο την φτώχεια και την εξαθλίωση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε, δεν μπορεί να γίνει και δεν πρόκειται να γίνει, γιατί αυτός που καθορίζει το πώς ακριβώς θα μοιράζεται ο κοινωνικός πλούτος, εξαρτάται από τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται στη βάση της παραγωγικής διαδικασίας και στο ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο κι εμείς τονίζουμε -κι επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά- ότι εντός των τειχών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εντός των τειχών του ευρωμονόδρομου, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού.

Αυτό που αποτελεί ρεαλιστικότητα σήμερα για την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η πρόταση του ΚΚΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής -άρα κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, κοινωνική ιδιοκτησία και του παραγόμενου πλούτου που πειράζεται- για να μπορέσει ακριβώς να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Και σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ικανοποιηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, να αξιοποιηθεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων και να εξαλειφθεί η ανεργία και ταυτόχρονα να εξαλειφθούν και οι ανισότητες σε κλαδικούς και περιφερειακούς δείκτες και τομείς, που αυτό το διασφαλίζει αφενός μεν ο κοινωνικός χαρακτήρας της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, αλλά και ο κεντρικός σχεδιασμός.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή η πορεία ανάπτυξης είναι ασύμβατη με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτή τη «λυκοσυμμαχία» του μεγάλου κεφαλαίου. Και, βεβαίως, έχει ως προϋπόθεση τη μονομερή διαγραφή και τη μη αναγνώριση του κρατικού χρέους.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς καλούμε το λαό να συσπειρωθεί και να συμπαραταχθεί, να οργανώσει την πάλη του χωρίς αυταπάτες και αναμονές, πάλη η οποία, βεβαίως, θα αποκρούει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και ταυτόχρονα, θα αναφέρει τον πολιτικό προσανατολισμό, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα, βάζοντας στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική, λαϊκή οικογένεια, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δράση του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, μονόδρομος για το λαό και το εργατικό λαϊκό κίνημα αποτελεί η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ως τη μόνη συνεπή δύναμη, η οποία με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο αναδεικνύει τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και αναδεικνύει τη ρεαλιστικότητα της πολιτικής διεξόδου προς όφελος του λαού μας.

(Ο οικονομολόγος Νίκος Καραθανασόπουλος είναι βουλευτής Αχαίας του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline