Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:52:40

Η πρώτη εκατόμβη νεκρών στο Μάλι μετά την επέμβαση των Γάλλων

Σκληρές μάχες, αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τη Γαλλία και η πρώτη εκατόμβη νεκρών στο Μάλι, που είναι κράτος της Δυτικής Αφρικής.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, αντάρτες και κυβερνητικοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν στο Μάλι στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών και των μαχών για τη στρατηγική πόλη Κόνα, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές του Μάλι και αυτόπτες μάρτυρες.

Αξιωματικός του στρατού στο αρχηγείο της πρώην στρατιωτικής χούντας του Μάλι στη Μπαμακό είπε πως «περισσότεροι από 100» αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας μαγαζάτορας στην Κόνα είπε πως μέτρησε 148 πτώματα, ανάμεσά τους και δεκάδες κυβερνητικούς στρατιώτες.
«Τους διώξαμε, βρισκόμαστε ουσιαστικά μέσα στην Κόνα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Μάλι, ο αντισυνταγματάρχης Ντιάραν Κόνε.

«Δεν ξέρουμε αν έχουν βάλει νάρκες ή άλλες παγίδες, έτσι κινούμαστε με προσοχή. Υπήρξαν πολλοί θάνατοι και από τις δύο πλευρές», είπε. Η Βρετανία θα παράσχει επιμελητειακή στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών του Μάλι, ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Η Βρετανία θα διαθέσει μεταγωγικά αεροσκάφη για τη γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στο Μάλι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχαίτιση των ανταρτών, ωστόσο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα εμπλακούν βρετανικά στρατεύματα.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η βοήθεια προς τη Γαλλία συμφωνήθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπός της Cedeao στο Λάγος της Νιγηρίας, δήλωσε ότι την Τετάρτη στο Αμπιτζάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao), οι οποίες θα συγκροτήσουν δύναμη επέμβασης στο Μάλι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline