Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:00:38

Αντώνης Μπέζας: Πόσα δύσκολα περάσαμε από το 2011

«Παρατήρηση πρώτη: Η διαδικασία, η οποία γίνεται σήμερα είναι στην ουσία μία διαδικασία που κρίνει τον Προϋπολογισμό του 2011. Τι δείχνει λοιπόν ο Απολογισμός του 2011; Δείχνει ότι όλοι οι στόχοι, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εκείνον τον Προϋπολογισμό ήταν στόχοι οι οποίοι δεν επετεύχθησαν και μάλιστα είχαμε πάρα πολύ σημαντικές αποκλίσεις.

 

Τα καθαρά έσοδα, τα φορολογικά έσοδα, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, η είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων, η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το χρέος, όλοι αυτοί οι δείκτες ήταν εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που είχαν προβλεφθεί με το συγκεκριμένο Προϋπολογισμό και με τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί.

Τι δείχνει ακόμα ο Απολογισμός του 2011; Δείχνει ότι η τότε Κυβέρνηση δεν πήρε απλώς τολμηρά μέτρα, όπως ισχυριζόταν, για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά πήρε πρωτοφανή σε ένταση και σε μέγεθος μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής -τα περισσότερα μάλιστα απ' αυτά δεν είχαν καν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό- τα οποία όμως μείωσαν περισσότερο το ΑΕΠ και λιγότερο μείωσαν το έλλειμμα.

Επιπλέον, τι δείχνει αυτός ο Απολογισμός; Δείχνει ότι αυτή η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ήταν εντελώς αναποτελεσματική, διότι ελήφθησαν μέτρα ύψους 16,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αποτελεσματικότητα δηλαδή των μέτρων ήταν μικρότερη κι από 25%, ένα πρωτοφανές στοιχείο, ένα πρωτοφανές, χαμηλό ποσοστό.

Η κριτική επομένως που άσκησε τότε η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ήταν μία κριτική στο κενό ούτε έκρυβε από πίσω της κάποια ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Ήταν μία κριτική τεκμηριωμένη, η οποία δικαιώθηκε στην πράξη. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η κατάσταση ακόμα και σήμερα για χιλιάδες συμπολίτες μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σήμερα όμως ασκείται μία διαφορετική οικονομική πολιτική και δεν χρειαζόταν η αναγνώριση του λάθους για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να τροποποιηθεί αυτή η πολιτική. Έχει ήδη τροποποιηθεί. Το μείγμα της πολιτικής είναι διαφορετικό. Η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει οριστικά εξαλειφθεί, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής γίνεται με πιο ήπιο τρόπο μετά και τη διετή παράταση που πήραμε και θα γίνει με πιο ήπιο τρόπο ακόμα, αν έχουμε θετικά αποτελέσματα με βάση τη ρήτρα θετικής απόκλισης και εν πάση περιπτώσει τα χρήματα τα οποία θα μπουν στην αγορά το 2013 θα είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά που βγαίνουν από την αγορά με βάση τα νέα μέτρα λιτότητας.

Η δεύτερη παρατήρηση: Πολλές φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάνουμε το λάθος να μιλάμε για τον προϋπολογισμό ή για τον απολογισμό με όρους οικονομικούς, με επιχειρήματα οικονομικής πολιτικής. Ας μιλήσουμε όμως και με άλλους όρους. Ποια ήταν τα βασικά προβλήματα εκείνη την περίοδο στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία; Τα βασικά προβλήματα, κατά τη γνώμη μου, ήταν δύο. Το πρώτο πρόβλημα ήταν η βαθιά λαβωμένη ψυχολογία των Ελλήνων εκείνη την περίοδο και το δεύτερο βασικό πρόβλημα ήταν η απαράδεκτη εικόνα που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα στο εξωτερικό.

Η τότε Κυβέρνηση κατασκεύασε ψέματα προπαγανδιστικά και στη συνέχεια πίστεψε και η ίδια σ' αυτά τα ψέματα, σ' αυτά τα κατασκευάσματα συμπαρασύροντας τη χώρα, τους πολίτες και τους εταίρους μας.

Και σε άλλες χώρες υπάρχει διαφθορά, δεν υπήρξε όμως ποτέ Πρωθυπουργός άλλης χώρας που να διαφημίζει τη διαφθορά της πατρίδας του στο εξωτερικό. Προφανώς και δεν μπορεί να εισπραχθεί το σύνολο των φορολογικών εσόδων που βεβαιώνουν οι φορολογικές υπηρεσίες, διότι υπάρχουν πτωχευμένες εταιρείες, υπάρχουν ανεπίδεκτα είσπραξης βεβαιωμένα ποσά σε φυσικά πρόσωπα κ.λπ.. Κανείς όμως δεν θα περίμενε ότι υπήρχε τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός που να παρουσιάζονται τα βεβαιωμένα έσοδα της περιόδου 2009, 30 δισεκατομμύρια, ως η λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά από δύο χρόνια όχι μόνο δεν μειώθηκαν αυτά τα βεβαιωμένα και ανείσπρακτα έσοδα, αλλά τα 30 δισεκατομμύρια -το δείχνει αυτό ο Απολογισμός του 2011- μεγάλωσαν και πήγαν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τρίτη παρατήρηση, κυρία Πρόεδρε και ολοκληρώνω μ' αυτήν την τοποθέτησή μου: Σε μία πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων που έγινε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι απ' όλες τις πτέρυγες τονίστηκε με έμφαση ότι πρέπει να ενισχυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δημόσια λογοδοσία. Το ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί κορυφαία πρόκληση και ευθύνη για όλα τα κοινοβούλια, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα. Και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, διότι δεν μπορεί λόγω της κρίσης και στο όνομα της κρίσης η εκτελεστική εξουσία να αποστερεί από τα κοινοβούλια το βασικό τους προνόμιο, δηλαδή το δικαίωμα να εγκρίνουν και να ελέγχουν έναν προϋπολογισμό και με τον τρόπο αυτό να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στις δημοσιονομικές πολιτικές.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ασκούμε με αποτελεσματικότητα αυτά τα «προνόμια», τα δικαιώματά μας, τότε θα πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να χρησιμοποιήσουμε σημαντικά εργαλεία, τα οποία έχουμε στα χέρια μας και τα οποία δεν τα χρησιμοποιούμε όπως θα έπρεπε να τα χρησιμοποιούμε και ένα τέτοιο εργαλείο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι μέχρι τώρα σχέσεις ανάμεσα στη Βουλή και στο Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν σχέσεις περιορισμένες. Δεν προβλέπεται κοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Βουλής με την έννοια υποβολής προς το Ελεγκτικό Συνέδριο από τη Βουλή ερωτήσεων και παροχής απαντήσεων και διευκρινίσεων. Το Κοινοβούλιο δεν ασχολείται συστηματικά με τα ευρήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ούτε υπάρχει μία συνεχής ροή πληροφόρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο προς τα μέλη του Κοινοβουλίου.»

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline