Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:12:02

Φωτεινή Πιπιλή: Αυτές, οι Ανεξάρτητες Αρχές...

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ασχολούμαι με το ίδιο θέμα από τα μέσα του 2011. Ήταν ακριβώς η περίοδος που άρχισαν τα δραστικά μέτρα, όχι μόνο της περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά γενικότερα της επιβεβλημένης περικοπής κρατικών δαπανών σε οποιονδήποτε τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Όποιες περικοπές έχουν γίνει, για παράδειγμα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οποιοσδήποτε μπαίνει στο διαδίκτυο και τις γνωρίζει επακριβώς και μπορεί να τις σχολιάσει ή να ασκήσει κριτική.

Όμως, υπάρχει ένα τεράστιο κενό αναφορικά με το κόστος των Ανεξάρτητων Αρχών σήμερα που είναι 2013, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σε μία από τις έντεκα επίκαιρες και απλές ερωτήσεις μου το 2011, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαχινίδης είχε μόνο δεδομένα στοιχεία Απολογισμού του Προϋπολογισμού του 2009, του Προϋπολογισμού του 2010 και του Προϋπολογισμού του 2011, όπου προέκυπτε τότε ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές στοίχιζαν συνολικά με τους Προϋπολογισμούς 136.239.800 ευρώ, ενώ υπήρχε και το σκανδαλώδες ποσό ενοικίων το μήνα μόνο για εννέα Ανεξάρτητες Αρχές των 415.000 ευρώ περίπου. Μόνο για μία Αρχή, αυτή του Συνηγόρου του Πολίτη, το μηνιαίο μίσθωμα πολυτελέστατου κτηρίου στις καλές εποχές του 2002 ήταν 110.000 ευρώ.Είναι, λοιπόν, η ενδέκατη επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα. Τι περικοπές έχουν γίνει στο συνολικό κόστος του Προϋπολογισμού του συνόλου των Ανεξάρτητων Αρχών και ποιες είναι οι δραστικές περικοπές ενοικίων στις εννέα –και όχι μόνο- Ανεξάρτητες Αρχές που προανέφερα;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρία συνάδελφε, με την επίκαιρη ερώτησή σας όντως επανέρχεστε σε ένα θέμα που έχετε αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και ήμασταν μαζί σ' αυτά τα Έδρανα από τα μέσα του 2011. Και σωστά πράξατε. Ορθώς, μάλιστα, επανέρχεστε, διότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές, αλλά πλήρης αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων και διαφάνεια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία. Άλλωστε, η μείωση των απολαβών των αξιωματούχων του Δημοσίου, αλλά και των ενοικίων των κτηρίων στα οποία στεγάζονται Υπηρεσίες του Δημοσίου, αποτέλεσε την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών από τον Αύγουστο του 2011.

Ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, με στόχο τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Μία πρωτοβουλία που δεν είχε μόνο σημαντική συμβολική σημασία, αλλά και ουσιαστική, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, τα οποία προκύπτουν και στην περίπτωση –να ξεκινήσω από το πρώτο ερώτημά σας- των ενοικίων των κτηρίων, όπου στεγάζονται οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, όπως γνωρίζετε και αναδείξατε από το 2011, με το ν. 4002/2011 τα μισθώματα του δημοσίου μειώθηκαν συναινετικά ή υποχρεωτικά κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%. Επιπλέον, κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές προχώρησαν εκ των υστέρων σε μια νέα συναινετική μείωση των μισθωμάτων. Και με το νόμο αυτής της Κυβέρνησης, το ν. 4081/2012, επήλθε νέα μείωση -κλιμακωτή αυτή τη φορά- με βάση το ύψος του μηνιαίου μισθώματος, που έφτανε στο 25%.

Κυρία συνάδελφε, ο έλεγχος για την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων, που προανέφερα σ' αυτό το σκέλος του ερωτήματός σας, γίνεται από τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, που είναι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου αυτού, τα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα για τη στέγαση των Ανεξάρτητων Αρχών ανέρχονται σε μηνιαία βάση στις 297.000 ευρώ. Για την ακρίβεια, στις 296.733 ευρώ. Σε σύγκριση με το ύψος των μισθωμάτων που καταβάλλονταν το 2010, δηλαδή πριν από την υλοποίηση των μειώσεων, προκύπτει μηνιαία μείωση 189.000 ευρώ. Για την ακρίβεια, 188.609 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μια μείωση περίπου 40%. Παράλληλα, στο πλαίσιο του εφικτού, εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις περαιτέρω εξοικονόμησης των δημόσιων πόρων που διατίθενται για τα εν λόγω μισθώματα και όχι μόνο, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπουργείων της χώρας.

Πρόκειται για περιπτώσεις και κινήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία καθαρού δημοσιονομικού οφέλους, συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος. Σ' αυτό το πλαίσιο έχουμε προχωρήσει και σε αντίστοιχες παρεμβάσεις στο πεδίο του εξορθολογισμού των απολαβών, τις οποίες και θα σας αναπτύξω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ πολύ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι γιατί τουλάχιστον πήρα μία επίσημη απάντηση –ακριβώς για να μην υπάρχουν φήμες- ότι δίνουμε περίπου 300.000 ευρώ για τα ενοίκια των Ανεξάρτητων Αρχών, μια μείωση σε σχέση με το παρελθόν, όπως μου είπατε, της τάξεως του 40%.

Κύριε Σταϊκούρα, το Υπουργείο σας συνένωσε εφορίες. Γνωρίζω πολύ καλά τη μεγάλη επιτυχία και προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα κόστη ενοικίων στις συγχωνευμένες εφορίες. Κάνατε ειδική Επιτροπή με αρχιτέκτονες, με οικονομολόγους, με ανθρώπους που κοστολόγησαν τι σημαίνει η μεταφορά μιας εφορίας σε ένα άλλο κτήριο, τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, με πρώτιστο καθήκον σας να βρείτε ιδιόκτητα κτήρια για τις εφορίες. Και πετύχατε, κύριε Σταϊκούρα –και μπράβο στο Υπουργείο Οικονομικών- τη μείωση ετησίως κατά 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τα ενοίκια που έδινε παλιά το κράτος για τη στέγαση εφοριών.

Ακούστε, κύριε Σταϊκούρα, το έχω πει πάρα πολλές φορές: Για εμένα πρώτιστο καθήκον είναι, μαζί με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, αμέσως να γίνει μεταφορά όλων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας στα εγκαταλελειμμένα και ρημαγμένα δημόσια κτήρια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει αποψιλωθεί από ζωή. Το «La Mirage» στην Ομόνοια ξέρετε πολύ καλά ότι πέτυχε να διασωθεί, όπως και το «Esperia» του Ταμείου Νομικών, που είναι 10.000 τετραγωνικά. Το παλιό ξενοδοχείο, το «Ambassadeur», στην Ομόνοια -9.087 τετραγωνικά- του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα καταρρέει. Το κτήριο του ΙΚΑ Πειραιώς ρημάζει από το 1999.

Kαι το ΙΚΑ, κυρία Πρόεδρε, αναγκάζεται σήμερα να πληρώνει 600.000 ευρώ ετησίως για νοίκι.

Εδώ και τώρα, λοιπόν, κύριε Σταϊκούρα, όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές με εντολή της Κυβέρνησης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το ΤΕΕ και δεν ξέρω με ποιο άλλο τεχνικό όργανο του κράτους, θα πρέπει σταδιακά σε ένα χρόνο να μεταφερθούν σε «ρημάδια» περιουσιακά στοιχεία του κράτους ή των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνα, δίπλα στο μετρό, ώστε ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση.

Έγινε ολόκληρη συζήτηση για τις περικοπές των συντάξεων και για τα περίφημα 300 εκατομμύρια ευρώ που έλειπαν. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε πίσω σε αυτούς τους συνταξιούχους έστω τα μισά από τα νοίκια ή τις αμοιβές των Ανεξάρτητων Αρχών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρία συνάδελφε, οι προβληματισμοί σας είναι εύλογοι και οι απόψεις σας μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Άλλωστε, είσαστε από τα πρόσωπα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα οποία συνέβαλαν στην προσπάθεια εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία για της Ανεξάρτητες Αρχές.

Θεωρώ ότι υπάρχει μια ευρύτερη σύγκλιση απόψεων και θέσεων για την ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δημόσια δαπάνης. Θα καταθέσω την πρότασή σας στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητάμε αυτή την περίοδο, όπως γίνεται και σε άλλα Υπουργεία, για τον περαιτέρω εξορθολογισμό της δαπάνης σε ό,τι αφορά τα ενοίκια.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα που θέτετε στην ερώτησή σας, το οποίο δεν θέλω να αφήσω αναπάντητο και αφορά το κομμάτι του εξορθολογισμού της μισθολογικής δαπάνης των Ανεξάρτητων Αρχών. Αναφέρομαι στον εξορθολογισμό των πόρων σε ό,τι αφορά τη μισθολογική δαπάνη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών χωρίς να αποδυναμώνεται φυσικά ο θεσμικός τους ρόλος αλλά και το σημαντικό έργο που έχουν να εκτελέσουν.

Με το ν. 3833/2010 μειώθηκαν οι αποδοχές των Προέδρων, των Αντιπροέδρων και των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών κατά 7%, ενώ οι αποζημιώσεις των συνεδριάσεων μειώθηκαν κατά 50%.
Με το ν. 3845/2010 αυτές οι αποδοχές μειώθηκαν επιπλέον κατά 3%. Οι σημαντικές παρεμβάσεις όμως –και το έχουμε συζητήσει αυτό πάρα πολλές φορές- έγιναν το δεύτερο μισό του 2012.

Τι κάναμε εμείς; Από 1-9-2012 τέθηκε σε εφαρμογή το νέο ανώτατο όριο αποδοχών με βάση το ν. 3833/2012, το οποίο με απόφαση του ομιλούντος ως Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, στις 27-7-2012 διαμορφώθηκε στο ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Στη συνέχεια, από 1-1-2013 σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 το ανώτατο όριο των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα των Υπουργείων διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα, στα 4.750 ευρώ μηνιαίως έχοντας εφαρμογή μεταξύ άλλων και στους Προέδρους, στους Αντιπροέδρους και στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών.

Επίσης, με διατάξεις του ίδιου νόμου ορίστηκε ότι από 1-1-2013 οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι αμοιβές εν γένει που καταβάλλονταν μέχρι το τέλος του 2012 στους Προέδρους, στους Αντιπροέδρους και στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, μειώνονται κατά ποσοστό 20%.

Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης των Ανεξάρτητων Αρχών. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αποδοχές του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής μειώθηκαν από το τέλος του 2009 περίπου κατά 50%. Στις 31-12-2009 υπήρχε Πρόεδρος που έπαιρνε 9.039 ευρώ και τώρα παίρνει 4.750 ευρώ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αυτό συμβαίνει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βέβαια –και έχετε δίκιο εδώ- η αποτελεσματικότητα ενός πολιτικού μέτρου δεν εξαντλείται μόνο στη νομοθετική θέσπιση, αλλά όπως υπαινίσσεστε και στο ερώτημά σας, συναρτάται με την πιστή και πλήρη υλοποίησή του. Γι' αυτό το λόγο, από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε την εφαρμογή του, όπως συμβαίνει σε κάθε πεδίο της ασκούμενης πολιτικής και παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται.

Παράλληλα, λοιπόν, με την μισθολογική εγκύκλιο που εστάλη, μεταξύ άλλων, προς όλες τις ανεξάρτητες αρχές στις 22 Νοεμβρίου του 2012, παρακολουθούμε την υλοποίηση της εν λόγω μισθολογικής προαγωγής. Έχει σταλεί έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το οποίο όλες οι ανεξάρτητες αρχές –και τα στοιχεία θα είναι στη διάθεσή σας- καλούνται να μας ενημερώσουν άμεσα για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει αναφορικά με την εφαρμογή αυτών των διατάξεων. Την παρακολούθηση, φυσικά, ακολουθεί ο δημοσιονομικός έλεγχος, όταν διαπιστωθεί η μη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσία. Έτσι έγινε άλλωστε πριν ορισμένους μήνες, στην περίπτωση μιας ανεξάρτητης αρχής, που μετά από δημοσιονομικό έλεγχο των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Από τον Πρόεδρο και τα μέλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες, πλέον, έχουν επιληφθεί της υπόθεσης. Έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσαρμογές και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επιστροφή των αχρεωστήτως ληφθέντων ποσών.

Κυρία συνάδελφε, κυρία Πιπιλή, η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, σε κάθε επίπεδο και διάσταση του δημόσιου τομέα, είναι βασική προϋπόθεση για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών και να επιστρέψουμε κομμάτι αυτών, ως μέρισμα, όπως είπατε, στις ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε την προσπάθεια προσηλωμένοι στους στόχους μας και με υπευθυνότητα απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Σας ευχαριστούμε πολύ, για τη συμβολή σας σε αυτό.

(Παρά το συνοπτικό της χαρακτήρα η συζήτηση Φ. Πιπιλή και Χρ. Σταικούρα αποκαλύπτει πολύτιμες διαπιστώσεις για θεσμούς, ιδέες και ρόλων προσώπων στις λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές)

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline