Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:16:27

Σπήλιος Λιβανός: Απαντήσεις σε όσους μας απαξιώνουν..

«Μετά από μία διαδικασία σχεδόν πενήντα, πενήντα δύο ωρών, σε τούτη την Αίθουσα, νομίζω ότι έχουμε βγάλει ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα.

Είδαμε τα κόμματα της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης να ασκούν μία αντιπολιτευτική κριτική, σύμφωνα με τις εκλογικές τους θέσεις. Είδαμε το Κίνημα Αλλαγής να προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί, να βρει ταυτότητα. Είδαμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση χωρίς ταυτότητα, χωρίς πυξίδα, χωρίς πολιτικό λόγο.

Είδαμε, όμως και μία Κυβέρνηση με καθαρό και σαφή πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, που ο προεκλογικός και προγραμματικός της λόγος εξέφραζε απόλυτα και καθαρά το ιδεολογικό πλαίσιο του πολιτικού και του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Είδαμε την πρώτη Κυβέρνηση που όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, τα τηρεί και τα κάνει μετεκλογικά. Υποσχέθηκε μείωση φόρων –και αυτή πράττει- αποκατάσταση της ασφάλειας και προσέλκυση των επενδύσεων για τη δημιουργία πλούτου που είναι μία διαφωνία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πολιτική, μακριά από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Τι κάνουμε, δηλαδή, ως Κυβέρνηση αυτούς τους πεντέμισι μήνες και είμαστε περήφανοι γι' αυτό; Εφαρμόζουμε πρακτικά την πολιτική και την ιδεολογία μας στην πράξη, την ιδεολογία και την αποτελεσματικότητα αυτής με την οποία ζητάμε να κριθούμε εν τέλει από τον ελληνικό λαό. Καταργούμε το άσυλο της βίας στα πανεπιστήμια, συγκρουόμαστε με την ανομία των αναρχικών, των τραμπούκων και το μπαχαλάκηδων, προσπαθούμε να καταλύσουμε το άβατο των Εξαρχείων. Μειώνουμε, επίσης, φορολογικά βάρη. Επενδύουμε στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Προπαντός, έχουμε μία ειλικρινή και καθαρή τοποθέτηση απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και για όλα τα ζητήματα.

Η πολιτική μας αυτή φαίνεται από όλες τις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις που γίνονται ότι τελικά επιβραβεύεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και όχι μόνο από τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές. Επιβραβεύεται, δηλαδή, από τις πολλές και τους πολλούς οι οποίοι στέκονται στο πλευρό μας, αγκαλιάζοντας τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες.

Μετά τις απανωτές εκλογικές νίκες του καλοκαιριού, με τις επιλογές και την αποτελεσματικότητά της η Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει καθημερινά, στη βάση πλέον της εφαρμοσμένης πολιτικής, την Αντιπολίτευση. Αυτό έχει ως επακόλουθο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδιοργανώνεται πρακτικά, να μπερδεύεται ακόμα περισσότερο ιδεολογικά και, τελικά, να ωθείται σε πολιτικά αδιέξοδα.
Θα προσπαθήσω, επειδή τα οικονομικά έχουν καλυφθεί, να καλύψω λίγο ως πολύ τις κριτικές που δεχθήκαμε στην Αίθουσα αυτή τις τελευταίες πέντε μέρες.

Ξεκινώ από την ομιλία του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ως εισηγητής του ΚΙΝΑΛ μας είπε ότι εμείς κάνουμε βουτιά στο παρελθόν διότι δεν έχουμε σήμερα πολιτική. Παρ' ότι τον σέβομαι και τον παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια γιατί είναι ένα με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και την ιστορία της χώρας κατ' επέκταση τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι κάνει ένα μεγάλο σφάλμα. Δεν ανοίξαμε εμείς τη συζήτηση για το παρελθόν. Αναφέρθηκε στον κ. Σημίτη και στο Ελσίνκι. Είναι εκείνοι οι οποίοι άνοιξαν τη συζήτηση και εμείς απλά απαντήσαμε ιστορικά, θέλοντας να βάλουμε τον πολιτικό διάλογο στα σύγχρονα επίκαιρα ερωτήματα και να σταματήσουμε να διαφωνούμε για το χθες.

Δεν πρόκειται να απαντήσω σε ένα-ένα τα σημεία της ομιλίας του. Πλην όμως, θέλω να πω –το έχει ξαναπεί και ο Πρωθυπουργός, ακούστηκε σ' αυτήν την Αίθουσα- ότι εμείς πιστεύουμε ότι τα σαράντα πέντε χρόνια της Μεταπολίτευσης έγιναν λάθη, αλλά έγιναν και πάρα πολλά θετικά για την πατρίδα μας. Αυξήθηκε το βιοτικό επίπεδο, μειώθηκε η διαφορά μας από τις άλλες δυτικές χώρες και είμαστε περήφανοι ως Νέα Δημοκρατία για όσα κάναμε στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα λάθη μας. Το ίδιο ισχύει –και εύχομαι να ισχύει- και για το ΠΑΣΟΚ.

Έκανε, όμως κι ένα δεύτερο λάθος ο κ. Σκανδαλίδης. Επανήλθε σ' αυτή τη συζήτηση και κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έως το 2009 για τη δημιουργία χρεών. Μας είπε, λοιπόν, ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μία Ελλάδα «Α» και, τελικά, το 2009 εμείς παραδώσαμε μία Ελλάδα «Β» καταχρεωμένη.

Θέλω να του θυμίσω και κυρίως να θυμίσω στον ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι εμείς ασχολούμαστε με το αύριο και το μέλλον, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό το οποίο με την έλευσή του στην εξουσία καταβαράθρωσε θεσμούς, διόγκωσε τον δημόσιο τομέα, ισοπέδωσε αρχές και αξίες, υπερδάνεισε την ελληνική οικονομία, έφερε σκάνδαλα τα οποία δεν θέλουμε να θυμόμαστε τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στα οπλικά συστήματα και τελικά έφερε στη χώρα μιας άλλης μορφής λαϊκισμού, που συνδέεται βέβαια με αυτήν που ζήσαμε αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα στον κ. Σκανδαλίδη είναι το βιβλίο του Τάκη Παππά για τον λαϊκισμό που αφιερώνει δύο κεφάλαια στο ΠΑΣΟΚ και στην ταύτισή του με τον λαϊκισμό στη χώρα μας.

Ασκήθηκε κριτική για την οικονομία. Μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο και ότι τελικά εμείς εδώ στην Ελλάδα υπηρετούμε ένα σύστημα που καταρρέει παγκοσμίως, ένα σύστημα που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έχει ατέλειες, αλλά τελικά είναι το μόνο που λειτουργεί. Ο μαρξισμός, ο κομμουνισμός, ο υπαρκτός σοσιαλισμός, όπου κι αν εφαρμόστηκαν, κατέρρευσαν παταγωδώς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άσκηση ενός παγκοσμίου βεληνεκούς κοινοβουλευτικού ελέγχου -αυτό είναι πρωτότυπο αυτό- που κάνει εδώ μέσα τις δύο τελευταίες μέρες ο κ. Τσακαλώτος, όπου μας ρωτάει επιτακτικά ποια είναι η γνώμη μας για την παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για μια ωραία συζήτηση και είναι καλοδεχούμενη αυτή η κριτική. Πλην, όμως, εμείς έχουμε μια σαφή εντολή από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό να φτιάξουμε την ελληνική οικονομία και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Τα πρώτα βήματα της Κυβέρνησής μας είναι θετικά και είμαστε βεβαίως ανοιχτοί σε μια ιδεολογική πολιτική συζήτηση για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι το αντικείμενο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Εμείς λέμε ότι στην Ελλάδα, στην οικονομία μας, έχουμε σημάδια ανάπτυξης με το κλίμα της οικονομίας να βελτιώνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, όταν έρθει στο Βήμα ο κ. Τσακαλώτος, θα ήταν χρήσιμο να μας ανοίξει λίγο τα μάτια και να μας απαντήσει σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, πού έχει εφαρμοστεί το δικό σας οικονομικό μοντέλο και έχει πετύχει και έχει βοηθήσει τους μη προνομιούχους και τις μεσαίες τάξεις και, δεύτερον, όταν πανευρωπαϊκά είχαμε καλές συνθήκες οικονομίας, εσείς στην πράξη τι κάνατε στη χώρα μας;
Το δεύτερο για το οποίο μας κατηγορείτε είναι το αστυνομικό κράτος. Μας λέτε ότι είμαστε η χούντα της Δεξιάς...

Επίσης, είπατε ότι χρησιμοποιούμε ακόμα και πρακτικές της ΕΡΕ, που ήταν νεοφιλελεύθερη -το οποίο είναι και άκαιρο, γιατί εμείς κατηγορούμε την ΕΡΕ ότι ήταν ιδιαίτερα κρατικίστικη, αλλά εν πάση περιπτώσει. Μας γυρνάτε, λοιπόν, πίσω στο παρελθόν.
Παρακολούθησα το σύνολο της συζήτησης και είδα ότι εκτός από αυτά που μας λέτε, με το που μπαίνει στην Αίθουσα ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Βορίδης τσιτώνετε, κάτι σας ερεθίζει, κάτι σας ενοχλεί. Δεν είμαι βέβαιος τι είναι αυτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε κάτι προσωπικό μαζί τους. Όμως, αντιλαμβάνομαι ότι ο χώρος της ασφάλειας είναι το μόνο πεδίο που σας έχει απομείνει -στο μυαλό σας, βέβαια- για να διατηρήσετε αυτό το ψευδεπίγραφο κεκτημένο της Αριστεράς και το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα το οποίο είχατε.

Όμως, στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου αποδείξετε περίτρανα ότι δεν μπορείτε, πρώτον, να κυβερνήσετε και, δεύτερον, ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε τα λαϊκά στρώματα στα οποία αναφέρεστε. Και τώρα εναποθέτετε τις ελπίδες σας για ιδεολογική ανάκαμψη και πολιτική ανασυγκρότηση στα θέματα της ασφάλειας με αντιθετική τάση. Εδώ, όμως, είστε πάλι με τους λίγους. Βάζετε απέναντί σας τους πολλούς, αυτούς που θέλουν ευνομία, κράτος δικαίου, αξιοκρατία, ανάπτυξη.

Η θέση μας είναι μία και καθαρή και σας την επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά. Κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, είναι καταδικαστέα. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, πολίτες, αστυνομικοί, Βουλευτές, Υπουργοί.
Ασκείτε εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έντονη κριτική στην ΕΛΑΣ κρίνοντας από μεμονωμένα και πολλές φορές ανεπιβεβαίωτα περιστατικά, χωρίς ακόμα να έχουν διερευνηθεί και ξεχνώντας το χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία, σε αυτούς δηλαδή τους νέους και τις νέες που πρακτικά ρισκάρουν τη ζωή τους για να μας προστατεύσουν.

Βεβαίως, αν υπάρχουν εξαιρέσεις αστυνομικών που κινήθηκαν εκτός νομιμότητας, εξαιρέσεις στο σύνολο όμως, θα αναζητηθούν οι ευθύνες και οι υπαίτιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, κάτι στο οποίο είμαστε σύμφωνοι μαζί σας.
Αυτή η καθαρή μας θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, θα μου επιτρέψετε να πω, με τη θέση που εκφράστηκε από Βουλευτή του Κόμματός σας με το γνωστό τσιτάτο «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Βέβαια, είδα με ενδιαφέρον ότι η εν λόγω Βουλευτής αποσύρθηκε από τον κατάλογο των ομιλητών της σημερινής συζήτησης, κάτι που με κάνει να νιώθω ότι καταλαβαίνετε κάποια πράγματα και ότι πάτε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μας κατηγορήσατε, επίσης, για καταπάτηση των δικαιωμάτων των απεργών, ότι είμαστε οι κακοί φιλελεύθεροι που δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην απεργία. Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αντίθετο συμβαίνει. Εμείς είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δικαιωμάτων στις απεργίες, αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας και της αναλογικότητας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο, όπως δεν μπορεί και η ελληνική κοινωνία, μικρές μειοψηφίες να καθιστούν όμηρους εκατομμύρια συμπολίτες μας, να τους ταλαιπωρούν και να τους ζημιώνουν οικονομικά.

Και επειδή είστε λάτρεις των ιδεολογικών αναζητήσεων και των θεωρητικών αναστοχασμών, ας ανοίξουμε επιτέλους κάποια άλλη στιγμή μία δημόσια συζήτηση για την έννοια και τη χρήση των δημόσιων χώρων στην πατρίδα μας. Αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον και θα δούμε εκεί ποια είναι η θέση σας για την ασφάλεια.

Μας κατηγορείτε για απουσία σχεδιασμού, προχειρότητα και ανεπιτυχή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Μας κατηγορείτε, δηλαδή, εσείς που δηλώνατε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και εφαρμόζατε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων, ενώ δεν είχατε ένα ουσιαστικό νομοθετικό πλαίσιο συγκροτημένο και σταθερό για τη διαδικασία απονομής ασύλου.
.
Οι διαφορές μας είναι εμφανείς, κάτι που είναι θετικό για τη δημοκρατία. Εμείς κινούμαστε με ταχύτητα και με ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο κινείται στο τρίπτυχο «αυστηροποίηση, επιτάχυνση και διεθνοποίηση του προβλήματος». Σας καλούμε σε αυτό να έρθετε να δουλέψουμε όλοι μαζί και με βάση την εμπειρία που αποκτήσατε τα χρόνια της διακυβέρνησης. Εάν τεθεί το θέμα των εθνικών θεμάτων, φαντάζομαι θα έχω ένα, δύο λεπτά για να απαντήσω.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αυτούς τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης έχουμε κάνει πολλά σαν Κυβέρνηση. Έχουμε αποδείξει την ετοιμότητα και τη συνέπειά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με τους ίδιους και γρηγορότερους ρυθμούς για να στηρίξουμε τους μη προνομιούχους και αδύναμους συμπολίτες μας, να ξαναδώσουμε στη μεσαία τάξη τη θέση που της αρμόζει, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημιουργίας, να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά, να την οδηγήσουμε σε ένα νέο μέλλον.
(Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline