Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:26:35

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η οικονομική ανάπτυξη δεν φτάνει

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο 2019, όχι στο 2009 και η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει κυβερνήσει τη χώρα τέσσερα χρόνια. Στα δικά σας χρόνια στείλατε το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου για ενενήντα εννέα χρόνια στο Υπερταμείο.

.....Ήταν τέσσερα χρόνια που οδήγησαν σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, κύριε Πρόεδρε, καθώς το βασικό που έγινε στις 7 Ιουλίου είναι ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να απορρίψει μία τετραετία τεχνητού διχασμού, διάψευσης των προσδοκιών και ακραίας δημαγωγίας και ταυτόχρονα, να δώσει εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία να κάνουν πράξη την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση του κράτους.

Αυτός ο προϋπολογισμός στοχεύει, ακριβώς, σε αυτά τα προτάγματα που η ελληνική κοινωνία έδωσε εντολή στον σημερινό Πρωθυπουργό και στην Νέα Δημοκρατία, με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, στηριγμένο στην αλήθεια και στη λογική, δίνοντας και πάλι αξιοπιστία στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα.

Γίνεται πράξη η σταθερή και στοχευμένη μείωση της φορολογίας. Ανακουφίζεται η μεσαία τάξη. Προωθείται η φιλοεπενδυτική πολιτική της Κυβέρνησης. Προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αρχίζουν να νιώθουν ξανά ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα, Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που αυτοτοποθετούνται κοινωνικά στη μεσαία τάξη αισθάνονται έτσι.

Αυτή είναι η αλήθεια που κανείς σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Όμως, η οικονομική ανάπτυξη δεν φτάνει. Η σταθερή πορεία μπροστά απαιτεί ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών. Ταυτόχρονα, απαιτεί την αναχαίτιση των κινδύνων και των απειλών στα εθνικά θέματα, απαιτεί την αντιστροφή του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος που είναι μία μεγάλη απειλή για το έθνος μας.

Όλο αυτό το πλαίσιο -εκτός, δηλαδή, από τα μεγάλα κεφάλαια και τα θέματα της οικονομίας- αποτελεί έναν χώρο όπου οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να πετύχουν, μέσα από ένα σοβαρό διάλογο, σημαντικές συγκλίσεις, συνεννόηση και συναινέσεις. Ειδικά στα εθνικά θέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία είναι αδιανόητο στις μέρες μας να υπάρχει κομματική αντιπαράθεση δημόσιου χαρακτήρα.

Οφείλουμε όλοι να βάλουμε τα σπαθιά της κομματικής αντιπαράθεσης στα θηκάρια σε ό,τι αφορά αυτή την πλευρά της πολιτικής.
Και σε αυτή την κατηγορία υπάγεται και το μεταναστευτικό, όπου πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Και θα προέτρεπα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πάψει να κυκλοφορεί fake news για τα υπεύθυνα στελέχη της Κυβέρνησης που διαχειρίζονται αυτό το θέμα.

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης από την αρχή, αλλά και με τον προϋπολογισμό, είναι η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Για αυτό από τα πρώτα μέτρα που λάβαμε, ήταν να διασώσουμε τους ΟΤΑ που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική τούς οδηγούσε στην ακυβερνησία.

Κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση, ο προϋπολογισμός του 2020 έχει αυξημένη χρηματοδότηση των ΚΑΠ κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ. Ανταποκριθήκαμε θετικά στο αίτημα του χώρου της Αυτοδιοίκησης πολλών ετών να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης και του ιδιωτικού τομέα για την εκπλήρωση υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου, γιατί στόχος μας είναι οι πόλεις και οι γειτονιές να είναι καθαρές, φωτεινές, ανθρώπινες, ασφαλείς και πολιτισμένες.

Πολιτική της Κυβέρνησής μας είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η ένταξή τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Προωθούμε καινοτόμες διοικητικές δράσεις που αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα στις τεχνικές υπηρεσίες στο 80% των δήμων. Οργανώνουμε μέσω της ΕΕΤΑΑ τον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό με μηχανικούς και άλλες ειδικότητες, που θα βοηθήσουν τους δήμους της χώρας, οι οποίοι το έχουν ανάγκη, στην υλοποίηση των έργων και των μελετών.

Γίνεται πράξη η διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από τις αρχές του 2020 θα μπορούν να χρεώνουν τα δημοτικά τέλη με βάση το Ε9 -είναι δίκαιο και γίνεται πράξη- με τη δέσμευση εκ μέρους του κράτους, ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικά πρόστιμα για τις περιπτώσεις που είχαν γίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο λάθη από τους πολίτες.
Δημιουργούμε, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για την επόμενη τετραετία -το πρόγραμμα αυτό θα έχει ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο- δίνοντας προτεραιότητα στην υψηλότερα αξία που υπάρχει: στην ανθρώπινη ζωή, στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος θα συνδέεται με την ενίσχυση όλων των υποδομών και ιδίως των υποδομών περιβάλλοντος, με την έμπρακτη στήριξη της ανακύκλωσης, καθώς το 2020 θα είναι για την ελληνική Αυτοδιοίκηση έτος πραγματικής ανακύκλωσης.
Ήδη, άλλωστε, σε συνεργασία με πέντε δήμους έχουμε ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για την ανακύκλωση, πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες.

Δυστυχώς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και προ ολίγου ο εκπρόσωπός της από αυτό το Βήμα, κατηγορεί ψευδώς ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών καταργεί το «ΦΙΛΟΔΗΜΟ», τινάζοντας στον αέρα τα έργα που είχαν εγκριθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που καταργείται, είναι η εκκρεμότητα, όχι τα έργα. Τα έργα που είχαν ενταχθεί με προϋπολογισμό σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση μόλις 134 εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονταν από δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμβαση ανάμεσα στους δύο φορείς που λήγει σε δεκατρείς ημέρες και, μάλιστα, με τη σαφή προϋπόθεση μέσα στη σύμβαση ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα.

Τα έργα, λοιπόν, ήταν στον αέρα επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Και η δική μας δέσμευση απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία και απέναντι σε όλους τους πολίτες, είναι ότι κανένα από τα έργα δεν πρόκειται να χαθεί, διότι θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα των δήμων, αλλά και σε περιφερειακά και τομεακά προγράμματα των περιφερειών. Κανένα έργο δεν χάνεται, γιατί το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών έχει και θα έχει συγκεκριμένους και διασφαλισμένους πόρους. Πρόκειται για πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα, για πραγματικές ανάγκες.

Για την ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης τους πρώτους μήνες του 2020 φέρνουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής. Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευτεί από ενίσχυση των πόρων και του προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα σφραγίσει το έργο και την πορεία της Αυτοδιοίκησης.

Δική μου πρόθεση είναι για τη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου να ακολουθήσω το μοντέλο του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα νομοσχέδιο και να το φέρουμε μία εβδομάδα πριν την ψήφιση του για διαβούλευση. Ζητάμε από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, από όλη την κοινωνία και προφανώς και από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, να διατυπώσουν με υπευθυνότητα τις θέσεις και τις προτάσεις τους και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε αυτή η συναίνεση να εκφραστεί σε κοινοβουλευτικές ψήφους, σίγουρα θα έχουμε πετύχει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη εποικοδομητικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ο νέος προϋπολογισμός αποτελεί, επίσης, μία ευκαιρία για τις προτεραιότητές μας και τις αλλαγές στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Επιγραμματικά, γίνεται πράξη η αποκομματικοποίηση του κράτους με την υλοποίηση του θεσμού των υπηρεσιακών γραμματέων, προωθείται η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, ετοιμάζουμε τον νέο νόμο που τροποποιεί τον 2190, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων, κάνουμε πράξη τον προγραμματισμό των προσλήψεων σε ετήσια βάση στο δημόσιο τομέα -συνεχίσαμε το σχετικό πρόγραμμα της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών- διατηρούμε τη σχέση ένα προς ένα και καλύπτουμε κατά προτεραιότητα τις ανάγκες που αφορούν στην παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και στα Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής των δήμων, με κορυφαίο αυτό του «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο διασφαλίζουμε και αναβαθμίζουμε συνολικά.

Συνδέουμε το σύστημα κινητικότητας με τις προσλήψεις. Επίσης, στον τομέα της ιθαγένειας έχουμε υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου πολύ σύντομα -μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες- να έχουμε έτοιμο ένα σύστημα πολύ πιο δίκαιο, γρήγορο και διαφανές για την πολιτογράφηση και την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σε όλους τους τομείς λειτουργίας του δημόσιου τομέα ο στόχος μας είναι διττός: Διαφάνεια παντού και παραγωγή έργου για τους πολίτες, για εκείνους, δηλαδή, που μέσα από τους φόρους που καταβάλλουν, συντηρούν και έχουν την απαίτηση για ένα Δημόσιο λειτουργικό, απλό, φιλικό και χρήσιμο σε όλους.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και στην αρχή, ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναγέννηση της Ελλάδας. Σε αυτό επιταχύνονται οι δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Για να το πετύχουμε, όμως, πρέπει να συνεγείρουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Η ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι ένα μήνυμα που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους και ιδίως από τους συμπατριώτες μας σε όλη τη γη. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης. Αλλάζουμε την Ελλάδα, ενισχύουμε τους δήμους και τις περιφέρειες, κάνουμε τις πόλεις πιο ασφαλείς και πιο φιλικές προς τον πολίτη.

Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές, υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους. Είναι ο πατριωτισμός των Ελλήνων, είναι η πατρίδα που αποτελεί μία σταθερή αναφορά και η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους και όχι διχασμένους. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο της αναγέννησης της Ελλάδας. Και αυτό είναι το χρέος μας προς τη νέα γενιά, για να πάμε την Ελλάδα ψηλά.
(Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι βουλευτής Επικρατείας και υπουργός Εσωτερικών).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline