Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:16:04

Φρόντισε για την ειρήνευση Τουρκίας- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Πλανητάρχης αλλά αδιαφόρησε πλήρως για το δράμα της Κύπρου. Τριήμερο στην περιοχή με πλήρη σιωπή-αδιαφορία. Κύριο

Κατά τ' άλλα τη «συνεχιζόμενη αλληλεγγύη» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα επισημαίνει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Ομπάμα.

 

Φρόντισε όχι απλώς για την ειρήνευση στις σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ, που είχαν διαταραχθεί το 2010 από το αιματηρό επεισόδιο ανοικτά της Γάζας. Φρόντισε και να ζητήσει συγγνώμη ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου από τον Τούρκο και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία.

Στάση απίστευτη δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν πολύ πολωμένες και αμοιβαία εχθρικές. Μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ διατηρούσε σκληρή γραμμή, αμετακίνητη αλλά η επίσκεψη του Μ. Ομπάμα άλλαξε τα δεδομένα. Πίεσε, όπως αποκαλύφθηκε τελικά, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι δεν διατηρούν στενές σχέσεις, όπως άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου – αποκάλυψε το ΑΠΕ/ ΜΠΕ-ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για τα "λάθη" που ενδέχεται να οδήγησαν στον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών, το 2010, κατά την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ήταν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Παρότι λαλίστατος για την περιοχή και τη φροντίδα του για το Ισραήλ δεν έκανε ούτε μια δήλωση, έστω συμπάθειας, έστω έκφρασης κατανόησης για τη δοκιμασία της Κύπρου. Αιτία οι καταθέσεις των Ρώσων ολιγαρχών, η ταύτιση του με την πολιτική της Μέρκελ και της ηγεσίας της Ε.Ε., η μικρή ίσως σημασία ότι η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό αμυντικό και ενεργειακό εταίρο του Ισραήλ. Κατά τα άλλα, μετά μια ημέρα ανάπαυλας στην Ιορδανία ο Λευκός Οίκος εξέδωσε το ετήσιο, μεγαλόστομο μήνυμα (υπέρ της νέας Ελλάδος και υπέρ της αρχαίας αλλά πάντα και υπέρ της Αμερικής). Εάν το διάβασε ο ίδιος ο πρόεδρος προσωπικά, είναι άγνωστο.

Τη «συνεχιζόμενη αλληλεγγύη» των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη ετήσια προκήρυξή του για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, εγκωμιάζοντας παράλληλα τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στον «εμπλουτισμό» του Αμερικανικού Έθνους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επισημαίνει ότι «κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου. Αναγνωρίζουμε τις διαρκείς συνεισφορές των Ελλήνων της Αμερικής», όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι «στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν του Ιδρυτές μας να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού».

Στη συνέχεια, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα, είμαστε κληρονόμοι των μεγάλων δημοκρατιών» και «οι λαοί μας έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό».

Ο Αμερικανός ηγέτης συγχαίρει την Ελλάδα ένα «πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», καθώς τιμά την 192η επέτειο από την ανεξαρτησία της και «υποσχόμαστε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της», όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι εν όψει των δυσχερειών, η Αμερική στέκεται με τον Ελληνικό λαό, με τη σιγουριά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, προασπίζοντας τα αρχαία ιδανικά του»

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline