Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:56:24

Ηλίας Ηλιόπουλος*: Όνειδος ο αποκλεισμός της Taiwan! Θα αφήσει ο WHO 23.000.000 ανθρώπων εις το έλεος του κορωνοϊού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization/WHO) υποτίθεται ότι υπηρετεί την ανθρωπότητα, όπως και ο ΟΗΕ άλλως τε, ήτοι όλους τους ανθρώπους άνευ διακρίσεως υπηκοότητος, καταγωγής, θρησκεύματος, φύλου κ.λ.π.

Εν τούτοις, η οικουμενικότης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δη του δικαιώματος προστασίας της υγείας, η διακηρυσσομένη υπό του WHO, αλλά και υπό του ΟΗΕ, φαίνεται ότι δεν αφορά την Δημοκρατία της Κίνας (Republic of China/Taiwan) και τα 23.000.000 των πολιτών της.

Έτσι, δεν επετράπη στην Taiwan να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του WHO, η οποία έλαβε χώραν στην Γενεύη (Geneva Emergency Meeting) την 22αν Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διάδοσις του θανασίμου «κορωνοϊού» (corona-virus). Εξ αιτίας δε του αποκλεισμού της Taiwan από τον WHO, οι αρμόδιοι ιατρικοί και υγειονομικοί φορείς της περί ης ο λόγος χώρας στερούνται της δυνατότητος απ' ευθείας επαφής με τον WHO και τις υπ' αυτού εποπτευόμενες υπηρεσίες και ινστιτούτα. Και συνεπώς, δεν διαθέτουν πρόσβασιν εις κρισίμου χαρακτήρος πληροφορίες και ιατρικές εξελίξεις εις πραγματικόν χρόνον. Σημειωτέον ότι το πρώτον κρούσμα κορωνοϊού εξεδηλώθη στην Taiwan την 21/1/2020 και μέχρι της 30ής Ιανουαρίου κατεγράφησαν εννέα (9) επιβεβαιωθέντα περιστατικά. Ουδείς γνωρίζει δε τι τέξεται η επιούσα!

Η επονείδιστος και επικίνδυνος πρακτική αποκλεισμού της Taiwan από τον WHO, όπως και από τον ΟΗΕ και λοιπούς διεθνείς οργανισμούς ανάγεται στην πολιτική της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ήτοι της ηπειρωτικής Κίνας (People's Republic of China/ Mainland China), η οποία, από δεκαετιών, παρεμποδίζει την ένταξιν της Δημοκρατίας της Κίνας (Republic of China/Taiwan) εις τους διεθνείς οργανισμούς, χρησιμοποιούσα το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto), που διαθέτει. Η ηπειρωτική Κίνα εφαρμόζει δε, εκ παραλλήλου, στρατηγικήν εκβιασμού (Blackmail Strategy) εις βάρος διαφόρων χωρών, εκμεταλλευομένη την οικονομικήν ισχύν της.

Έτι εξοργιστικώτερον εις την περίπτωσιν του WHO είναι, εν τούτοις, το γεγονός ότι, επί σειράν ετών (από 2009 μέχρι 2016), η Taiwan διετήρει το δικαίωμα να παρίσταται στις συνόδους του WHO ως παρατηρητής (Observer Status). Πλην όμως, μετά την πρώτη εκλογή της κυρίας Tsai Ing-wen ως Προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας/Taiwan (2016), το Πεκίνον εφήρμοσε τιμωρητικήν πολιτικήν εις βάρος της νησιωτικής χώρας και του λαού της. Και παρεμπόδισε την παρουσία της Taiwan εις την 7ην Παγκόσμιον Σύνοδον Υγείας (7th World Health Assembly) τον Μάϊον του 2017. Έκτοτε συνεχίζει την αυτήν τακτικήν.

Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, για να επανέλθωμεν εις την σοβούσαν επιδημίαν: 23.000.000 ανθρώπων (ο πληθυσμός της Taiwan) παραδίδονται ανυπεράσπιστοι εις μίαν θανάσιμον επιδημίαν. Όπερ επαίσχυντον ipso facto! Και άκρως άδικον έναντι μιας ολοκλήρου χώρας. Συγχρόνως, όμως, το ούτω προκύψαν κενόν της διεθνούς επιδημιολογικής προλήψεως (International Epidemic Prevention) συνιστά, προδήλως, και μίαν δυνάμει κρίσιν της παγκοσμίου υγείας (Global Health Crisis).

Εν προκειμένω, είναι αξιοσημείωτον ότι ο Ιάπων Πρωθυπουργός κ. Shinzo Abe παρενέβη εις το ζήτημα δηλώσας, από του βήματος της Ιαπωνικής Βουλής, ότι η συμμετοχή της Taiwan εις τον WHO είναι απαραίτητος, προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικώς η διάδοσις του κορωνοϊού. Ο κ. Abe προσέθεσε ότι θα είναι δύσκολον να προστατευθεί η υγεία και να αποτραπεί περαιτέρω διάδοσις του ιού στην περιοχή, «εάν η Taiwan εξαιρείται διά πολιτικούς λόγους». Ο Ιάπων Πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την πρόθεσίν του όπως εξακολουθήσει να θέτει το ζήτημα στον WHO.

Σημειωτέον ότι και η Ιαπωνία επλήγη υπό του κορωνοϊού και, ως εκ τούτου, έχει εύλογον συμφέρον εις την πρόληψιν περαιτέρω διαδόσεώς του. Προσέτι, η Ιαπωνία, πρωθυπουργεύοντος του κ. Shinzo Abe, έχει αναδειχθεί εις σημαντικόν γεωστρατηγικόν δρώντα του γεωπολιτικού υποσυστήματος Ασίας-Ειρηνικού.
Εξ άλλου, είναι άξιον μνείας ότι η Taiwan επένδυσε ένα εντυπωσιακόν χρηματικόν ποσόν άνω των 6.000.000.000 δολλαρίων ΗΠΑ εις διεθνή ιατρικήν και ανθρωπιστικήν βοήθειαν (Medical & Humanitarian Aid), από του έτους 1996 μέχρι των ημερών μας. Έσπευσε δε πάντοτε επί τόπου, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστικήν βοήθειαν και ανακούφισιν (Humanitarian Aid & Relief) στις χώρες της ευρυτέρας γεωπολιτικής περιοχής Ινδίας-Ειρηνικού (Indo-Pacific major geopolitical region), οσάκις παρίστατο ανάγκη.

Υπό το φως των προαναφερθέντων, ο WHO οφείλει να αναθεωρήσει την στάσιν του, και δη αυθωρεί και παραχρήμα. Η θεσμικώς οργανωθείσα διεθνής κοινότης πρέπει, επί τέλους, να φερθεί με την προσήκουσαν δικαιοσύνην έναντι της Taiwan – όπως ορθώς εζήτησε o κ. David Tawei Lee, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κίνας (όρα National Interest, September 2017).
*Τμήμα Συγχρόνων Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδώ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline