Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:29:38

Βασίλης Κεγκέρογλου: Το παρελθόν και οι νέες θέσεις του ΠΑΣΟΚ»

«Θέλω να ευχαριστήσω σήμερα τόσο την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους λοιπούς ομιλητές, γιατί ανέδειξαν μερικές μεγάλες αλήθειες, που έχουν να κάνουν με το έργο του ΠΑΣΟΚ και την τεράστια προσφορά του σε αυτόν τον τόπο, αλλά και την ανάγκη σήμερα να υιοθετηθούν οι πολιτικές που το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, επιμένει ότι είναι αναγκαίες και για τη χώρα και για την κοινωνία.


Και μιλώ συγκεκριμένα: Αναφέρθηκε σήμερα κατ' αρχήν το θέμα της ΛΑΡΚΟ, κατά δεύτερο λόγο το ΕΚΑΣ και κατά τρίτο λόγο το ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάλγητη απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την κατάργηση της πρόβλεψης του νόμου να παρέχονται μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, να υπάρχει η δυνατότητα για καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών από τις μητέρες που γέννησαν και μέχρι έναν χρόνο από την ημέρα της γέννας. Και τα τρία αυτά θέματα παραπέμπουν πριν το 2004.
Το ΕΚΑΣ, αγωνιστήκαμε και κρατήσαμε, ακόμα και μέσα στην κρίση, με διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν ήταν εύκολες. Ήρθε στη συνέχεια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το κατήργησε.

Σχετικά με το θέμα της ΛΑΡΚΟ, για πρώτη φορά και μόνο μετά από το σχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2004, είχε καταφέρει να καλύψει αυτό που λέμε ελλείμματα και να παράγει περισσότερα από τα λειτουργικά της έξοδα. Και είναι και ένα θέμα, που πραγματικά αποδεικνύει ότι το management από ανθρώπους που επιλέγει το δημόσιο δεν είναι εκ προοιμίου και de facto άχρηστο, γιατί εξαρτάται από τους ανθρώπους που επιλέγει και τι σχέδιο εξυπηρετούν. Αυτό, λοιπόν, το είδαμε στη συνέχεια, την περίοδο 2004-2009, αλλά και το επόμενο διάστημα, με άλλες διοικήσεις, να γίνεται φύλλο και φτερό, όλη αυτή η επιτυχία που υπήρξε εκείνο το διάστημα.

Και ναι, συμφωνούμε, κύριε Υπουργέ, ότι έγινε μπάχαλο το 2015-2019, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα, για την οποία κρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κριθεί και περαιτέρω, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για σας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και κάθε δημόσιου οργανισμού, με μόνο στόχο και σκοπιμότητα το «Τι να κάνουμε; Για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, πρέπει να πάει να πωληθεί και μάλιστα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς εγγυήσεις». Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για σας.

Το άλλο θέμα που αναδείχθηκε, αφορά την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική γραμμή. Βγαίνει εδώ ο κάθε σεβαστός συνάδελφος και Πρόεδρος και λέει τις απόψεις του. Δεν μπορεί, όμως, η Ελλάδα στο δημόσιο διάλογο να αποδεικνύει αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ότι δεν έχει εθνική στρατηγική και να μην παίρνει πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός, όπως δεν έπαιρνε και ο προηγούμενος και τότε τον κατηγορούσαμε μαζί, για τη διαμόρφωση αυτής της εθνικής γραμμής.

Η Τουρκία έχει περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Δημιουργεί τετελεσμένα, η Ελλάδα ακολουθεί μετά από κάθε γεγονός για να δει πώς θα τα μπαλώσει. Πρέπει να βάλουμε τέλος «χθες» σε αυτήν την πολιτική του τακτικισμού.
Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει, η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει κατ' επανάληψη συνεννόηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών και όχι μόνο, αλλά με βάση και τους ειδικούς επιστήμονες και τους ανθρώπους που το κάθε κόμμα και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει στη διάθεσή του, για να διαμορφώσουμε την εθνική γραμμή. Δεν αρκεί αυτό που κάναμε μέχρι πρότινος.

Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα, πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο συζητήθηκε και αυτό σήμερα και φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ΠΑΣΟΚ και την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Νόμος 3869. Ναι, κύριε Γεωργιάδη, επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας, για τα νοικοκυριά που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, για να ενταχθούν στις σχετικές πρόνοιες του νόμου. Και αυτό προβλεπόταν από τον ν.3869 και χιλιάδες νοικοκυριά προστατεύτηκαν. Και αυτό προβλεπόταν από τον νόμο που εμείς φέραμε και εφαρμόσαμε και εσείς, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταργήσατε. Γι' αυτό σας λέω ότι σήμερα θα πρέπει να δούμε ξανά αυτήν την πρόταση που σας έχουμε καταθέσει.

Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, η απαγόρευση μάλλον που υπήρχε μέχρι το 2013 για πλειστηριασμούς μέχρι 200 χιλιάδες ήταν γενική, δεν αφορούσε την πρώτη κατοικία. Ήταν γενική για πλειστηριασμούς που είχαν απαιτήσεις μέχρι 200 χιλιάδες και υπήρχε μια γενική απαγόρευση. Δεν μιλάμε γι' αυτό. Μιλάμε για ένα σύστημα προστασίας, που θα δίνει δικαιώματα, αλλά επιβάλλει και υποχρεώσεις. Ναι, είναι κοινωνική ανάγκη.
Γι' αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και αναφέρω τέσσερα κρίσιμα σημεία αυτών των προτάσεων:

Πρώτο σημείο: Οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια ή μεταβιβάζουν τη διαχείριση τους σε εταιρείες διαχείρισης και απαιτήσεων, πρέπει εκτός των άλλων να ενημερώνουν υποχρεωτικά και για το τίμημα πώλησης ή μεταβίβασης διαχείρισης του δανείου μαζί με τους άλλους όρους. Είναι κρίσιμο, είναι η δύναμη του δανειολήπτη να διαπραγματευτεί.
Δεύτερο σημείο: Πριν την πώληση του δανείου από την τράπεζα υποχρεούται να ενημερώσει τον δανειολήπτη για το δικαίωμά του να εξαγοράσει το δάνειο σε ποσό που θα είναι αυξημένο μέχρι και 20% από το τίμημα που έχει συμφωνήσει ή σκοπεύει να πουλήσει το δάνειο σε εταιρεία διαχείρισης.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου. Άρα, για χιλιάδες μεταβιβάσεις δανείων που έχουν γίνει σε ιδιωτικές εταιρείες απαιτήσεων και διαχείρισης δανείων, θα πρέπει τώρα με νομοθετική ρύθμιση η Κυβέρνηση να υποχρεώσει τις τράπεζες να ενημερώσουν τους δανειολήπτες σε ποιο τίμημα τα πούλησαν.
Κατά δεύτερον, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της εξαγοράς με βάση αυτό το τίμημα συν ένα 20%.
Θα σας αναφέρω ακόμα δύο σημεία και ολοκληρώνω.

Ο κάθε δανειολήπτης μη εξυπηρετούμενου δανείου, αλλά και κάθε εγγυητής, κάτοχος κατοικίας έως εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα, με προσαρμογή ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς του, δικαιούται την απόλυτη προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμό, με προϋποθέσεις που άπτονται της οικονομικής του κατάστασης, δηλαδή των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων που θα θέτει ο νόμος.

Ένα τέταρτο σημείο είναι το εξής: Εφ' όσον ο δανειολήπτης διαθέτει και άλλη περιουσία -και δεν αναφέρομαι σε παραγωγική περιουσία- δικαιούται να ζητήσει, βεβαίως, την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω δικαστικής οδού, με δεδομένο ότι η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία μπορεί να αποφασιστεί από το δικαστήριο ότι ρευστοποιείται. Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, βεβαίως, θα καθορίζονται οι λοιποί όροι και το ύψος της δόσης για τη νέα ρύθμιση του δανείου.
Τόσο απλά και τόσο δίκαια! Τόσο απλά και τόσο αποτελεσματικά! Το έχουμε κάνει, το έχουμε προχωρήσει. Αντί να διορθώσετε τα προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν στο παρελθόν από αυτή τη διαδικασία, γιατί καμία διαδικασία δεν είναι χωρίς προβλήματα, έρχεστε και καταργείτε τελείως την προστασία. Κάνετε ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κάνετε το ίδιο. Είναι λάθος. Και τότε το λέγαμε και τώρα σας το λέμε.

(Ο φυσικός και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline