Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  21:36:50

Γιάννης Μουζάλας: Tα λάθη της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό

«Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι το λιγότερο απρέπεια, όταν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία θρηνούν νεκρούς και βρίσκονται σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας -άρα, δεν εκφράζει τον εαυτό της- να προσπαθεί να αναδείξει το πολιτικό σύστημα αυτών των χωρών, τα λάθη των Podemos, τα λάθη της απλής αναλογικής και όλα αυτά.

Θεωρώ ότι είναι απρέπεια. Το μήνυμα από τη Βουλή πρέπει να είναι απόλυτη συμπαράσταση σ' αυτήν την τραγωδία που ζουν αυτές οι χώρες.
Γίνονται όλα μέσα στον κορωνοϊό. Συζητάμε σήμερα μέσα σ' αυτό. Ακούστε να δείτε. Αυτή η Κυβέρνηση είχε την εξαιρετική ευλογία ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλα, από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε σαν αυτονόητο αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβαλε -δεν είναι εφεύρεση κάποιου κόμματος- το «Μένουμε σπίτι». Και ο λαός μας πειθάρχησε, κατ' άλλους από εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και κατ' άλλους από έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Εκεί πέρα, λοιπόν, ήμασταν όλοι σύμφωνοι από την αρχή. Πού δεν είμαστε σύμφωνοι; Πού δεν μπορούμε εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ να συμπαραταχθούμε και απ' ό,τι ξέρω από δηλώσεις και το ΚΙΝΑΛ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας; Στην έλλειψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία, από την Κυβέρνηση δηλαδή, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα, γρήγορα, το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες σ' αυτό. Μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν προσλήψεις χιλίων πεντακοσίων αστυνομικών. Δεν λέω ότι έγιναν κακώς, λέω ότι ο τρόπος για να γίνουν υπάρχει. Εάν καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, εάν καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη. Και η ευθύνη θα είναι της Κυβέρνησης, γιατί ο λαός μας και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης βάλαμε «πλάτη», πειθαρχήσαμε, στηρίξαμε αυτό το πράγμα.

Δυστυχώς, δεν είναι το ΚΙΝΑΛ που πρέπει να κάνει τις προσλήψεις, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να κάνει τις προσλήψεις, δεν είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που πρέπει να κάνει τις προσλήψεις, είναι η Κυβέρνηση. Και δεν τις κάνει. Δεν έχουμε αντισηπτικά, δεν έχουμε μάσκες, δεν έχουμε μέσα. Έπρεπε κάθε απόγευμα να βγαίνουμε και να λέμε «Μείναμε στο σπίτι, κάναμε αυτό, φτιάχτηκαν είκοσι κρεβάτια ακόμα, δέκα κρεβάτια ΜΕΘ, δέκα κρεβάτια από Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας». Τίποτα, όλα σε μία ατομική ευθύνη. Κάποιοι νομίζουν ότι ντύνονται «Κολοκοτρώνης». «Μαυροκορδάτος» ντύνεστε, δεν ντύνεστε «Κολοκοτρώνης». Μαυροκορδάτος! Τα αποδίδετε όλα σε μία ατομική ευθύνη, που είναι ατομική υπευθυνότητα και που οι Έλληνες...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλός ήταν ο Μαυροκορδάτος.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Έφτιαξε το Μεσολόγγι...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Εντάξει.

Τα αποδίδετε όλα, λοιπόν, σε μία ατομική ευθύνη, σε έναν λαό, ο οποίος δείχνει ατομική υπευθυνότητα, για να αρνηθείτε τις ευθύνες σας.
Δεν έχει νόημα τώρα να αναφερθώ στα σκάνδαλα με την αύξηση στην τιμή για τα κρεβάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας, στην κερδοσκοπία που γίνεται σε διάφορα είδη άμεσης ανάγκης και όλα αυτά.

Τα οικονομικά μέτρα που παίρνετε δεν είναι επαρκή και σας το λέει πάλι όλη η Αντιπολίτευση αυτό. Σας το λέει και η υπόλοιπη Ευρώπη από τον τρόπο που αντιδρά. Εσείς νομίζετε ότι το ελατήριο, όπως είπε κάποιος χθες, θα εκτιναχθεί μετά. Το ελατήριο πρέπει να είναι έτοιμο για να εκτιναχθεί και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε, ώστε το ελατήριο να είναι χαλαρό και να μην εκτιναχθεί ποτέ.

Να προχωρήσουμε, όμως, στο σημερινό θέμα: Έχουμε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες θα μπορούσαν να μην έχουν έρθει. Θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί εγκαίρως με το νομοσχέδιο, σαν τροπολογίες μέσα στο νομοσχέδιο. Δεν έγινε. Κατά τη δική μας την άποψη, έβγαλαν από δύσκολη θέση πολλούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, συζητούνται σήμερα έτσι.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι λέει η πρώτη. Η πρώτη λέει ότι θα επιταχθούν αυτές οι εκτάσεις. Αποτύχατε! Αποτύχατε, ξεφτιλίσατε την Αστυνομία. Φέρατε τα νησιά σε μία αντίθεση με την κεντρική Κυβέρνηση της χώρας και με την ενδοχώρα, η οποία δεν έχει ξαναϋπάρξει.
Πήγανε νύχτα τα ΜΑΤ και φύγανε νύχτα τα ΜΑΤ. Πήγαν σαν στρατός κατοχής και έφυγαν σαν άτακτος στρατός. Θα πάτε να κάνετε στο Καράβα κέντρο; Θα πάτε να κάνετε στο Αίπος κέντρο; Θα βρείτε ξερονήσια; Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρετε τι ακριβώς θέλετε. Έχετε κάποια σχέδια για τα κέντρα που θα κάνετε, πώς θα είναι, τι θα είναι; Τη μία θα είναι «κλειστά», δεν θα περνάει κουνούπι. Την άλλη θα είναι «κλειστά», αλλά θα είναι και ελεγχόμενα.

Θα ήθελα να σας πω ότι αυτό το οποίο έλεγα στη Βουλή και επιμένω είναι ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού χρειάζεται και «κλειστά» κέντρα. Αυτό είναι διαφορετικό απ' αυτές τις πομφόλυγες, οι οποίες είναι αντίθετες και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και με το Διεθνές Δίκαιο, το ότι όλα τα κέντρα θα είναι «κλειστά». Όχι ελεγχόμενα. Άλλοι λένε «κλειστά», άλλοι λένε λίγο ελεγχόμενα, πολύ «κλειστά» κλπ. Θα βάλετε οικογένειες μέσα στα «κλειστά» κέντρα; Βάλατε στο Κλειδί. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας βάλατε οικογένειες, μικρά ανήλικα παιδιά σε «κλειστά» κέντρα. Βάλατε ασυνόδευτα ανήλικα σε «κλειστά» κέντρα, τα οποία δεν είναι καλά κατασκευασμένα. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε σήμερα να σας κατηγορήσουμε, θα δούμε όμως την εξέλιξή του.

Επομένως, έχουμε οκτώ μήνες διακηρύξεις: Θα κάνουμε αυτό, δεν θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε το άλλο, θα πάμε σε ξερονήσια, μπορεί να πάμε σε ξερονήσια, δεν θα πάμε σε ξερονήσια ή θα είναι «κλειστά» τα κέντρα, μπορεί να μην είναι, θα έχουν ΑΜΚΑ, δεν θα έχουν ΑΜΚΑ. Όμως, κάτι για το οποίο να μπορέσουμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα, που να έχετε κάνει, δεν έχετε κάνει τίποτα και οι προτάσεις που κάνετε είναι αντιδημοκρατικές, παραβιάζουν το Δίκαιο, αλλά είναι και αναποτελεσματικές.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κάνετε για επτά χιλιάδες άτομα κέντρο στο Καράβα. Και λοιπόν; Σε τρεις μήνες θα έχει γεμίσει. Τι θα κάνετε μετά;
Επιστροφές. Πού θα κάνετε επιστροφές; Θα κάνετε επιστροφές στο Πακιστάν, το οποίο δεν έχετε θεωρήσει εσείς ασφαλή χώρα με βάση τον κατάλογο που έχετε βγάλει και με το οποίο δεν έχουμε συνεργασία; Θα κάνετε επιστροφές στο Ιράν; θα κάνετε επιστροφές πού; Θα κάνετε πιθανώς στο Μαρόκο, εάν συνεργαστεί το Μαρόκο. Θα κάνετε στην Αλγερία, εάν συνεργαστεί η Αλγερία. Πού αλλού θα κάνετε επιστροφές;
Θα κάνετε επιστροφές με τη Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας; Από τη στιγμή που τους στέλνετε στην ενδοχώρα, ενώ την ίδια ώρα λέτε «δεν θέλουμε να τους φέρουμε στην ενδοχώρα, για να κάνουμε επιστροφές»; Τίποτα δεν θα κάνετε. Για μία ακόμη φορά ικανοποιείτε το ακροδεξιό κοινό σας, ικανοποιείτε ένα φοβικό κοινό και προσπαθείτε να δημιουργήσετε καινούργιους φόβους στην κοινωνία.

Χρησιμοποιείτε τον κορωνοϊό σαν πρόσχημα και βγάζετε ανακοινώσεις, οι οποίες είναι γραφικές. Δηλαδή, ακούστε τώρα στη Μόρια συμβουλή: «Να σκουπίζουν τα πόμολα και να μην τα πιάνουν με τα χέρια». Ποια πόμολα; Δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκτός κέντρου. Ποια πόμολα; Στη Σάμο λέτε να μην πηγαίνουν και στο γυμναστήριο. Ποιο γυμναστήριο; Τι λέτε στον κόσμο;

Αποσυμφόρηση. Σας έχει περάσει από τον νου αυτό το πράγμα, για αποσυμφόρηση; Το φωνάζουν οι νησιώτες, το λένε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το λέει η Γιόχανσον, το λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσείς; Όχι, με ποιο σκοπό; Να κάνετε το κέντρο στο Καράβα και το κέντρο στο Αίπος. Και μετά, μόλις γεμίσουν αυτά, πού θα ξανακάνετε κέντρα; Τι ακριβώς θα κάνετε;
Χρειάζονται άμεσες ενέργειες, όπως η αποσυμφόρηση σταδιακά έστω, γιατί εδώ που φτάσατε τα πράγματα, με είκοσι χιλιάδες στη Μόρια και με οκτώ χιλιάδες στη Σάμο, δεν γίνονται σε μία νύχτα. Η αποσυμφόρηση πρέπει να οργανωθεί και να προχωρήσει. Αυτό θα δώσει στους νησιώτες και τα εχέγγυα ότι πιθανώς υπάρχει και κάποιο άλλο σχέδιο.

Ήθελα να σας πω σ' αυτό το σημείο και για τη φύλαξη συνόρων. Μας κοροϊδεύετε, μου φαίνεται. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Εσείς φυλάτε τα σύνορα για κάτι αυτονόητο που έγινε στον Έβρο και που όλη η Αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ τα υποστήριξαν με όλη τους τη δύναμη. Πριν υπήρξε αυτό στον Έβρο και δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπήρξε αυτό πριν στον Έβρο και δεν το έκανε ο κ. Σαμαράς; Δεν υπήρξε ποτέ στον Έβρο αυτό που έγινε τώρα και που έγινε συγκεκριμένα. Γιατί, λοιπόν, το χρησιμοποιείτε έτσι; Γιατί διαχωρίζετε τους Έλληνες; Είσαστε πιο πατριώτες; ....»

(Ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας πρώην υπουργός Μετανάστευσης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline