Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:24:47

Γεώργιος Καμίνης: Δύσκολες οι επιστροφές μεταναστών

Τα διλήμματα που τίθενται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι οριακά και το πρώτο δίλημμα μάς το θέτει η ίδια η Κυβέρνηση γιατί μας φέρνει σε ένα νομοσχέδιο να κυρώσουμε δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, από τις οποίες με τη μία συμφωνούμε και με την άλλη διαφωνούμε.


Αυτή με την οποία διαφωνούμε είναι η πράξη η οποία επιτρέπει τις επιτάξεις ακινήτων στα νησιά. Σημαίνει δυστυχώς αυτό που οι νησιώτες εξαρχής υποψιάζονταν και κατάγγελλαν, ότι δηλαδή οι προβλεπόμενες κλειστές δομές τελικά θα συνυπάρξουν με τα ήδη λειτουργούντα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και ότι τα φαινόμενα εξαθλίωσης τύπου Μόρια θα συνεχιστούν.

Άλλωστε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, πριν ξεσπάσει η κρίση στον Έβρο, είχαμε πει ότι ουσιαστικά η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την οποία επικαλείτο και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή για να κρατάει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά, ουσιαστικά έχει καταρρεύσει. Το επαναλαμβάνουμε λοιπόν. Αρνούμαστε να προσυπογράψουμε μία κυβερνητική πολιτική που διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες: στους νησιώτες του Βόρειου Αιγαίου, που καταδικάζονται για ακόμη μία φορά να επωμιστούν μόνοι τους το σύνολο της εθνικής ευθύνης στο προσφυγικό, και στους υπόλοιπους Έλληνες που η Κυβέρνηση απαλλάσσει από τη συμμετοχή τους στο εθνικό εγχείρημα. Πρόκειται για μια εξόφθαλμη παραβίαση της αρχής της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου.

Χθες διάβασα στην ιστοσελίδα του PROTAGON μια είδηση την οποία αγνοούσα, μια επιστολή την οποία έστειλε στην Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητά την εκκένωση των σαράντα δύο χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά ως επείγον προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πολλών θανάτων από τον κορωνοϊό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λένε πού να πάνε; Να μοιραστούν στην Ευρώπη;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Δεν το δέχονται αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Οι Ευρωβουλευτές φοβούνται ότι αν εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Πολλών από όσους βρίσκονται στους καταυλισμούς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει αβέβαιη λόγω των κακών συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να αναφέρω ότι στη Λέσβο έχουν υπάρξει κρούσματα του κορωνοϊού.
Πράγματι, οι Ευρωβουλευτές δεν μας λένε ότι θα τους δεχθούν στις χώρες τους, αλλά θα πρέπει να δούμε εμείς τι θα κάνουμε έστω και μόνοι μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πάρουν και αυτοί κανέναν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Αυτό ούτε συζήτηση, φυσικά!
Ως προς τη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αυτή που επιβάλλει αναστολή υποβολής αιτημάτων ασύλου, θα ψηφίσουμε υπέρ της κύρωσής της, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις, γιατί δεν βρίσκει κανένα απολύτως έρεισμα ούτε στο Σύνταγμα ούτε στο ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε στη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία δεν προβλέπει τέτοιου είδους αναστολή.

Αναφέρθηκαν προηγουμένως από τον κ. Μουζάλα παραδείγματα προσωρινής αναστολής αποδοχής αιτημάτων ασύλου σε περιπτώσεις που υποβάλλονταν μαζικά και δεν μπορούσαν εθνικές αρχές υποδοχής των αιτημάτων αυτών να ανταποκριθούν.
Συνέβη και σε εμάς, κύριε Μουζάλα, αυτό, το 2008. Τότε η Πέτρου Ράλλη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν δεχόταν αιτήσεις ασύλου ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Είναι τρομερό το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση η οποία ουσιαστικά δεν προβλέπεται από το θετό Δίκαιο. Μια έκτακτη και απρόβλεπτη κατάσταση είναι αυτή που προέκυψε στον Έβρο και θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη λήψη αυτού του ακραίου μέτρου, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι προσωρινό, όπως άλλωστε προβλέπει και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Από πού προκύπτει αυτό το έκτακτο και απρόβλεπτο; Προκύπτει από κάτι, κατά τη γνώμη μου, του οποίου εγώ προηγούμενο δεν γνωρίζω. Είναι ότι μία χώρα σχεδιάζει, οργανώνει και καθοδηγεί η ίδια μέσα από την κυβέρνησή της την απόπειρα μαζικής και βίαιης παραβίασης των συνόρων μιας γειτονικής της χώρας –και μάλιστα συμμάχου της στο ΝΑΤΟ- εξωθώντας πλήθη απελπισμένων ανθρώπων. Αυτή είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη, η οποία μπορούμε να πούμε ότι όσο θα διαρκεί, αυτή την εποχή, μπορεί η Ελλάδα να προβαίνει σε αυτό το έκτακτο μέτρο. Η διάρκεια ισχύος της παύει σε λίγες μέρες και θα πρέπει τότε να δούμε η Κυβέρνηση πώς θα έρθει και θα ζητήσει την ανανέωσή της.

Όμως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μιλάμε πάρα πολύ καθαρά και να ξέρουμε τι λέμε. Δεν επιτρέπεται η Κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό μέτρο να ψεύδεται. Δεν επιτρέπεται να επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με τους δύο οι οποίοι αποπειράθηκαν στη Μελίγια, στον θύλακα αυτόν του ισπανικού κράτους που βρίσκεται σε μαροκινό έδαφος, να πηδήξουν τον φράχτη και να μπουν.
Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχθηκε το push back στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είπε ότι πρέπει κάθε χώρα να διασφαλίζει κάποιο, έστω και ένα θα έλεγα εγώ, σημείο εισόδου. Ομολογώ ότι αυτή τη στιγμή πρακτικά πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό δεν είμαι σε θέση να το πω, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να ξέρουμε τι περιλαμβάνει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

.Και πράγματι, όποιος έχει παρακολουθήσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό χρόνια, όπως προσπαθώ να το κάνω, καταλαβαίνει πόσο δύσκολες είναι οι επιστροφές. Το Πακιστάν χρόνια τώρα και το Μπαγκλαντές δεν δέχονται επιστροφές. Κατ' οικονομία μπορεί οι χώρες του Μαχρέμπ να τις δεχθούν. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, με το τεράστιο πρόβλημα λόγω του κορωνοϊού, δεν αποδέχεται επιστροφές, αλλά δεν νομίζω ότι αν συνεχίσουν και πάλι να υπάρχουν ροές από την Τουρκία μέσα από τη θάλασσα όταν θα βελτιωθεί ο καιρός ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κρατάμε τον κόσμο στα νησιά.

Ούτως ή άλλως η κίνηση της Κυβέρνησης να φέρει κάποιους ανθρώπους στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι νομίζω μία κίνηση, η οποία ομολογεί ότι ουσιαστικά η Κοινή Δήλωση έχει καταρρεύσει.
Κατά τη γνώμη μας, κύριε Υπουργέ, η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι η Δήλωση ισχύει ή όχι; Πρέπει να το ακούσουμε αυτό. Ισχύει η Κοινή Δήλωση, διατηρεί το κύρος της ή όχι; Θέλουμε ακριβώς μία σαφή θέση από την Κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ασκήσουμε την αντιπολίτευσή μας όπως πρέπει αλλά με εθνικό αίσθημα ευθύνης. Όμως πρέπει να ακούσουμε την αλήθεια.( Ο καθηγητής Γεώργιος Καμίνης , πρώην δήμαρχος Αθηναίων είναι βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline