Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  20:09:50

Αδειάζουν οι πρεσβείες στη Β. Κορέα

Απειλούν και προειδοποιούν. Συνεχίζοντας την κλιμάκωση της πολεμικής της ρητορικής, η Βόρεια Κορέα, κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματική ή τεχνητή η ένταση αυτή. Αναλυτές εκτιμούν πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δε μπορεί και κυρίως δεν έχει τις δυνατότητες να πλήξει τις ΗΠΑ, όπως έχει απειλήσει.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα είναι σε στενή επαφή με Ουάσιγκτον, Πεκίνο, Σεούλ και Τόκιο σχετικά με τη σύσταση της Πιονγκγιάνγκ για εκκένωση πρεσβειών. «Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Λαβρόφ στη διάρκεια επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Interfax. «Είμαστε σε στενή επαφή με τους κινέζους εταίρους μας, καθώς και με τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι θέση στην Κορεατική κρίση πήρε και η Κίνα - παραδοσιακός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ- θέτοντας τον στρατό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, εκπονώντας παράλληλα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την πιθανότητα να περάσουν κινεζικά στρατεύματα στη Βόρεια Κορέα, εάν ξεσπάσουν συγκρούσεις, για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και για την αποτροπή ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής.

Το προσωπικό του ΟΗΕ το οποίο απασχολείται εντός της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεζίρσκι. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, είναι «βαθιά ανήσυχος» για την κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline