Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:46:07

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Λογικές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι ξέρουμε πια ότι δεν υπάρχει success story στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει success story στο Νότο. Δεν υπάρχει success story στην Ευρωζώνη.

....Αρχίζω με το δημόσιο τομέα και μ' αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα ότι το βασικό του μέλημα είναι η μεγάλη ανεργία και αυτό το συνδέει ο ίδιος αλλά το συνδέουν και ο κ. Βορίδης και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στουρνάρας με το φαιδρό επιχείρημα ότι μέχρι τώρα έχει υποφέρει ο ιδιωτικός τομέας ,αλλά δεν έχουμε πιάσει το δημόσιο τομέα.

Μόνο που δεν μας λένε πως αυτό που κάνουν για το δημόσιο τομέα, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τους φύλακες, για τη Δημοτική Αστυνομία, θα βοηθήσει έστω και έναν άνεργο, έστω και έναν άνθρωπο στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρουμε ότι θα μειωθεί η ζήτηση, γιατί θα αργήσουμε να αντικαταστήσουμε τους εργαζόμενους που βγάζουμε στη διαθεσιμότητα και που απολύουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Δημιουργούμε εργαζόμενους και εργαζόμενες μέσα στο δημόσιο τομέα με μεγάλη ανασφάλεια. Παρ' όλο που είναι σωστό ότι είχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, αυτό ήταν υπέρ του ιδιωτικού τομέα γιατί έβαζε ένα «κατώφλι», ένα «πάτωμα» στα δικαιώματα. Ένας άνθρωπος που δούλευε στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε να το πάρει αυτό σαν σύγκριση. Τώρα δεν υπάρχει «πάτος» στο δημόσιο τομέα και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι μελέτες οικονομικής και ψυχολογικής φύσεως και κοινωνικής επιστήμης λένε ότι η κινητικότητα, η ευελιξία στην αγορά εργασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ατομικό επίπεδο. Η ανασφάλεια, μειώνει την ευημερία των εργαζομένων και στο συλλογικό επίπεδο καθώς δημιουργεί συλλογικότητες και μονάδες που δεν δουλεύουν καλά, που δεν συνεργάζονται, που δεν παράγουν καλό έργο.

Έχουμε μια Κυβέρνηση που φαίνεται ότι πιστεύει στο δόγμα της κ. Θάτσερ ότι δεν υπάρχει κοινωνία, ότι ο δημόσιος τομέας δεν χρειάζεται ουσιαστικά. Σε μία συζήτηση όπου ήμουν στο «ΣΚΑΙ» με τον κ. Τασούλα, όταν εξηγούσα πώς η Αριστερά καταλαβαίνει... Εξηγούσα πώς βλέπει το δημόσιο τομέα η Αριστερά και απαντάει ο κ. Τασούλας: «Άρα θέλετε διορισμούς». Δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρχει ένας δημόσιος τομέας που «χτίζεται» πάνω στις ανάγκες των πολλών, όπου αρχίζεις με τις ανάγκες και λες τι θέλεις να κάνεις, γιατί για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ, ο δημόσιος τομέας είναι το ίδιο πράγμα με τους διορισμούς.

Δεν έχει κάποια αξία, δεν έχει μια κοινωνική προσφορά και γι' αυτό δεν σας πειράζει που «σβήνετε» τη Δημοτική Αστυνομία. Δείτε το λόγο που έβγαλε ο Θοδωρής Δρίτσας σε εκείνη τη συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου είπε: «Γιατί είστε τόσο περιορισμένοι; Γιατί δεν κοιτάτε τι θαυμάσιο έργο θα μπορούσε να κάνει μια Δημοτική Αστυνομία με άλλη αντίληψη που θα ήταν δίπλα στον πολίτη, που θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ηχορύπανση και στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και για το περιβάλλον και για την ασφάλεια των παιδιών μας;». Έτσι αρχίζεις αν θες να κάνεις εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. Αρχίζεις με τους στόχους, με τις ανάγκες και αυτό είναι που θα κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δύο συμπεράσματα βγάζω εγώ από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτοί οι εργαζόμενοι. Το πρώτο συμπέρασμα, είναι ότι μιλάμε πάντα μ' αυτήν την Κυβέρνηση για πλασματικές οικονομίες. Όπως έχουν αναπτύξει οι πολύ καλοί συνάδελφοι στον τομέα υγείας, αυτά που «κόβετε» από την υγεία, θα τα βρούμε μπροστά μας σε τρία, σε τέσσερα, σε πέντε χρόνια, όταν θα έχουμε περισσότερους αρρώστους, περισσότερους ανθρώπους που θα είναι στα νοσοκομεία. Το ίδιο δεν θα γίνει με τους σχολικούς φύλακες, γιατί θα υπάρχουν καταστροφές, γιατί θα καταστρέφονται κτήρια και κομπιούτερς και μετά κάπου θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά; Το ίδιο δεν θα γίνει, όταν «κόβουμε» από την εκπαίδευση ειδικότητες που θα χρειαστεί η οικονομία όταν φύγουμε απ' αυτήν την κρίση; Δεν είναι πλασματικές αυτές οι οικονομίες;

Εγώ, όταν ήμουν φοιτητής στη Βρετανία, είχα ένα t-shirt που έλεγε: «If you think education is expensive, try ignorance». «Αν θεωρείτε ότι η παιδεία είναι ακριβή, δοκιμάστε την άγνοια». Αυτό δεν φαίνεται να το έχει κατανοήσει η Κυβέρνηση, δηλαδή ποιο είναι το κόστος της μειωμένης εκπαίδευσης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)

Ένα δεύτερο συμπέρασμα. Όλη η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων, όλη η εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο της συρρίκνωσης του κράτους τι μας έχει δείξει; Ότι έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις, ότι έχει αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητα; Όχι. Αυτό που έχει αναδείξει αυτή η εμπειρία στη βιβλιογραφία, είναι πρωτίστως μια γιγάντια μεταφορά πόρων απ' αυτούς που έχουν λίγα στην αρχή σ' αυτούς που έχουν ήδη πολλά και αυτό γίνεται με δύο τρόπους.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό, είναι μέσα από το δόγμα Μανιτάκη, γιατί το δόγμα Μανιτάκη –θα το θυμάστε- ήταν ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να κάνει μόνο αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να κάνει ο δημόσιος τομέας κάποια πράγματα στην εκπαίδευση ή στην ασφάλεια; Τα δίνουμε σε ιδιωτικά ΙΕΚ, τα δίνουμε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφάλειας, σε σεκιουριτάδες. Από την άλλη μεριά, ποιοι θα πληρώσουν αυτές τις ιδιωτικές προσφορές; Όλο και περισσότερο στην Ελλάδα και όλο και περισσότερο στην Ευρώπη -όπου έχουμε περισσότερα στοιχεία- τα παιδιά των πλουσίων γίνονται γιατροί, γίνονται ναυπηγοί, γίνονται αρχιτέκτονες και το κράτος είναι εκεί, δίπλα στα παιδιά τους. Αλλά όταν μιλάμε για ειδικότητες των φτωχών, γιατί να μην τα ιδιωτικοποιήσουμε, γιατί αυτά τα παιδιά να μην πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα;

(To κύριο μέρος της αγόρευσης του καθηγητή, βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για το Πολυνομοσχέδιο, με κύριους άξονες τα αναπτυξιακά-οικονομικά-φορολογικά θέματα. Η ομιλία αυτή σχολιάστηκε από την Αλέκα Παπαρρήγα και πολλούς άλλους βουλευτές ως επιχειρηματικής-κεντροδεξιάς λογικής και πάντως ως ενδιαφέρουσα)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline