Τρίτη 16 Απριλίου 2024  15:25:46

Νότης Μαριάς: Αλήθειες και φαιδρά για τη νέα δόση

«Ήμασταν πριν από λίγο με αντιπροσωπεία Βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην πλατεία Κλαυθμώνος. Και εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι εκπαιδευτικοί, μάς έθεσαν τα θέματα με κραυγή αγωνίας.

Πρέπει να σταματήσει αυτός ο κοινωνικός «Αρμαγεδδώνας»! Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση που γίνεται στους ίδιους τους πολίτες!
Φέρνετε, λοιπόν, εδώ ένα πολυνομοσχέδιο που για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μίνι μνημόνιο. Και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε και στη σημερινή συζήτηση όχι μόνο αναλύοντάς το και καταγγέλλοντας το αλλά ταυτόχρονα και με τη στάση που θα κρατήσουμε στην ψηφοφορία επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου. Και θα είμαστε καταδικαστικοί.

Γιατί φέρνετε, όμως, αυτό το πολυνομοσχέδιο; Το φέρνετε, όπως λέτε, γιατί είναι προαπαιτούμενο για να δοθούν οι δόσεις τμηματικά, δηλαδή τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προσέξτε, όμως, τι θεωρείτε ως δόση.

Πρώτον, το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που θα μας επιστρέψουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, από τα κέρδη που αποκόμισαν παίζοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά, το γνωστό SMP. Δηλαδή, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τους πλήρωσε ο ελληνικός λαός αέρα κοπανιστό που έβγαλαν, που για να τα πληρώσουμε δανειστήκαμε και βγάλαμε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με τουλάχιστον 4,5% επιτόκιο. Και μας γυρνάνε πίσω τα κέρδη τους ένα χρόνο μετά. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία! Αυτή είναι η δόση!

Δεύτερον, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωζώνη.

Τρίτον, 1,8 δισεκατομμύριο από το ΔΝΤ τον Αύγουστο, μισό δισεκατομμύριο από την Ευρωζώνη και μισό δισεκατομμύριο, ξανά, επιστροφή κερδών.
Το ερώτημα, όμως, είναι: «Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν;»

Υπάρχει μια ανακοίνωση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Πάνου Καμμένου, στις 9-7-2013, η οποία αποδεικνύει ότι από τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ των τμηματικών δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου πληρώνονται 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για αυτά που βγάλαμε για να πληρώσουμε το τοκογλυφικό ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Μαϊου, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε κέρδος 2.240.000.000 και τα οποία υποτίθεται ότι θα τα πάρουμε του χρόνου, αν τα πάρουμε. Επίσης, πληρώνονται 1,9 δισεκατομμύρια σε ομόλογα, 270 εκατομμύρια σε ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου και 86 εκατομμύρια σε τόκους.

Αυτά τα ομόλογα έχουν αριθμό: EG04337 και EG045199. Εκεί πάνε τα περίφημα ποσά που έρχονται από τη δόση.

Και να θυμίσουμε ότι από τα 219 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει μέχρι σήμερα η χώρα ως δανειοδότηση επί τρία έτη, για να έχει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, χιλιάδες μαγαζιά κλειστά και τέσσερις χιλιάδες αυτοκτονίες, τα οποία δήθεν έσωσαν την Ελλάδα, μόνο τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ έπεσαν στην αγορά. Όλα τα άλλα πήγαν πίσω για να πληρωθούν παλιά ομόλογα, παλιές δανειοδοτήσεις, για να διασωθούν οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών και των ξένων τραπεζών και να έχουμε την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση, που στην ουσία είναι η διατήρηση των ολιγαρχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ηγεσία των τραπεζών όταν δεν έχουν καν την ιδιοκτησία.

Φυσικά, το Μάιο 2013 με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το χρέος έφτασε στα 317,8 δισεκατομμύρια, το οποίο ήταν στα 330 δισεκατομμύρια όταν μπήκαμε στο μνημόνιο.
Υπάρχει, όμως, δημοσιονομικό όφελος γι' αυτήν την αναστάτωση; Ποιο είναι το όφελος που κερδίζετε; Εδώ είναι το περίφημο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ. Το μεσοπρόθεσμο στη σελίδα 7 λέει: «Πρόγραμμα κινητικότητας και αποχωρήσεων».

Τι θα κερδίσει το κράτος; Για μεν το 2013 θα κερδίσει 49,4 εκατομμύρια ευρώ, για δε το 2014 59,5 εκατομμύρια. Και μέχρι το 2016 το συνολικό δημοσιονομικό όφελος θα είναι 106,8 εκατομμύρια ευρώ. Για 106 εκατομμύρια ευρώ γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση.

Εμείς κάνουμε μια πρόταση για το πού θα βρούμε τη διαφορά αυτή. Σας λέμε, λοιπόν, ότι πάλι αυτό το «περίφημο» μεσοπρόθεσμο στη σελίδα 1 λέει: «Έξοδα εκταμίευσης δανείου EFSF...» -δηλαδή προμήθειες στον EFSF για να μας δανείσει- «...μόνο για το 2013, 130 εκατομμύρια. Σύνολο μέχρι το 2016; Τριακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.» Να το ισοδύναμο μέτρο. Από εκεί κόψτε για να μη διώξετε τους χιλιάδες υπαλλήλους.

(Το κύριο μέρος της αγόρευσης του καθηγητή, βουλευτή Ηρακλείου και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline