Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:06:15

Οδυνηρές οι πληγές στη χώρα των νέων Φαραώ. Εμφύλιος στους δρόμους, μίσος, αιματηρές συμπλοκές, δεκάδες νεκροί. Ανελέητες συγκρούσεις ανάμεσα στο νέο μπλοκ εξουσίας Στρατού-Αστυνομίας- Κυβέρνησης διορισμένων και στις μάζες των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Κύριο

Μηδενίσθηκε σε όλη τη χώρα η μεγάλη τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα σε Κάιρο, Πυραμίδες- Σουέζ, Ασουάν, Αλεξάνδρεια, ακόμα και στην περιοχή Σινά. Δεν προσεγγίζουν πουθενά τα κρουαζιερόπλοια. Αντικειμενικά ωφελείται ο ελληνικός τουρισμός αλλά δοκιμάζονται οι Έλληνες ομογενείς στην Αίγυπτο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια κατά τα οποία ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έφθασε τους 120. Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο με διαρκείς συγκρούσεις, επιθέσεις της Αστυνομίας και τμημάτων του Στρατού κατά χιλιάδων διαδηλωτών αλλά και πυροβολισμών-ακόμα και από ελεύθερους σκοπευτές-στο ψαχνό.

Περίπου 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, ανέφερε εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο αποπεμφθείς από το στρατό ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται από την μεταβατική κυβέρνηση για φόνους και άλλα εγκλήματα, είναι πιθανό να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών. Η είδηση ήταν που άναψε το φυτίλι των νέων συγκρούσεων, που προβλέπονται μεγάλες, οδυνηρές και με διάρκεια χρόνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ είπε εξάλλου κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα. . . θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα», βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό.

Ο Ιμπραχίμ είπε ότι θα εξεταστούν οι καταγγελίες από τους κατοίκους των περιοχών και σύντομα οι διαμαρτυρίες θα λάβουν τέλος. Οι υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποιούν ολονύκτιες διαμαρτυρίες επί ένα συνεχή μήνα, απαιτώντας την επιστροφή του πρώην προέδρου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για 120 νεκρούς, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει το μεσημέρι του Σαββάτου ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 92 και οι τραυματίες σε 649.

Γιατρός σε υπαίθριο νοσοκομείο κάνει λόγο, σύμφωνα με το BBC, ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000.

«Δεν πυροβολούν για να τραυματίσουν, πυροβολούν για να σκοτώσουν» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ-Χαντάτ, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το στήθος. Επίκεντρο των επεισοδίων αυτή την ώρα είναι η περιοχή γύρω από το τζαμί του Ραμπάτ αλ Ανταγουίγια με τον ανταποκριτή του BBC να κάνει λόγο για ποτάμια με αίμα στους δρόμους

Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Νασρ όπου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. «Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχει παντού αίμα», ανέφεραν στο AlJazeera αυτόπτες μάρτυρες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου επέρριψε στους ισλαμιστές την ευθύνη για τα επεισόδια και διέψευσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον τους. «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο η ημέρα να εξελιχθεί ειρηνικά και επιδίωξαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ, αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline