Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:32:08

Νότης Μαριάς: Ο τουρισμός μας αφελληνίζεται...

«Συζητούμε σήμερα το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, τη στιγμή που ουσιαστικά τελειώνει η φετινή τουριστική περίοδος, τη στιγμή που έχουμε τα επικοινωνιακά τρικ για δεκαεπτά εκατομμύρια τουρίστες.

Χωρίς να λέμε ή να λέτε πόσες μέρες κατά μέσο όρο μένουν αυτοί οι τουρίστες, πόσο ξοδεύουν κατά μέσο όρο αυτοί οι τουρίστες και εάν πέρυσι που είχαμε λιγότερους τουρίστες ή πριν από μερικά χρόνια ο μέσος χρόνος διαμονής τους ήταν πολύ περισσότερος και τα ποσά τα οποία κατέβαλαν ήταν πολύ περισσότερα.

Διότι πώς μπορείς να αναπτύξεις τουρισμό εάν πρώτα απ' όλα δεν στηριχθείς στον εγχώριο τουρισμό; Αυτή είναι βασική αρχή κάθε χώρας. Πώς θα στηριχθείς στον εγχώριο τουρισμό, όταν με τα μνημόνιά σας έχετε στείλει ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία, όταν αυτό που ετοιμάζεται από αύριο είναι μια νέα φοροεπιδρομή 28 δισεκατομμυρίων ευρώ -από σήμερα μέχρι το τέλος της χρονιάς- όταν ζητάτε –σύμφωνα με τη χθεσινή εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»- 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες πολίτες κάθε μήνα;

Πώς θα υπάρχει δυνατότητα καταναλωτικής δαπάνης των ίδιων των Ελλήνων πολιτών; Πώς μπορείς να έχεις ανάπτυξη του τουρισμού, όταν αυτά που δανείζεσαι αντί να επενδυθούν στις ίδιες τις υποδομές και στον τουρισμό, κατά 98% όλα τα δάνεια που πήρε η χώρα, έχουν πάει ξανά στους ίδιους τους δανειστές;

Δεν το λέμε μόνο εμείς που το λέγαμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες και ουσιαστικά από το 2010, το γράφει ακόμη και η «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» η οποία λέει: «Το 98% των δανείων που μας φεσώνει η τρόικα επιστρέφει στην τσέπη της». Το λέει ακόμη και «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», η οποία δε νομίζω ότι είναι εχθρική: «Από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης ελάχιστα διατέθηκαν για τις ανάγκες». Όταν, λοιπόν, έχεις αυτή την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, για ποια ανάπτυξη στον τουρισμό μιλάτε;

Και ξεχνάτε, βεβαίως, να μας πείτε ότι ουσιαστικά όλα όσα γίνονται είναι στην υπηρεσία του μνημονίου, είναι τα πάντα για την εξόφληση του χρέους και όπου έχουμε ιαματικές πηγές, ξενοδοχειακές μονάδες, λιμάνια, αεροδρόμια, χιονοδρομικά, όλα αυτά γίνονται για το ξεπούλημα.

Αυτή είναι πραγματικότητα.

Επομένως, για να δούμε τους αριθμούς, έτσι όπως τους λέει η Εισηγητική Έκθεση: «Απασχολούνται οκτακόσιες χιλιάδες στον τουρισμό». Ερώτημα: Πόσοι από αυτούς είναι με τη μορφή stage ως μαθητευόμενοι από άλλες χώρες; Πόσοι από αυτούς αντικατέστησαν όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους εργάζονταν επί χρόνια ολόκληρα;

Δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη είναι ότι ο τουρισμός προσφέρει στο ΑΕΠ 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολύ ωραία. Ερώτημα δεύτερο: Από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ πόσα έχουν πληρώσει οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό και κυρίως οι μεγαλοξενοδόχοι για φόρους; Πόσα από αυτά έπεσαν στην ελληνική οικονομία;

Παλιά στον ΕΟΤ έκαναν μία μελέτη, για κάθε δολάριο που ερχόταν πόσα δολάρια κέρδιζε η χώρα ή πόσα έβγαιναν στο εξωτερικό. Διότι, επειδή λέτε για αριθμούς, όταν μια χώρα έχει πάρα πολλούς τουρίστες, κάνει και εισαγωγές κρέατος, κάνει και εισαγωγές προϊόντων για να τους θρέψει.

Επομένως, εσείς τι μετράτε; Μετράτε το ευρώ που ήρθε, αλλά δεν μετράτε πόσα ευρώ μπορεί να έφυγαν εκτός χώρας, διότι δεν έχετε διασυνδέσει τον τουρισμό με τη βιομηχανία, με τη βιομηχανία τροφίμων, με μια καθετοποιημένη λειτουργία με τον πρωτογενή τομέα, ούτως ώστε για κάθε ευρώ του τουρίστα το 90% να μένει στην Ελλάδα και όχι το 90% να φεύγει εκτός Ελλάδας. Γιατί το τι φεύγει δεν το μετράτε. Μετράτε μόνο το τι έρχεται.

Εδώ, επειδή τα πράγματα είναι πολύ απλά, πρέπει να καταλάβετε ότι πράγματι εισέρχονται αυτά τα ποσά στη χώρα. Το ερώτημα είναι, πρώτον, πόσα φεύγουν και δεύτερον, πώς διανέμονται.

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Στο Ηράκλειο, λοιπόν, κατεβαίνουν δεκάδες τσάρτερ, τα οποία δεν πληρώνουν καθόλου τέλη προσγείωσης αεροδρομίου. Tα έξοδα για την επισκευή του αεροδρομίου, για φύλαξη, για αστυνομία, για νοσοκομειακά που θέλεις, αφού έχεις τόσους τουρίστες, πάνε στον κρατικό κορβανά. Είναι οι δαπάνες τις οποίες πληρώνουν τα «υποζύγια». Το 55% θα το πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Βεβαίως, υπάρχουν τα έσοδα, αλλά ποιος τα εισπράττει; Τα εισπράττουν αυτοί που εκμεταλλεύονται τις συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Πολλά απ' αυτά τα χρήματα δεν μένουν καν εδώ, διότι με τις διαδικασίες περί ενδοομιλικών συναλλαγών, φεύγουν έξω και δεν πληρώνουν ούτε τα ποσά που βγαίνουν από τα μερίσματα.

Άρα, λοιπόν, να μιλάτε με πραγματικά στοιχεία γιατί δεν απευθύνεστε σε ιθαγενείς. Αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλήσετε και για τα κόστη που υπάρχουν και τα οποία πληρώνει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός.

Εμείς κάναμε προτάσεις. Η κ. Κουντουρά ανέλυσε επί τέσσερα λεπτά τις προτάσεις που έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει καθετοποίηση, δεν υπάρχει στήριξη στον πρωτογενή τομέα και δεν λέτε και τα επενδυτικά εργαλεία που πρέπει να υπάρξουν.

Ποια είναι τα επενδυτικά σας εργαλεία; Από πού θα έρθει η φτηνή χρηματοδότηση; Με 10% μπορεί να αναπτυχθεί η μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση όταν οφείλει τόσα χρήματα, όταν τους κυνηγάτε να τους βάλετε φυλακή, όταν τους ζητάτε να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, όταν δεν δέχεστε την πρόταση που κάναμε γι' αυτό τον εθνικό λογαριασμό που θα μπουν όλες οι οφειλές και εν συνεχεία θα πάνε να εξοφλούν με δόσεις και θα πάρουν και ασφαλιστική ενημερότητα για να δουλέψει η μικρή επιχείρηση; Πώς θα αναπτυχθεί λοιπόν;

Γι' αυτό, λοιπόν, έχουμε πρόταση και για επενδυτικά εργαλεία, όταν εσείς δεν έχετε. Μιλήσαμε γι' αυτήν την επενδυτική τράπεζα η οποία με χαμηλά επιτόκια θα δίνει ανάπτυξη και η οποία θα παίρνει κεφάλαια με 0,5% επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν έχετε πει ποια θα είναι η θέση της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Επομένως, έχετε ένα μονοδιάστατο νομοσχέδιο υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων για το all inclusive. Να πάτε στην Κρήτη, να πάτε στην Κέρκυρα, να πάτε στη Ρόδο και να δείτε πώς υποφέρουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έξω από τα μεγάλα ξενοδοχεία που δεν υπάρχει φράγκο. Όλα πάνε μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου το 90% των τροφίμων που έχει είναι κι αυτά εισαγόμενα.

Δεν αναπτύσσεται, λοιπόν, η περιοχή, δεν υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη, δεν υπάρχει κατανομή σε όλους αλλά σε μερικούς και οι υπόλοιποι με φόρους στηρίζουν τις δαπάνες που έχει το τουριστικό προϊόν για να κερδίσουν αυτοί που εκμεταλλεύονται το all inclusive. Αύριο θα πούμε και τρόπους για το πώς θα περιοριστεί το all inclusive.

Δεν είδα να λέτε τίποτα για τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολουμένων. Εδώ με το νέο νόμο που περάσατε, εάν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν συγκεκριμένο αριθμό ημερομισθίων –νομίζω τετρακόσια πενήντα στη τετραετία- δεν θα πάρουν καν -και δεν παίρνουν- επίδομα ανεργίας. Αυτή είναι η πολιτική σας. Δεν έχετε ρυθμίσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εδώ έχουμε ξένους κατά Ελλήνων, αφελληνισμό του τουρισμού, μιας και οι ξένοι αγοράζουν μαζικά ελληνικές επιχειρήσεις, αντικατάσταση των Ελλήνων ξενοδοχοϋπαλλήλων με μαθητευόμενους, αντικατάσταση των Ελλήνων τουριστών που δεν μπορούν να πάνε ούτε για ένα μπάνιο, με ξένους τουρίστες. Έχουμε μεγάλους ενάντια σε μικρούς, tour operators ενάντια σε μικρούς ξενοδόχους, μεγάλους ξενοδόχους ενάντια στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενάντια στους ταξιτζήδες, ενάντια στο ΚΤΕΛ, ενάντια στα τουριστικά λεωφορεία. Δημιουργείτε αντιθέσεις, διότι το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά και τον τουρισμό. Έχετε ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, όπου τα πάντα θα μπουν και θα ξεπουληθούν.

Πώς θα αναπτύξετε τουρισμό, όταν η Ολυμπιακή Αεροπορία δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο δεν θα πετάει στην Κρήτη; Και επειδή μερικοί στο Ηράκλειο είπαν ότι δεν μίλησαν οι Βουλευτές, να τους υπενθυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα απ' αυτό το Βήμα το επεσήμανα στον κ. Χατζηδάκη.

Πώς θα προχωρήσουμε όταν έχουμε τουρκοποίηση των αεροδρομίων, όταν πλέον το Εθνικό Επιτελείο Στρατού και κυρίως το Υπουργείο Άμυνας δεν δέχεται να υπάρξει εκποίηση των αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ και να πάει στην τουρκική εταιρεία TAV είτε τα Χανιά; Πώς θα προχωρήσουμε όταν έχουμε τουρκοποίηση των λιμανιών που θέλετε να γίνει και στη Σούδα και στο Ρέθυμνο με το άρθρο 9 ή όταν οι μαρίνες στη Μυτιλήνη έχουν πάει στους Τούρκους; Αυτή είναι η πολιτική την οποία έχετε;

....Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής. Πώς θα προχωρήσετε με διαδικασίες που δεν στηρίζουν την εκπαίδευση στο τουριστικό πεδίο; Έχετε, όμως, τον κ. Φούχτελ που ήρθε στην Κρήτη και είπε στους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους «Ελάτε στη Γερμανία, για να σας εκπαιδεύσουμε πώς να δουλέψετε στον τουρισμό». Αυτή είναι η πολιτική σας!
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιό σας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο στην κατ' άρθρον συζήτηση.»

(Ο καθηγητής και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η ομιλία του είναι από τη συζήτηση του νομοσχεδίου γα τον Τουρισμό)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline