Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:02:59

Οι επίσημες αρχές της Αλβανίας σιωπούν και «ανέχονται» τα έκτροπα σε βάρος Ορθόδοξων ιερέων, εκκλησιών και θρησκευόμενων. Καταγγελίες σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Κύριο

Συνδέοντας τις προκλήσεις εναντίον ορθοδόξων στην Πρεμετή με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Να απαντήσει αν έχει ζητήσει να ενημερωθεί όχι μόνο από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα γεγονότα αυτά, αλλά και αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές.

Τον «αποτροπιασμό και την καταδίκη» του εξέφρασε «απερίφραστα» το υπουργείο Εξωτερικών για τις δύο σημερινές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Πρεμετή και το Αργυρόκαστρο και κάλεσε άμεσα τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

«Μόλις τρεις ημέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πρεμετή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «σήμερα το πρωί, στην ίδια ακριβώς πόλη, πραγματοποιήθηκε βίαιη επίθεση κατά ενός Έλληνα πολίτη και ενός ομογενούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους» ενώ αμέσως μετά «άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, οι οποίες προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές».

«Εκφράζουμε» τονίζει η ανακοίνωση «τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών».
Και καταλήγει: «Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης».

-Παράλληλα ,στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φτάνει το θέμα που δημιουργήθηκε με τα βίαια επεισόδια, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι μόλις μία μέρα μετά τη γιορτή της Παναγίας και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη πόλη Πρεμετή της Αλβανίας.

Ο ευρωβουλευτής περιγράφει πώς ακριβώς άντρες ιδιωτικής εταιρείας security ενεργώντας για λογαριασμό του αλβανικού κράτους απομάκρυναν βιαίως τους κληρικούς και τους πιστούς της ορθόδοξης ενορίας της Πρεμετής και παρεμπόδισαν την είσοδο προσκυνητών στο ναό με σκοπό να τον σφραγίσουν. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουμουτσάκος «πέραν αυτών, διεπράχθησαν βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας, καθώς αφαιρέθηκαν ιερές εικόνες, κατασχέθηκαν λατρευτικά σκεύη από τον ιερό ναό και γκρεμίστηκε η καμπάνα του». Στο κείμενο της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής αναφέρεται μάλιστα και στα νέα επεισόδια που επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα 19 Αυγούστου «μεταξύ αλβανικών αστυνομικών αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών, και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας στη πόλη του Αργυροκάστρου».

Υπενθυμίζοντας ότι «η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη απολύτου σεβασμού όλων των ιερών χώρων» και σημειώνοντας «την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Αλβανίας για την επιστροφή σε αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων», ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «οι προαναφερόμενες ενέργειες που έχουν καταγγελθεί και καταδικαστεί από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, παραβιάζουν καταφανώς τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή και το κεκτημένο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεμπόδιστης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, καθώς και την αρχή του σεβασμού των ιερών χώρων».

Συνδέοντας τις προκλήσεις εναντίον ορθοδόξων στην Πρεμετή με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ο κ. Κουμουτσάκος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αν έχει ζητήσει να ενημερωθεί όχι μόνο από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα γεγονότα αυτά, αλλά και αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές.

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής της ΝΔ θέτει προς την Κομισιόν το ερώτημα αν θα συμπεριλάβει τα βίαια γεγονότα στην Πρεμετή στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ και την καλεί να απαντήσει αν η Αλβανία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, σέβεται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline