Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:49:36

Γερμανία: Οι δαπάνες των κομμάτων

Περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα της Γερμανίας για την προεκλογική εκστρατεία τους. Λίγο μικρότερο ποσόν με την ετήσια επιχορήγηση στα ελληνικά κόμματα.

Μικρό σχετικά ποσόν σε σχέση με τις προεκλογικές δαπάνες παλαιότερα των ελληνικών κομμάτων σε μια χώρα 11εκατ. κατοίκων. Τα κεφάλαια όμως δεν προήλθαν αποκλειστικά από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και από μεγάλες γερμανικές εταιρείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές φροντίζουν να χρηματοδοτήσουν περισσότερα από ένα κόμματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, οι Σοσιαλδημοκράτες ξόδεψαν για την καμπάνια τους περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ, έξι εκατομμύρια λιγότερα από το 2009, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες ξόδεψαν 20 εκατομμύρια, όσα και την προηγούμενη φορά. Οι Φιλελεύθεροι περιόρισαν κατά ένα εκατομμύριο τα έξοδά τους, στα τέσσερα, οι Πράσινοι αύξησαν τα προεκλογικά τους έξοδα κατά 1,8 στα 5,5 εκατομμύρια, όσα και η Αριστερά.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις δεν ήταν φέτος τόσο γενναιόδωρες όσο στις προηγούμενες εκλογές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline