Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:09:41

Σοφία Σακοράφα: Είμαστε ακόμα αποικία

Πριν από τρία χρόνια, όταν μιλούσατε για θυσίες του λαού προκειμένου να έρθουν κάποια στιγμή επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα, είχα περιγράψει ακριβώς το τοπίο που θα διαμορφωνόταν.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε νεοαποικία και ο λαός μας σε λεηλατημένο ιθαγενή. Του λόγου το αληθές το επιβεβαιώνει το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου.

Προσέξτε τι λέει: «Οι μέθοδοι αποικιοκρατικής πολιτικής ήταν δύο: Η κατάκτηση εδαφών και η καθυπόταξη των κατοίκων τους, πρακτική που εφαρμόστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά και η οικονομική διείσδυση σε ανεξάρτητα κράτη και η μετατροπή τους σε ημιαποικίες, τακτική που εφαρμόστηκε όπου ήταν αδύνατη για λόγους διεθνών ισορροπιών, η κατάκτηση. Οι αποικίες σφραγίστηκαν από την αποικιοκρατία. Ο πλούτος τους λεηλατήθηκε. Οι λαοί τους αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν κατώτεροι και μετατράπηκαν, σχεδόν, σε δούλους. Οι πολιτισμοί τους υποτιμήθηκαν».

Ακόμα, λοιπόν, κι ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής κατανοεί ότι οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στην πατρίδα και το λαό μας, οι συμβουλές που ξεστόμισε με απύθμενο θράσος η γνωστή κ. Ξαφά στην τηλεόραση χθες, «Πουλήστε αεροδρόμια, λιμάνια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ», στην ουσία περιγράφουν τη μετατροπή της πατρίδας μας σε νεοαποικία.

Για όποιον έχει αμφιβολία, συνεχίζει ο ορισμός της αποικιοκρατίας. Η μητρόπολη είναι αυτή που ασκεί άμεσα κυριαρχικά δικαιώματα στις αποικίες και καθορίζει την κοινωνική δομή, τη διακυβέρνηση και τις οικονομικές λειτουργίες. Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής στο ότι πράγματι η μητρόπολη καθόρισε τη διάρρηξη τη κοινωνικού μας ιστού επί τέσσερα χρόνια και οδήγησε στην εξόντωση το λαό μας. Η μητρόπολη καθόρισε, με αντιδημοκρατικές εκτροπές, με την άσκηση ωμής τρομοκρατίας, το συσχετισμό διακυβέρνησης της πατρίδας μας. Η μητρόπολη καθόρισε και καθορίζει και με προσβλητικές, μάλιστα, διαδικασίες του τύπου, «Ξέχνα το Γιάννη», την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ο τίτλος, λοιπόν, του νομοσχεδίου δεν είναι «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ». Ο πραγματικός τίτλος είναι: «Ρυθμίσεις για να σφετεριστούν αποικιοκράτες, αυστηρά και μόνο, τις υποδομές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις στρατηγικές δραστηριότητες της Ελλάδας, με στόχο, εκτός από το οικονομικό όφελος, τον πολιτικό, οικονομικό, νομοθετικό έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της χώρας».

Πιο ξεκάθαρος για το θέμα, χωρίς προσχήματα βεβαίως, είναι ο Πρόεδρος των Γερμανών εξαγωγέων Άντον Μπέρνερ, ο οποίος δήλωσε για την Ελλάδα: «Ευτυχώς έχει περιορισθεί η εθνική της κυριαρχία και έχουν αναλάβει οι βόρειοι».

Αυτό που δεν μας λένε, όμως, τα βιβλία της Ιστορίας και κανείς άλλος βέβαια από αυτό το μεταμορφωμένο σινάφι των αποικιοκρατών, είναι το πώς ονομάζεται αυτός που παραλαμβάνει ένα κυρίαρχο κράτος και το μετατρέπει σε αποικία. Το συμπέρασμα είναι εύκολο ακόμα και για ένα δεκαπεντάχρονο μαθητή.

Αυτό που λείπει ακόμα, αλλά δεν θα το παραλείψω, είναι η κατάληξη και η τύχη αυτών των κυβερνήσεων και των αποικιοκρατών όταν ο κυρίαρχος λαός αναλαμβάνει την εξουσία.
Από την ευθύνη που μου δημιουργούν οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς, οι προγραμματικές δεσμεύσεις του Κόμματός μου, από την πολιτική ευθύνη που μου δημιουργεί τούτο το Βήμα, λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα: Οι νεοαποικιοκράτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και οι εγχώριες μαριονέτες τους θα πληρώσουν το τίμημα της υποταγής τους. Κι ο χρόνος δεν είναι μακρινός.

Αυτό, ευτυχώς, το γνωρίζει καλά και το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, αλλά κυρίως το γνωρίζουν οι αποικιοκράτες, τους οποίους η Κυβέρνηση απλώς αποκαλεί «επενδυτές».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαρακτήρισα το ξεπούλημα των δικτύων και των γραμμών μεταφοράς και την προετοιμασία της Κυβέρνησης να εκποιήσει μεγάλο μέρος της ΔΕΗ «νεοαποικιακό σχέδιο». Το τεκμηριώνω:

Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ. Αποτελεί μία στρατηγική, εθνική υποδομή. Αποτελεί βάση για την άμυνα και την ασφάλεια. Αποτελεί το εργαλείο για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες, αλλά 100% κρατικές, επιχειρήσεις και οι μετοχές τους ανήκουν είτε στο Υπουργείο Οικονομικών είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε αρκετές χώρες η κρατική ιδιοκτησία των δικτύων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Το έγκλημα της πώλησης μας αποστερεί ένα κομβικό εργαλείο για την εθνική μας ασφάλεια και για την έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης.

.......Μην αναλωθείτε, κύριοι της Συγκυβέρνησης, σε φτηνά λόγια, όπως το συνηθίζετε. Μην αναλωθείτε σε φτηνές στρεβλώσεις, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ διώκει τους επενδυτές. Σας το λέμε ξεκάθαρα για να το ακούσετε εσείς, αλλά και οι εντολείς σας: Όσοι τρέξουν για να αρπάξουν τα κλειδιά της Ελλάδας και του λαού μας, όσοι τρέξουν για να κερδοσκοπήσουν για άλλη μία φορά, υπονομεύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και καταστρέφοντας τη δυνατότητα επιβίωσης του λαού μας, δεν θα προλάβουν. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν λαό και την κυβέρνησή του, που θα αγωνιστεί για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την κοινωνική του ανασυγκρότηση, που θα αποτινάξει κηδεμόνες, επόπτες και αποικιοκράτες. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σχέδιο αναπτυξιακό και επενδυτικό, με πυρήνα το δημόσιο τομέα, αλλά και με ευρωπαϊκούς πόρους, με ένα σχέδιο για παραγωγικές επενδύσεις. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι τα δημόσια αγαθά, που εξασφαλίζουν την επιβίωση του λαού μας, παραμένουν πάντα σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Η ενέργεια είναι από τα κυρίαρχα δημόσια αγαθά. Πλιατσικολόγοι, κερδοσκόποι και νεοαποικιοκράτες σε λίγους μήνες δεν θα χωρούν στην πατρίδα μας. Αυτό δεν είναι κατάθεση της απλής πολιτικής μας πρόθεσης, απλή διατύπωση ενός εναλλακτικού προγράμματος. Είναι απειλή κατά του εχθρού του λαού μας.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια με απειλές, εκφοβισμούς, προσβολές, καταρράκωση της αξιοπρέπειάς μας, κατατρομοκράτηση του λαού μας. Πέρασαν πολλά χρόνια στενής διαπλοκής του παρασιτικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, με τις αιχμάλωτες πολιτικές ηγεσίες της μίζας, των κατ' όνομα δημόσιων έργων, των υποχείριων της Siemens, των ευτελών δώρων βιτρίνας και των άλλων, μεγάλης αξίας, που δεν μάθαμε ποτέ, με ανταλλαγή το δρόμο προς την ατιμωρησία του κάθε κ. Χριστοφοράκου.

Πέρασαν πολλά χρόνια με πολλές λίστες Λαγκάρντ κλειδωμένες στα συρτάρια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας. Πέρασαν πολλά χρόνια ασύδοτων καναλαρχών, με τις μεγαλοκατασκευαστικές, αδιαφανείς και κερδοσκοπικές, δραστηριότητές τους. Πέρασαν πολλά χρόνια απαξίωσης και ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας μας από τα ναυπηγεία και τα λιμάνια μέχρι τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ.

Φτάνει πια! Τώρα ήρθε η ώρα να τους απειλήσει ο ελληνικός λαός. Η απειλή των λαών έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, δεν αναγνωρίζει άλλοθι. Δεύτερον, αποκαθιστά το δίκαιο. Τρίτον, για τους δύο παραπάνω λόγους, η απειλή είναι το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του λαού μας, είναι ο δρόμος για την κοινωνική και πολιτική χειραφέτησή του και τελικά για τη δημοκρατία.
Αυτή είναι η τεράστια ποιοτική διαφορά. Όταν απειλείτε εσείς, κερδίζουν τα αρπακτικά. Όταν απειλεί ο λαός, κερδίζει πάντα η δημοκρατία.

(Η κορυφαία αθλήτρια Σοφία Σακοράφα, πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι από το 2012 βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline