Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:37:20

Κων. Γιοβανόπουλος: H διπλή ανάγνωση της νομιμότητας

Συζητάμε σε μία πολύ συγκεκριμένη συγκυρία την εναρμόνιση και τη συμμόρφωση στην ουσία της ελληνικής πολιτείας με όσα απεφάνθη τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με το ότι δεν μπορούν οι αλλοδαποί να έχουν ψήφο στις δημοτικές εκλογές.

Προσπάθησα, λοιπόν, να ανατρέξω στις ομιλίες της τότε εποχής Ραγκούση και διαπίστωσα με τι λάβρο τρόπο μας έλεγαν τότε οι εισηγητές σε τούτη εδώ την Αίθουσα ότι πρόκειται για ένα χαρισματικό και δημοκρατικό τρόπο, ότι αυτή είναι η λύση και ότι έτσι η πολυπολιτισμικότητα ανακτάται και μπορεί να προχωρήσει πλέον σύγχρονα και ομότροπα. Εμείς λοιπόν, κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε όλο αυτό να καταργηθεί, γιατί πάντα ο νόμος εκφράζει χρόνο, τόπο και τρόπο. Πάντα!

Με αυτήν την έννοια λοιπόν και βλέποντας τη συγκυρία του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ελλάδα, από την Ελλάδα στην Ευρώπη, από τη Βόρεια Αφρική και γενικά από τους λαούς που ξέρετε ότι κάποτε είχαν ένα πρόβλημα και ο οικονομικός μοχλός ήταν εκείνος που έστελνε αστυφυλικά τον κόσμο στην Αθήνα από τις περιφέρειες και τις επαρχίες, διαπιστώνουμε ότι τώρα ο οικονομικός μοχλός στέλνει τους πληθυσμούς να αναζητήσουν σώνει και καλά κάπου αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Αναγκάζει τα παιδιά μας, τα οποία είναι σπουδαγμένα στην Ελλάδα με κόπο, έχοντας σπίτια και περιουσίες μέσα από τις προσπάθειες των γονιών τους, να φύγουν. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι σημαίνει μεταναστευτικό ζήτημα. Και το καταλαβαίνουμε με την έννοια ότι πάντα υπάρχουν διπλές αναγνώσεις.

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Στην ιστορική καμπή, στον άξονα του χρόνου, υπάρχει ένα σημείο, ένα ρήγμα, που λέγεται «Γαλλική Επανάσταση». Και εκεί στη Γαλλική Επανάσταση, λοιπόν, προκύπτει η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία φεύγουμε από τη θεολογία, φεύγουμε από εκείνον τον άκρατο θεοκρατισμό και πάμε στην ανθρωπολογία, στον άνθρωπο, στον ουμανισμό. Σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβαστοί οι όροι της Συμβάσεως των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέλετε να πούμε αλήθειες;

Τηρήθηκαν ποτέ αυτά; Ήρθε ποτέ κάποιος στα σύνορά μας και επειδή ήταν άνθρωπος, του τα ανοίξαμε και τον σεβαστήκαμε; Όχι! Οι γραφειοκρατίες είναι διαφορετικές, όπως εντελές διαφορετικές είναι και οι πολιτικές κάθε κράτους. Βέβαια, κάνουμε βήματα ως κοινωνίες και προχωράμε. Όμως, εδώ και συγκεκριμένα σήμερα πρέπει να απαντήσουμε. Κάνουμε βήματα; Όχι. Για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και με τους οποίους συζήσαμε πολλά χρόνια μέσα σε μια ευωχία, τώρα πια και η συγκυρία λέει ολοκάθαρα ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε.

Ακούσαμε παραδείγματα για οργανωμένα κράτη, όπως είναι η Νορβηγία και η Ολλανδία που αποδέχονται κλπ. Μα, ετούτο το κράτος δεν είναι οργανωμένο και αυτό είναι ένα ακόμα κομμάτι στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για να συνεχίσουμε περαιτέρω. Σε αυτό εδώ το κράτος θα πρέπει κάποτε να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε με τους ομογενείς μας, με τους δικούς μας ομογενείς, με τους δικούς μας ομοεθνείς.
Μήπως θέλετε να πάρουμε τον κάθετο άξονα, από το Μάλμε ή το Γκέτεμπουργκ ή το Μόναχο μέχρι τη Νότια Αφρική και να περάσουμε στους Αιγυπτιώτες ή στον οριζόντιο άξονα από τη Μελβούρνη στα Ιεροσόλυμα και στην Οτάβα του Καναδά;

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πότε θα αντιμετωπιστούν ισόκυρα από μια Βουλή, από ένα κράτος, δεδομένου ότι είμαστε ένα έθνος, είμαστε άνθρωποι με το ίδιο αίμα, με την ίδια ιστορία, με την ίδια γλώσσα, με τις ίδιες συνήθειες, με την ίδια θρησκεία; Πότε αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετωπιστούν σαν να είμαστε ένα έθνος, σαν να είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο, σαν να είμαστε ένα πράγμα με τα παιδιά μας τα οποία έχουν ξενιτευτεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα το κύμα τους διώχνει μακριά;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε προσπαθήσει και έχουμε ήδη φέρει από το 2012 την πρόταση για το πώς θα πάρουμε εδώ στην Ελλάδα την ψήφο των ομογενών μας. Πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε ότι η συγκυρία δείχνει πως αλλάζουν τα πράγματα. Είδαμε τις μετρήσεις των πληθυσμών και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο είμαστε και λιγότεροι. Η υπογεννητικότητα είναι ένα πράγμα, αλλά η μετανάστευση είναι ένα άλλο πράγμα. Είναι Έλληνες αυτοί που δημιούργησαν, όπως Έλληνες ήταν και οι πατεράδες τους που άφησαν την περιουσία εδώ και τώρα ξαφνικά πήγαν σε άλλες πατρίδες για να ξαναδημιουργήσουν και να κάνουν εκεί οικογένειες. Και αυτούς θα τους ξεχάσουν; Πού είναι η έννοια της «μητροπόλεως», που είναι μια καθαρά ελληνική λέξη; Θα τους ξεχάσουμε;

Τι θα κάνει, λοιπόν, κάποτε -αν κάνει ποτέ!- αυτή η μητρόπολη γι' αυτούς τους ανθρώπους;
Εδώ πρέπει να δούμε τα ζητήματα, κύριε Υπουργέ.
Και, βέβαια, επιτρέψτε μου -διότι δεν θέλω να σπαταλώ και πολύ το χρόνο- να πω ότι μπαίνει ένα μεγάλο κομμάτι ερωτημάτων σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Σας τέθηκε το ερώτημα και ειλικρινά θέλω να μην ψελλίσετε, αλλά να απαντήσετε με την ίδια εντιμότητα που εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέμε «ναι» στο σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές. Πριν από λίγο είπατε εδώ στο Σώμα ότι με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τούτου εδώ του νόμου -που θα γίνει νόμος από νομοσχέδιο- εκκινά η προεκλογική περίοδος. Σοβαρά; Σίγουρα δεν αστειεύεστε ή εγώ έχω παραπλανηθεί και δεν έχω αντιληφθεί καλά; Τους όρους με τους οποίους θα γίνουν αυτές οι εκλογές τους ξέρουμε για να ορίσουμε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα;

Έχουμε διαφωνίες πέρα από το σταυρό. Πολύ καλά τα είπαν οι συνάδελφοι. Δηλαδή, με μια επικράτεια να αναθέσουμε πάλι στους MEGAλους εκείνους χαλιναγωγούς της σκέψης ποιους θα εκλέξουν Βουλευτές. Να το αναθέσουμε για άλλη μία φορά στη δημόσια τηλεόραση, για παράδειγμα, όπου εγώ τώρα πια δεν ξέρω ποιοι βρίσκονται εκεί, ποιοι μπήκαν. Είπε ο ίδιος ο Υπουργός ότι δεν μπήκαν με αξιοκρατία. Εμείς, ας πούμε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουμε καμμία, μα καμμία δυνατότητα εμφάνισης εκεί, και, όμως, θα ρυθμιστούν από εκεί πράγματα για να βγουν οι νέοι, μεγάλοι ευρωβουλευτές με ένα μεγάλο κομπόδεμα ψήφων. Θα το βρείτε και αυτό μπροστά σας.

Γιατί δεν κάνετε επικράτειες, μικρές περιφέρειες; Εγώ λέω το εξής: Εάν ήθελε η κ. Ιατρίδου, ο κ. Γιοβανόπουλος, κάποιος, ο οποιοσδήποτε πολίτης, να εκτεθεί στη Μακεδονία, έχει καμμία μαθηματική δυνατότητα, σε σχέση με το Λεκανοπέδιο, να εκλεγεί; Έχει καΜμία ουσιαστική ελπίδα να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, πέραν του ότι θα βάλει τις ιδέες του ή, αν θέλετε, την πλάτη, για μία σημαία η οποία είναι μπροστά;

Αποφασίζετε ξαφνικά όλοι οι ευρωβουλευτές να είναι από το Λεκανοπέδιο.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε. Όμως, σας ακούει κανείς να μιλάτε εδώ μέσα και να υπεραμύνεστε και να ευαγγελίζεσθε ξαφνικά για το σταυρό που φέρατε. Εσείς τώρα είστε υπερδημοκράτες! Μέχρι τώρα που δεν ίσχυε ο σταυρός -και δεν ίσχυσε ακόμα, θα το δούμε- το σύστημα ήταν αλλοιωτικό, οι Πρόεδροι κάνανε κουμάντο. Τώρα το θυμηθήκατε; Και ποιοι; Εσείς οι υπερδημοκράτες;

Δηλαδή, εσείς οι εμπνευστές των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που ζήσαμε όλοι σε αυτό το Σώμα, έρχεσθε τώρα και μας λέτε ότι η δημοκρατία ήταν το μέλημά σας; Εσείς, οι ιππότες των μνημονίων, του «φουχτελισμού», του «ραϊχενμπαχισμού» έρχεσθε να μας πείτε τώρα ότι «δημοκρατικά το σκεφτήκαμε και θέλουμε να βάλουμε σταυρό»; Τερτίπια κάνετε.
Κανείς δεν αντιλέγει ότι είναι ένα βήμα εμπρός. Τώρα δεν ξέρετε πώς να το κάνετε.

Να διαχειριστείτε και την ήττα. Καταλαβαίνουμε, ότι είναι μία δυσκολία. Το να είσαι μία κυβέρνηση και να σκεφθείς ίσως και σε μονοψήφιους αριθμούς σε μία εκλογή, είναι μια ήττα. Το καταλαβαίνω. Θα σας συμπονέσουμε στο ανθρώπινο πλαίσιο. Η τιμωρία, όμως, που έρχεται από τον ελληνικό λαό δεν θα έχει καμμία συμπόνια. Και δικαίως δεν θα έχει, γιατί οδηγήσατε τον κόσμο στον φεντεραλισμό, στο βυρσοδεψείο που λέγεται φεντεραλισμός και στο οποίο θέλουν όλοι οι λαοί τώρα ξαφνικά να γίνουν ένα και να πολτοποιηθούν. Τα τομάρια τους οι λαοί θα τα πουλήσουν πάρα πολύ ακριβά, κύριε Υπουργέ!

Πριν κατεβώ από το Βήμα, θέλω να σας παρακαλέσω για μια τελευταία φορά να πείτε με ποιους όρους θα γίνουν οι ευρωεκλογές, να ορίσετε έναρξη προεκλογικής περιόδου τότε που θα υπάρχουν κατατεθειμένοι οι κανόνες του παιχνιδιού όπως τους ορίσατε εσείς.
Εσείς παίζετε. Εσείς έχετε τα ζάρια. Εσείς θα φάτε την ήττα. Εσείς θα υποστείτε όλα τα επίχειρα. Τουλάχιστον, όμως, θα μας ανακοινώσετε με ποιον τρόπο θα συρθείτε σε αυτήν την ήττα.

(Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος είναι βουλευτής Ημαθίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline