Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:11:42

Τραγωδία της Μάνδρας με 24 νεκρούς: Δεν προσήλθαν οι περισσότεροι από τους 21 κατηγορούμενους, με πρώτη την Ρένα Δούρου. Νέα έναρξη την ερχόμενη Τρίτη. Κύριο

Κλίμα έντασης, 50 μήνες μετά την τραγωδία, 135 οι μάρτυρες κατηγορίας.

Διεκόπη για την Τρίτη, στις 28 Ιανουαρίου η δίκη για τη φονική πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, μετά από αίτημα συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης για αλλαγή της αίθουσα καθώς αυτή δεν επαρκεί για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει στη διακοπή της δίκης προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγής της.
Η δίκη ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την παρουσία δεκάδων συγγενών των θυμάτων της φονικής πλημμύρας που έπληξε την Μάνδρα Αττικής.
Αρκετοί από τους 21 κατηγορουμένους της, υπόθεσης επέλεξαν να προσέλθουν στο δικαστήριο και άλλοι να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους στη δίκη, όπως έχουν το δικαίωμα από τη δικονομία.

Απούσα από τα δικαστήρια και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, το όνομα της οποίας συγκαταλέγεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων.
Συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τη φονική πλημμύρα δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταθέσουν περί τους 135 μάρτυρες. Ως εκ τούτου η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

--Ειδικότερα, η πλειοψηφία των 21 κατηγορούμενων έδωσε το παρόν στο δικαστήριο, ωστόσο υπήρξαν κάποιοι που προτίμησαν να εκπροσωπηθούν από συνήγορο, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττική, Ρένα Δούρου.
Παράλληλα, παρόντες δήλωσαν και 103 από τους 135 μάρτυρες κατηγορίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγγενείς των 25 θυμάτων ή επλήγησαν οι ίδιοι από τη θεομηνία.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ζήτησαν να υποστηρίξουν την κατηγορία (παράσταση πολιτικής αγωγής) για ψυχική οδύνη ή βλάβη κατά περίσταση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της πλημμύρας και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Πάντως, η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, λόγω του μεγάλου αριθμού των παραγόντων. Συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης υπέβαλλαν αίτημα αλλαγής της αίθουσας που θα συνεδριάζει το δικαστήριο και αίτημα διακοπής της δίκης, για τα οποία αναμένεται να αποφανθεί η έδρα.

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Για την τραγωδία στην Μάνδρα, την πόλη που κυρίως είχε πλήξει η θεομηνία καλύπτοντας με τόνους λάσπης σπίτια και δρόμους, είχε διενεργήσει έρευνα η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου η οποία είχε καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά περίπου δέκα προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.
Τη δικογραφία, λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων, είχε χειριστεί η 7η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών με κορυφαίες την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Καταγράφονται επίσης σοβαρότατοι παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Καταγράφονται συγκεκριμένα 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.
Καταλογίζονται επίσης σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές όπου έπρεπε να γίνουν έγκαιρα κρίσιμα για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline