Τρίτη 23 Απριλίου 2024  18:14:32

«Δεν ανησυχώ..». Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για τον νέο Προϋπολογισμό 2021-2017 αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος για τα νέα κονδύλια, που διεκδικεί η Ελλάδα. Κύριο

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα στην καρδιά των συζητήσεων για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε., με κορυφαίες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ε.Ε.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Παρά τις διήμερες συσκέψεις και επαφές για τα θέματα αυτά.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχει κίνδυνος δραματοποίησης από την καθυστέρηση» και πρόσθεσε πως είναι «αυξημένο το κονδύλι για τη μετανάστευση σε σχέση με αυτό που είχαμε».

«Καμία καθυστέρηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Οι αγρότες δεν θα χάσουν πόρους», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε ακόμη ότι «ο διαχωρισμός ανάμεσα στις χώρες που πληρώνουν και στα "κακά" παιδιά, που αποδέχονται πόρους και γκρινιάζουν είναι πολύ απλοϊκή ανάλυση».

Ολοκληρώθηκαν μόλις σε είκοσι λεπτά μετά την έναρξή τους, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Όπως ανέφερε διπλωμάτης δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία.

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι «οι διαφορές μεταξύ των ηγετών είναι πολύ μεγάλες για να υπάρξει τώρα συμφωνία» και ότι «είναι άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Οι 27 ηγέτες πέρασαν δύο ημέρες χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος για τον προϋπολογισμό του 2021-27, με το χάσμα να είναι εμφανές ανάμεσα στις χώρες που ωφελούνταν περισσότερο και τα πλουσιότερα κράτη-μέλη που ήταν αποφασισμένα να περιορίσουν τις δαπάνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα στην καρδιά των συζητήσεων για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους «παίκτες», προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης, έστειλαν κυβερνητικές πηγές εν αναμονή της επανέναρξης των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η εικόνα που έχει αποκομίσει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο κ. Μισέλ προσπαθεί να διαμορφώσει μια συμβιβαστική πρόταση, αλλά το αν θα κατατεθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρξει ένα κοινό έδαφος που να φαίνεται ότι μπορεί να περπατήσει. Αν δεν υπάρξει κοινός τόπος, θα υπάρξει απόφαση να συγκληθεί νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτιμάται.

Στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Ειδικότερα, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια. Εκ νέου διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επήλθε χθες το βράδυ από το γεγονός ότι οι χώρες που καθαρά συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμεναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Για να αρθεί το αδιέξοδο από χθες το βράδυ βρίσκεται εν εξελίξει ένας μαραθώνιος διμερών και πολυμερών συναντήσεων. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί στη συνάντηση με την ομάδα των χωρών των Φίλων της Συνοχής. Ακολούθως, συμμετείχε στη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι οποίοι συνέχισαν τη συζήτησή σε γεύμα στο εστιατόριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι νέα διμερή συνάντηση - μετά την πρώτη τους σήμερα τα ξημερώματα - με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η 8μερής συνάντηση, γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline