Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:58:40

Αναβαθμίζεται η κακάσχημη περιοχή της Ομόνοιας. Το υπουργείο Τουρισμού σε έρημο κτίριο τη Σωκράτους, η αναπαλαίωση των ξενοδοχείων, το εφετζίδικο σιντριβάνι του Μπακογιάννη. Κύριο

Έτσι θα είναι η ιστορική πλατεία Ομονοίας κάθε νύχτα - Σε λειτουργία το πολύχρονο σιντριβάνι. Ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή του σιντριβανιού και μέχρι τέλος του μήνα η πλατεία Ομονοίας, στη νέα της μορφή, θα παραδοθεί στους κατοίκους της Αθήνας.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έχει παραδοθεί στους πολίτες η πλατεία Ομονοίας στη νέα της μορφή.
Οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις με τους εργαζόμενους να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε μια πλατεία που έχει αλλάξει πρόσωπο πολλές φορές από το 1846, οπότε κατασκευάστηκε και ονομάστηκε πλατεία Όθωνος.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε η πρώτη δοκιμή του σιντριβανιού με τα φώτα LED και τη σχετική ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης.

Αν και θυμίζει την παλιά μορφή της, με το σιντριβάνι στο κέντρο, η πλατεία δεν είναι κυκλική, καθώς η διάβαση για τους πεζούς που ενώνει την Πανεπιστημίου και την Αγίου Κωνσταντίνου παραμένει. Η ανακαίνιση, κόστους 500.000 ευρώ, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στον Δήμο Αθηναίων.
Όπως έχει γίνει γνωστό, έχει αντικατασταθεί το σύνολο της υπάρχουσας επίστρωσης (επιφάνεια 4.500τμ) με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, συμβάλλοντας αποφασιστικά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πλατείας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο δήμαρχος της Αθήνας είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της πλατείας τραβηγμένη από ψηλά με το σχόλιο "Πάμε να την αγαπήσουμε από την αρχή".

Στο Παλιό Εφετείο μετακομίζει το υπ. Τουρισμού -Στέγασε το Ambassadeur όπου γίνονταν θρυλικά πάρτι .Παράλληλα αναβάθμιση των παλαιών και ιστορικών ξενοδοχείων γύρω από την Ομόνοια.

-Στα μέσα του 19ου αιώνα στη γωνία των οδών Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, δύο δρόμους κάτω από την Ομόνοια, δέσποζε ένα σπίτι-κόσμημα, που στην πορεία των χρόνων έδωσε τη θέση του σε ένα πολυώροφο κλασικό κτίριο, το οποίο τελικά θα στεγάσει το υπ. Τουρισμού.

Πρόκειται για το κτίριο που είναι γνωστό ως παλιό Εφετείο. Το κτίριο είναι κλειστό από το 2000 και ανεπιτυχώς το προηγούμενο διάστημα είχε βγει στο σφυρί από τον ΕΤΕΑΠ (που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου) προς ενοικίαση για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Τώρα θα στεγάσει τόσο τις υπηρεσίες του υπ. Τουρισμού όσο και του ΕΟΤ για τα επόμενα 3ο χρόνια.

Εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι μιας θρυλικής περσόνας των Αθηνών

Στο σημείο που σήμερα στέκεται το κουφάρι του παλιού Εφετείου, στα μέσα του 1800 (το 1844 για την ακρίβεια) χτίστηκε ένα σπίτι-κόσμημα, ένα μικρό παλάτι. Ανήκε σε μια Βρετανή αριστοκράτισσα, την κοντέσα Τζένη Θεοτόκη, μια εκκεντρική καλλονή (περιγράφεται ως ξανθιά αμαζόνα) της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Τζέιν Ντίγκμπι (Θεοτόκη του συζύγου της). Σύμφωνα με αναφορές των παλιών Αθηναίων το σπίτι της κοντέσας, ένα τριώροφο αρχοντικό, σε ρομαντική αρχιτεκτονική, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, ήταν καλαίσθητο, είχε κέδρινα πατώματα και έναν κήπο με χουρμαδιές και μανταρινιές. Ένα μικρό παλατάκι.

Αυτό που έκανε ακόμη πιο θρυλικό το μικρό αυτό παλάτι ήταν η ιδιοκτήτριά του. Μια θυελλώδης προσωπικότητα της αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Οθωνα. Και ερωμένη του βασιλιά...

Η Τζένη Θεοτόκη, με τους αμέτρητους εραστές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, όμορφη και πλούσια, πνευματώδης και αυθόρμητη, με ευρωπαϊκό αέρα, μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό και αριστοκρατικούς τρόπους, γοήτευσε πολύ σύντομα τους Αθηναίους. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά, όπως επίσης αγγλικά, γερμανικά και τουρκικά. Αγαπούσε την φύση, έκανε ιππασία και εκδρομές στην Πεντέλη, κατασκήνωνε στο ύπαιθρο και παράλληλα απολάμβανε τον κοσμικό αέρα της ελληνικής πρωτεύουσας. Στο σπίτι της έδινε ανεπανάληπτες δεξιώσεις και χοροεσπερίδες, παίζοντας η ίδια πιάνο, προκαλώντας το θαυμασμό των καλεσμένων της. Η ζωή της κοντέσας ήταν πραγματικά θυελλώδης και σκανδαλώδεις, με συνεχείς έρωτες. Ένας έρωτας άλλωστε την έκανε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για τη Συρία...

Στη συνέχεια, η οικία Θεοτόκη, μετατράπηκε σε κλινική. Το 1856 πέρασε στα χέρια του Περικλή Αργυρόπουλου, όπου έζησε η κόρη του Αγλαΐα, της οποίας ο σύζυγος ταγματάρχης Χρ. Δαλλαπόρτας, υπασπιστής του βασιλιά Κωνσταντίνου, βρήκε τραγικό θάνατο στην πυρκαγιά του Τατοΐου το 1916.

Ξενοδοχείο Ambassadeur, εκεί όπου γίνονταν τα θρυλικά πάρτι της Αθήνας

Η οικία Θεοτόκη γκρεμίστηκε το 1958. Στη θέση της, πριν από περίπου 65 χρόνια, χτίστηκε ένα πολυώροφο κτίριο, επίσης στολίδι, το οποίο στέγασε το ξενοδοχείο «Ambassadeur». Σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Σπύρου Στάικου που σχεδίαζε τα σπίτια των αστών του '50 και που πάντα φρόντιζε να δίνει στα κτίριά του μια αρχοντική μορφολογία ενός μοντέρνου κλασικισμού.

Ένα ξενοδοχείο θρυλικό, το οποίο φιλοξενούσε για περίπου 20 χρόνια τις εκδηλώσεις της υψηλής κοινωνίας των Αθηνών.

Από το 1980 στέγασε τις υπηρεσίες του Εφετείου Αθηνών για περίπου 20 χρόνια και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Το κτίριο του παλιού Εφετείου Αθηνών όπως έμεινε γνωστό ήρθε ξανά στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια, όταν εκεί βρήκαν στέγη μετανάστες και η αστυνομία επιχείρησε την εκκένωσή του. Το κτίριο έγινε στόχος ξενοφοβικών, ρατσιστικών επιθέσεων και παρελάσεων μίσους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline