Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:55:03

Κυρ. Μητσοτάκης με κάποια απογοήτευση από την άρνηση της Γερμανίας- Ολλανδίας: «Κατώτερη των περιστάσεων η άγονη Σύνοδος Κορυφής». Και πάλι, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατά.... της Ανγκελα Μέρκελ. Κύριο

Στήριξη και ενθάρρυνση στον Κυρ. Μητσοτάκη για το ειδικό ευρωομόλογο από τη Φώφη Γεννηματά στην συμπόρευση του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

1.Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει την ειδική διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των διαφωνιών που διατυπώθηκαν στο αίτημα εννέα κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, περί έκδοσης ειδικού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών. Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010...», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά κρατών, που, όπως αναφέρει, «επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες». «Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί», επισημαίνει ακόμη.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν.
Στο μέτωπο της οικονομίας, όμως, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα.

Μαζί με άλλους 8 συναδέλφους μου υπογράψαμε, προχθές, μια επιστολή, ζητώντας να επεξεργαστούμε την πρόταση έκδοσης ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Το επιχείρημα είναι απλό: Ο Κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών.

Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010...
Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις.

Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί.

Τα λόγια μου δεν είναι, απλώς, τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της.
Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!».

2. Μετά από χρόνια επίθεση του Αλ. Τσίπρα στην Αγκ. Μέρκελ για το κορωνοομόλογο.

Με λόγια που ειπώθηκαν πριν από 84 χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής και το νέο «όχι» της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας στο κορωνοομόλογο.

«Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές». Με τη φράση του Κέινς ξεκίνησε την ανάρτησή του σχολιάζοντας το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Γερμανία πως «ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση».

Και κάλεσε την ευρωπαϊκή ηγεσία να... διαλέξει: «είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

3. Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης να μην κατεβάσει τη σημαία για το κορώνο-ομόλογο

Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία των 9 Ευρωπαίων ηγετών επανέλαβε εκ νέου η Φώφη Γεννηματά καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κατεβάσει –όπως είπε- τη σημαία για την έκδοση του κορονο-ομολόγου. Ωστόσο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στην οικονομία

Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία των 9 Ευρωπαίων ηγετών επανέλαβε εκ νέου η Φώφη Γεννηματά καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κατεβάσει –όπως είπε- τη σημαία για την έκδοση του κορονο-ομολόγου.

Πόλεμος σε τρία μέτωπα

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος σε τρία μέτωπα, τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού, τη στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας και τη στήριξη της οικονομίας.

Μάλιστα η κα Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι τα οικονομικά μέτρα υπολείπονται κατά πολύ των μέτρων που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline