Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:39:41

Ανέχεται τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο ρόλο του σοβαρού και υπεύθυνου ηγέτη της Αντιπολίτευσης. Κριτικός αλλά όχι συγκρουσιακός. Κύριο

Τα μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των περισσότερων πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης στην οικονομία, στο Μεταναστευτικό, απέναντι στην Τουρκία στον Έβρο, στην καταπολέμηση του κορωνοιού και άλλα δεδομένα των δημοσκοπήσεων πιστεύεται ότι συντελούν σε αυτή την «κεντραριστερή γραμμή» του Α. Τσίπρα. Μητσοτάκης και Τσίπρας έβαλαν σε καραντίνα τις μετωπικές αντιπαραθέσεις.


Χαμηλοί τόνοι στη Βουλή για μια ακόμη φορά. Αντιπολίτευση ιδιαίτερα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς ακραίο και συγκρουσιακό χαρακτήρα, πολωτικό και ακροαριστερό, δηλαδή εκείνο προς ικανοποίηση του 33-4% όπως λέγεται.. Πρυτάνευσε ο πολιτικός πολιτισμός. Η κριτική τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εκατέρωθεν πεπραγμένα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε εξαιρετικά λελογισμένες δόσεις, ήπια ρητορική και προσεκτικούς τόνους. Πράγματι στο ύψος των περιστάσεων.

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση στη βουλή και κυρίως οι ομιλίες τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα για την πανδημία, τα μέτρα της κυβέρνησης και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Δημοκρατία της πειθούς

Τις ώρες αυτές φαίνεται ότι πρυτάνευσε ο πολιτικός πολιτισμός και η κριτική τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εκατέρωθεν πεπραγμένα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε εξαιρετικά λελογισμένες δόσεις, ήπια ρητορική και προσεκτικούς τόνους.

Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος φρόντισε καταρχάς να ξεκαθαρίσει ότι τα περιοριστικά μέτρα σε αυτές τις συνθήκες δεν θα βάλουν σε διακινδύνευση τον κοινοβουλευτισμό και επέκρινε με σφοδρότητα την αντιδημοκρατική εκτροπή του Όρμπαν στην Ουγγαρία.
«Απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ήπιους ρητορικούς τόνους λαμβάνοντας υπόψη του τις συνθήκες καραντίνας των πολιτών και την «κόπωσή τους» στην οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά και μάλιστα δεν παράλειψε να τονίσει ότι «δεν κουνάω το δάχτυλο σε κανένα».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έριξε το βάρος του στην «υπευθυνότητα των πολλών» και όχι στην «εγκληματική ανευθυνότητα των λίγων» που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα προς σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει στη «δημοκρατία της πειθούς» και «είμαι οπαδός της συναίνεσης και της πολιτικής ωριμότητας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη στάση του προερχόμενου από το ΚΚΕ δημάρχου της Πάτρας αναφορικά με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, καθώς ήταν και το πρώτο περιοριστικό μέτρο λόγω του κοροναϊού.

Ακούω την κριτική

Αναφερόμενος ο κ. Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση έκανε αποδεκτές πλευρές της ως τώρα κριτικής της.
«Δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική για τις προσλήψεις. Αντίθετα ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας», ήταν μια από τις χαρακτηριστικότερες αποστροφές του κ. Μητσοτάκη ο οποίος διαχώρισε την κριτική από τις «χυδαίες επιθέσεις».
«Δεν πρόκειται να ανεχτώ φτηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε» είπε ο πρωθυπουργός υπαινισσόμενος τη στάση μεμονωμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό με όρους πολιτικής ευπρέπειας απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ευκαιρία κε Τσίπρα να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν διάθεση να λογαριαστώ με κανένα αλλά να δώσω λογαριασμό σε όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ με προσεκτικό τρόπο απέρριψε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για ανεπάρκεια των μέτρων να στηρίξουν την οικονομία και να αποτρέψουν την ύφεση.

Οι προειδοποιήσεις

«Όσοι σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Από εκεί και πέρα επίσης με φειδώ απέρριψε την κριτική που έδινε ιδεολογικό πρόσημο στα μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση.
Τα περί επιστροφής στον κρατισμό ή το τέλος του νεοφιλελευθερισμού είναι εκτός θέματος αναλύσεις σημείωσε επιγραμματικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «η μόνη ιδεολογία αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το κράτος που προστατεύει χωρίς να καταπιέζει, που καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί».

Δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη

Σε ανάλογο μήκος κύματος πάντως ήταν και οι παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι «στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε» και ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τόνισε ότι «όλοι δίνουμε ο καθένας τη δική του μάχη» για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Ο κ. Τσίπρας επίσης από την πλευρά του δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του όπως έκανε και ο πρωθυπουργός να επισημάνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δημοκρατική λειτουργία.

Μεγαθυμία

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απένειμε τα εύσημα στον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία των 9 ευρωπαίων ηγετών για την έκδοση του ευρωομολόγου λόγω κοροναϊού.
«Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά και έχω την μεγαθυμία να σας πω ότι σωστά στείλατε και συγχαρητήρια στην βόρεια Μακεδονία που μπήκε στο ΝΑΤΟ . Σωστά τάσσεστε υπέρ νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ωστόσο με προσεκτικό τρόπο ότι «εμείς (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε το πλεονέκτημα τώρα ότι δεν είμαστε εξαίρεση, το 2010 ήμασταν εξαίρεση τώρα η ύφεση είναι συμμετρική για όλους. Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα επίσης ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και δεν μπήκε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ακόμα έχει η χώρα ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 37 δις ευρώ που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας μετά από αυτή την κρίση».

Σας ζητώ να κάνουμε ότι και οι άλλοι στην Ευρώπη

Προς αυτή την κατεύθυνση απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας είπε: «Σας ζητώ να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα. Στη Γερμανία έχουμε δαπάνες 15% του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Ιταλία 20% στη Γαλλία 12% Δαπανήσετε ότι πρέπει για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε μια λογική επισημάνσεων φροντίζοντας να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην απέναντι αλλά στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση, χωρίς πάντως να υποστείλει εντελώς την κριτική για ορισμένες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Οι προτάσεις του για τη στήριξη του ΕΣΥ ακόμα και οι κριτική του πως ορισμένοι βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της πανδημίας και της έκτακτης κατάστασης που έχει επιβάλλει η τελευταία.
«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και να υπάρχει η ευκολότερη δυνατή επιστροφή και ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Θα συμφωνήσω μαζί σας...

Μάλιστα δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Μητσοτάκη ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα θετικό νούμερο όσο θετικό μπορεί να είναι όταν μιλάμε για απώλεια ζωής Όμως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το χαμένο χρόνο θα πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα και με μοναδικό στόχο να μην υπάρξει κανένας χωρίς φροντίδα απέναντι σε αυτή την πανδημία»
Όσον αφορά το θέμα της στήριξης που παρέχει η αντιπολίτευση και της κριτικής που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αυτή η ώρα δεν είναι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών.

«Θα κριθούμε όλοι για όλα όταν έρθει η ώρα, τώρα όμως είναι η μάχη της ζωής και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα έχουν με το λόγο και την πρακτική τους δηλώσει παρών από την πρώτη στιγμή. Μακάρι το ένα δέκατο της υπευθυνότητας που επιδεικνύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να το επιδεικνύατε κι εσείς όταν ήσασταν στη θέση της αντιπολίτευσης σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

Προτροπές και όχι μετωπική σύγκρουση

Μέσα σε αυτή τη λογική ο κ. Τσίπρας ζήτησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι συμβασιούχων στο ΕΣΥ, άνοιγμα νέων ΜΕΘ, έγκαιρη προμήθεια με μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών καθώς και αξιοποίηση της ΠΦΥ.

Μέσα σε αυτό τον καμβά ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό ένα εμπροσθοβαρές πακέτο γενναίων οικονομικών μέτρων με συνδυασμό άμεσων δαπανών και εγγυήσεων που να φτάνει το 20% του ΑΕΠ.

Ακόμα και η κριτική του κ. Τσίπρα για αποσπασματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με τη δέσμη των 4 πακέτων που εξήγγειλε ο οικονομικό επιτελείο δεν είχαν το χαρακτήρα της μετωπικής σύγκρουσης με τον κ. Μητσοτάκη.
Η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε το χαρακτήρα της προτροπής πως τον κ. Μητσοτάκη να μην αρκεστεί στα 5 δις ευρώ του

Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΔΗΜΟΣΚOΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ

Συντριπτική είναι η στήριξη της κοινής γνώμης στα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση για τον περιορισμό των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ η αμεσότητα των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σημαντικά τόσο το προφίλ του όσο και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είναι ενδεικτικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες την πανδημία, αλλά και το αίσθημα φόβου που υπάρχει.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν για τον κορωνοϊό μετά και τα κρούσματα στη χώρα μας, τα ποσοστά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου. Το 78% των ερωτηθέντων απαντά ότι ανησυχεί πολύ (43%), ή αρκετά (35%). Ο αντίστοιχος δείκτης πριν από ένα μήνα ήταν στο 42%. Μέτρια δηλώνει πως ανησυχεί το 12% και λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου το 7%.

Για τα μέτρα έως τώρα της κυβέρνησης σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων το 86% εμφανίζεται ευχαριστημένο. Τα αξιολογούν σίγουρα θετικά το 64% του δείγματος και μάλλον θετικά το 22%. Μάλλον ή σίγουρα αρνητικά μόλις το 10%. Σε πολύ καλά επίπεδα κινείται και η συνολική αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία. Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες στηρίζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει. Σίγουρα θετικά τις βλέπει το 54% και μάλλον θετικά το 28%. Μάλλον αρνητικά τοποθετείται το 9% και σίγουρα αρνητικά το 5%. Είναι χαρακτηριστική η αποδοχή που υπάρχει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και από τα άλλα κόμματα, αφού το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τις αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά και αντίστοιχα τοποθετείται το 89% των πολιτών που με βάση την τελευταία εκλογική τους συμπεριφορά συμπεριλαμβάνονται στη δύναμη του ΚΙΝΑΛ.

Υποστηρικτικοί προς την κυβέρνηση, αλλά πιο σκεπτικοί εμφανίζονται οι ερωτηθέντες όσον αφορά τα μέτρα που έχει λάβει για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το 67% απαντά ότι βλέπει σίγουρα ή μάλλον θετικά τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί. Μάλλον αρνητικά τοποθετείται το 16% και σίγουρα αρνητικά το 13%.

Υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Στο πολιτικό βαρόμετρο η Νέα Δημοκρατία είναι ενισχυμένη στην πρόθεση ψήφου κατά 6 μονάδες φτάνοντας στο 45% με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 22% (μείον 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση). Στο 5,5% κινείται το Κίνημα Αλλαγής (έναντι 6,5%), στο 5% το ΚΚΕ (σταθερό), στο 4,5% η Ελληνική Λύση (έναντι 5,5%), και στο 2,5% το ΜέΡΑ25 (σταθερό).
Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 53% των ερωτηθέντων (έναντι 45% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), ενώ το 22% θεωρεί ως καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα (26% στην προηγούμενη μέτρηση).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline