Σάββατο 20 Απριλίου 2024  06:47:20

Όσα αλλάζει- απειλεί η τροπολογία Βρούτση στα εργασιακά: Πως θα εφαρμοσθεί έως τις 15 Οκτωβρίου ο δύσκολος θεσμός για μείωση του ωραρίου απασχόλησης κατά 50%. Κύριο

Εφη Αχτσιόγλου: Ο κ. Βρούτσης μειώνει 20% τους μισθούς όσων «τυχερών» δεν απολυθούν.

Αλλαγές στο χρόνο εφαρμογής του μηχανισμού «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στον τουρισμό, περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ο μηχανισμός θα είναι ενεργός από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου και η μείωση του ωραρίου απασχόλησης κατά 50% θα γίνεται ανά εβδομάδα. Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά τη χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.
Η αναπλήρωση του 60% υπολογίζεται στον καθαρό μισθό. Επίσης σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται πως «καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων».

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει :

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου».

Εποχιακά εργαζόμενοι

Αναλόγως με την πληρότητά τους, θα μπορούν τα ξενοδοχεία να θέτουν αντίστοιχο προσωπικό σε αναστολή σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.
Τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν και επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικούς εργαζόμενους – όπως υποχρεούνται – μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Οι εποχικά εργαζόμενοι σε αναστολή εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται επί του ποσού αυτού.

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

1. Με 20% πληρότητα, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων,
2. Με 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων,
3. Με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας.
Η αναστολή μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» για απασχόληση 50% έως 30 Σεπτεμβρίου, καθώς αυτό εφαρμόζεται σε όσους επιστρέφουν από την αναστολή.

Αχτσιόγλου: Ο κ. Βρούτσης μειώνει 20% τους μισθούς όσων «τυχερών» δεν απολυθούν

«Ο μόνος με τον οποίον "ΣΥΝεργάζεται" η κυβέρνηση είναι με τον εαυτό της» δήλωσε σήμερα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου
«Ο μόνος με τον οποίον "ΣΥΝεργάζεται" η κυβέρνηση είναι με τον εαυτό της» δήλωσε σήμερα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας ότι «με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο κ. Βρούτσης οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται κατά 20%».

«Τυχεροί» όσοι δουν μείωση μισθού 20%

«Όσων "τυχερών" δηλαδή δεν θα απολυθούν, γιατί για τους υπολοίπους δεν υπάρχει καμία προστασία», προσέθεσε η πρώην υπουργός Εργασίας.
Συνεχίζοντας, η κα. Αχτσιόγλου σημείωσε πως «την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίοι εργοδότες όχι απλώς δεν έχουν καμία ελάφρυνση αλλά επιβαρύνονται με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών».
«Αν αυτό δεν συνιστά καθαρή ιδεοληψία, δεν ξέρουμε πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

Κατατέθηκε η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί με εκ περιτροπής εργασία το προσωπικό μειώνοντας έως και κατά 50% το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους, με το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού.
Ο μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, ήτοι τις 15 Ιουνίου καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Μείωση ωρών

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. Θα εφαρμόζεται, όπως αναφέρει το euro2day, βέβαια μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο από έναν έως και περισσότερους μήνες.

Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις καλύπτει ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.
Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ (μεικτά).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline