Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:38:32

Δεν πέρασαν στους πελάτες οι μειώσεις του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης. Παράπονα και διαπιστώσεις από παντού, αλλά χωρίς ελέγχους και πρόστιμα από το Κράτος. Κύριο

Επιπλέον, σε πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ το ομολογούν... ευθύτατα - θρασύτατα οι καταστηματάρχες ου χώρου.

Καμία μείωση στις τιμές, μόνο διάθεση να εισπράξουν το συντομότερο περισσότερα, σε αντικατάσταση όσων έχασαν τους περασμένους δύο μήνες του κλεισίματος. Με αποτέλεσμα τα μάλλον δυσάρεστα σχόλια από την πελατεία τους.

-Όλα τα έως τώρα δεδομένα, από προσωπικές μαρτυρίες έως τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς επιβεβαιώνουν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταστηματάρχες του χώρου της εστίασης και της ψυχαγωγίας, εκατοντάδες δηλαδή καταστήματα παντού στην Ελλάδα, δεν έχουν μειώσει καθόλου τις τιμές. Θέλουν να εισπράττουν αυτοί τη μείωση του ΦΠΑ, σε βάρος των πελατών τους.

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχώρησε στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος από την πρώτη Ιουνίου είναι στο 13%, (κάτι που τήρησε το Κράτος λ.χ, στα εισιτήρια των συγκοινωνιών) όμως αυτό πέρασε στα ψιλά για τους καταναλωτές .οι οποίοι τελικά δεν είδαν καμία διαφορά στο πορτοφόλι τους. Το δήλωσαν άλλωστε σε πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ με θάρρος και ειλικρίνεια, μέσα στα ίδια τα καταστήματα των παραβατών.

Όπως έδειξαν και απέδειξαν πολλά ρεπορτάζ, κανένα από τα δεκάδες σχεδόν καταστήματα εστίασης σε όλη τα Ελλάδα, στα οποία απευθύνθηκαν τα κανάλια, δεν έχει μειώσει τις τιμές του, αν και όλα έχουν περάσει την μείωση του ΦΠΑ στα συστήματά τους.
Σε αρκετά καταστήματα εστίασης και καφετέριες , οι υπάλληλοι δήλωσαν..... άγνοια για την μείωση που ΦΠΑ, ενώ κάποια καταστήματα ο διάλογος με τους καταστηματάρχες και υπεύθυνους ήταν αποκαλυπτικός.

"Γιατί να κατεβάσω τις τιμές;"

Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τέτοιες γενικές παραδοχές η μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να περάσει στους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.. Ο λόγος; "Γιατί να μειώσω τις τιμές; Όταν είχε ανέβει ο ΦΠΑ πριν λίγο καιρό, τον "φάγαμε" οι καταστηματάρχες και δεν ανεβάσαμε τις τιμές, Τώρα είναι ευκαιρία να "ρεφάρουμε" λίγο τη χασούρα".
Σε παρατήρηση ότι μπορεί τα καταστήματα να απορρόφησαν αρχικά την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά λίγο καιρό μετά το ένα μετά το άλλο αύξησαν τις τιμές τους περνώντας την αύξηση στις τσέπες των καταναλωτών, δεν πήραμε φυσικά καμία απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό της κυβέρνησης, το οποίο είχε σαν στόχο την τόνωση της εστίασης ύστερα από τo "χτύπημα" του covid-19, δείχνει να έχει μονόπλευρα οφέλη και τελικά δεν θα αποδώσει καθώς αν οι τιμές δεν μειωθούν δεν θα τονωθεί και το καταναλωτικό ενδιαφέρον, το οποίο με την σειρά του θα έφερνε και την ανάλογη αύξηση στις πωλήσεις.

Όπως φαίνεται, για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματίες δεν δείχνουν να μετατρέπουν τα παθήματα σε μαθήματα και να βλέπουν μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους χωρίς να υπολογίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αποφάσεων τους

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline