Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:27:54

Αμέσως στο στόχαστρο του Ευρ. Τσακαλώτου η επιτροπή Πισσαρίδη. Σύμφωνα με το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη αυτής της επιτροπής είχαν λανθασμένα προβλέψει τέταρτο μνημόνιο. Κύριο

Την αντίθεσή του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη που ανέλαβε με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την εκπόνηση της στρατηγικής αναπτυξιακής πολιτικής με βάση τα χρήματα που θα κατευθυνθούν από την Ε.Ε. και αποφάσισε να επισημάνει ότι τμήμα της επιτροπής αυτής υποστήριζε το κατά την Κουμουνδούρου εκσυγχρονιστικό αφήγημα που οδήγησε και στην κρίση του 2009.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζει τους τόνους τελευταία για αποφάσεις της κυβέρνησης (σ.σ. κυρίως στα εργασιακά, ενώ από σήμερα μιλά για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης βασικών υποδομών της ΕΥΔΑΠ) με αιχμή το επιχείρημα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στοχεύει ευθέως στον Χρ. Πισσαρίδη και στα μέλη της επιτροπής.

Ελληνοτουρκική κρίση: Γιατί ανησυχούν στην Αθήνα με τις τουρκικές απειλές περί ερευνών στη Μεσόγειο

Της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ για αποδόμηση της Επιτροπής ανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τομεάρχης Ευκλείδης Τσακαλώτος που σημειώνει ότι εάν ο Πρωθυπουργός θέλει «Τσιόδρα της οικονομίας» καλά θα έκανε να σταματήσει να εφαρμόζει ανοσία της αγέλης σε αυτήν, καθώς εάν κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι θα είναι αργά.

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτή η επιτροπή με νέους «σοφούς» δεν αποτελεί και ακριβώς ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο βασικούς Υπουργούς των Οικονομικών και της Οικονομίας. Κατά τον ίδιο είναι ψήφος ψήφο εμπιστοσύνης «στο παλιό επιστημονικό προσωπικό που χρησιμοποίησε όλο το εκσυγχρονιστικό αφήγημα το οποίο οδήγησε στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και ήταν βασική αιτία της κρίσης του 2009».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχωρά όμως ένα βήμα παραπέρα και υπογραμμίζει ότι είναι το ίδιο επιστημονικό προσωπικό που και μετά την κρίση διατυμπάνιζε ότι τα μνημόνια είναι χρυσή ευκαιρία να εφαρμοστούν όσες από τις ίδιες πολιτικές δεν προλάβανε πριν από την κρίση.

«Όπως έχουμε μάθει και από τη Βίβλο δεν μπορείς να βάλεις ξινισμένο κρασί σε νέα μπουκάλια και να ελπίζεις ότι θα ξαναγίνει καλό κρασί. Μια παλιά ιδέα όπως και να την πλασάρεις, παλιά ιδέα παραμένει. Σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη» τονίζει και συνεχίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος: «Η επιτροπή αυτή καθαυτή λοιπόν πρωτοτυπεί πέρα από την παραβολή του Κυρίου μας και αποτελείται και από ξινισμένο κρασί και παλιά μπουκάλια».

Σύμφωνα με το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη αυτής της επιτροπής είχαν λανθασμένα προβλέψει τέταρτο μνημόνιο και το 2010 πρότειναν μεταξύ άλλων: α) Να τεθούν υποχρεωτικά σε άδεια οι «πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι» (sic) με τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 20% για τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 40% τα επόμενα δύο, β) την απελευθέρωση όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών και γ) την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος δείχνει μνημόνιο με την επισήμανση: «Εύχομαι οι προτάσεις αυτές αλλά και η λογική τους να έχουν αναθεωρηθεί. Αλλιώς η πρόβλεψή τους για 4ο μνημόνιο κινδυνεύει να καταστεί τώρα αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με την πολύ κυριολεκτική έννοια του όρου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας άλλη ανάγνωση της κατάστασης και των δεδομένων, προτείνει οικονομολόγους που έχουν επικεντρωθεί στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων και προτείνει δημόσιο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και στη Βουλή για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου.
Παράλληλα, στέκονται ιδιαίτερα στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για «ισχυρή εποπτείας» της Ελλάδας στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και λένε ότι ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας και μιλάνε ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline