Σάββατο 20 Απριλίου 2024  11:37:27

Η Ελένη Αρβελέρ για τον αδίστακτο «νέο Μωάμεθ» και την αιώνια πρωτεύουσα Βυζαντίου και Χριστιανισμού: «Η δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε χθες». Όμως σαλπίζει να μη ξεχασθεί το «πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θάναι...» Κύριο

Μεγαλομανής ο νέο-Σουλτάνος καταργεί τον Μουσταφά Κεμάλ και γίνεται νέος....Μωάμεθ. Ρωσία : H απόφαση για την Αγία Σοφία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις

Κορυφαία Ελληνίδα επιστήμων, ιστορικός και ακαδημαϊκός σε όλο τον κόσμο, σεβαστή προσωπικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγάλης εμβέλειας προσωπικότητα, συγκλονισμένη από την απαράδεκτη απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί εμφανίστηκε η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, τονίζοντας ότι «για μένα είναι η δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης». Ωστόσο καταλήγοντας στη μακρά δήλωση της στην ΕΡΤ η ευαίσθητη ιστορικός τόνισε ότι δεν πρέπει οι Έλληνες θα ξεχάσουν την αιώνια αξίωση του Οικoυμενικού Ελληνισμού για την πρωτεύουσα του Βυζαντίου και του Χριστιανισμού : "Σιώπησε κυρά –Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θάναι».

«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε για ποιο λόγο χτυπούν οι καμπάνες» τόνισε για το προκλητικό και θλιβερό γεγονός, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε «χτυπούν για την χριστιανοσύνη».

Η κ. Γλύκατζη - Αρβελέρ εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή, με τους πανηγυρισμούς των φανατικών ισλαμιστών έξω από την Αγία Σοφία, καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.

Επικαλέστηκε μάλιστα δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στον τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.

«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ.

Τζαμί και με τη «βούλα» του Ερντογάν η Αγία Σοφία

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την Αγία Σοφία «καλωσορίζει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Τwitter κοινοποίησε το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου το μνημείο περνάει στα χέρια της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατρέπεται σε τζαμί. Και ανήγγειλε ισλαμική εκδήλωση προσευχής στις 24 Ιουλίου.

Στην ανάρτησή του ο Ερντογάν «συνοδεύει» το προεδρικό διάταγμα με τη λεζάντα «με τις καλύτερες ευχές μου».
Νωρίτερα, οι Τούρκοι δικαστές έκριναν πως το διάταγμα του 1934 -που έφερε την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ- και βάσει του οποίου η Αγία Σοφία απέκτησε το καθεστώς μουσείου, δεν ήταν σύννομο.

Υπενθυμίζεται πως η UNESCO είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Τη λύπη της εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναφορικά με την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σημείωσε πως η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες για το ζήτημα.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας προχώρησε στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία είχε αποκτήσει καθεστώς μουσείου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline