Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:50:53

Σε επενδυτές από τις ΗΠΑ δίδονται τα ναυπηγεία της Ελευσίνας (μετά τη Σύρο) και τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου με την προεδρία και τις αποφάσεις Μητσοτάκη. Κύριο

Εγγυήσεις για βιωσιμότητα, τοπική ανάπτυξη, εμπορικές και στρατιωτικές δουλειές, νέες επενδύσεις.

Πολύμηνη η προετοιμασία, δεκάδες οι συσκέψεις, πολλές οι προτάσεις και αντιπροτάσεις, διάφορες οι προσφορές και οι επιδείξεις ενδιαφέροντος από ποικίλους επενδυτές. Φαίνεται ότι μάλλον μπήκαμε στη τελική φάση. Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και συνεργάστηκε στο Μαξίμου με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler, όπου επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Στη συνάντηση το παρών έδωσε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με έντονο το ενδιαφέρον να προωθηθούν και αυτές οι επενδύσεις..

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler.
Ξένες επενδύσεις σε ναυπηγεία και λιμάνια
Ο εν λόγω κρατικός φορέας των Ηνωμένων Πολιτειών δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε στρατηγικές επενδύσεις, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε σειρά τομέων της οικονομίας καθώς και τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, παρουσιάζει ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες, με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που θα συμβάλλουν στη σημαντική ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Συμμετείχε ο πρέσβης των ΗΠΑ

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Από αμερικανικής πλευράς παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Matthew Zais, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών Kimberly Reed και η Υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Bonnie Glick.

-Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αμερικανική «απόβαση» για μεγάλες επενδύσεις

«Πιο μαζική αποστολή δεν έχει υπάρξει» επεσήμαναν στο ΝΜ αμερικανικοί κύκλοι - Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των στελεχών της αμερικανικής αποστολής και κυβερνητικών παραγόντων και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας

Ξεκάθαρο μήνυμα για επικείμενες επενδύσεις στην Ελλάδα στέλνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την έλευση αντιπροσωπίας που αποτελείται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη η οποία σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
"Πιο μαζική αποστολή δεν έχει υπάρξει" επεσήμαναν στο ΝΜ αμερικανικοί κύκλοι και προσέθεσαν: "Τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν τόσες εξελίξεις που δεν θα προλαβαίνετε να γράφετε".

Ειδικότερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης-round table μεταξύ των στελεχών της αμερικανικής αποστολής και κυβερνητικών παραγόντων ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας.
Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν ο Άνταμ Μπόιλερ που είναι ο επικεφαλής της DFC -Development Financial Corporation (DFC), αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός, που ως σκοπό έχει την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στρατηγικής σημασίας εκτός ΗΠΑ.

Ο κ. Μπόιλερ μάλιστα ενημερώνει απευθείας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Συνόδευεται από δύο ακόμη στελέχη. Παρούσα στην Ελλάδα είναι η Κίμπερλι Ρίντ, πρόεδρος της Export & Import Βank αμερικανικών συμφερόντων για επενδύσεις στο εξωτερικό. Επίσης έχουν έρθει στη χώρα και θα επισκεφθούν την Ελευσίνα εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου αλλά και Ενέργειας καθώς και τέσσερα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Θα τους συνοδεύσουν στα ναυπηγεία ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πριν από μια εβδομάδα το 52,93% των Ναυπηγείων Ελευσίνας απέκτησε ο Πάνος Ξενοκώστας της ΟΝΕΧ, μέσω της εταιρείας FEYTEA HOLDING, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την είσοδο των Ναυπηγείων σε νέα εποχή ανάπτυξης με στόχο να γίνουν τα πρώτα στη Μεσόγειο.
Θα ακολουθήσει η ενδιάμεση ομαλή προετοιμασία και ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών από την Ελληνική και Αμερικανική νομοθεσία προκειμένου να υποβληθεί και να εγκριθεί χωρίς γκρίζα σημεία το πλάνο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η συμφωνία θα επικυρωθεί από το αρμόδιο Πτωχευτικό Δικαστήριο στα πρότυπα του Νεωρίου.

Η διαδικασία εξυγίανσης θα πραγματοποιηθεί υπό την Ελληνοαμερικανική εταιρεία ONEX Elefsis Shipyards.
Η εξυγίανση και αναγέννηση της Ελευσίνας θα αποτελέσει την μεγάλη ιστορική στροφή του κλάδου στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες γεμάτες παλινωδίες.
Στόχος των Αμερικάνων είναι να γίνει η Ελευσίνα το πρώτο Ναυπηγείο της Μεσογείου.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ των Ναυπηγείων αποφασίστηκε επίσης: – ομοφώνως η εξυγίανση της εταιρείας της θυγατρικής εταιρείας ΝΑΒΙΕ, μέσω υπαγωγής της στο βέλτιστο άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα με άμεση εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης.

-Με βάση το οικονομικό αδιέξοδο της Νεωρίου Συμμετοχών, πλήρη απαξία της μετοχικής της αποτίμησης και πληθώρα ζητημάτων οικονομικο-τεχνικής φύσεως αποφασίστηκε ομόφωνα η εξυγίανσή της μέσω υπαγωγής της σε βέλτιστο άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline