Σάββατο 20 Απριλίου 2024  12:04:52

Η μολυσμένη και θανατηφόρα Αττική μέχρι τώρα: Όλο το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, η Πατησίων από την αρχή ως το τέλος της, ο Άγιος Παντελεήμονας και μαζί Κυψέλη και Σεπόλια. Κύριο

Λιγότεροι τώρα οι κίνδυνοι, μετά την έξαρση λόγω επιστροφών από τις διακοπές σε περιοχές, όπως η Κηφισιά, Βούλα- Βουλιαγμένη-Βάρη, και Φιλοθέη- Ψυχικό.

Μονόδρομος το lockdown στην Αττική; – Διχασμένοι οι ειδικοί για τις εξελίξεις στη πανδημία, ιδιαίτερα εάν δεν τηρηθούν τα νέα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα.

Την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό και φόβο προκαλούν στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στο υπουργείο Υγείας συγκεκριμένες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων Κορωναιού ειδικά στις περιοχές Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια και Κάτω Κυψέλη καθώς και στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και ολίγον λιγότερο την Κηφισιά, τα νότια προάστια με τα τρία ΒΗΤΑ και η περιοχή Φιλοθέη- Ψυχικό στα βόρεια..

Και παρόλο που σύσσωμοι οι ειδικοί τονίζουν ξανά και ξανά πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι δύσκολη, φαίνεται πως δεν θεωρούν όλοι πως το lockdown είναι μονόδρομος ώστε να μειωθούν τα κρούσματα.

Αρκετοί θεωρούν ότι θα αποφευχθούν τα πολύ πιο αυστηρά μέτρα -όπως ένα lockdown λίγων ημερών στην πρωτεύουσα- με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ άλλοι τονίζουν πως πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα καθώς έρχεται ένα δύσκολο δεκαήμερο.
Σε κάθε περίπτωση από σήμερα ξεκίνησε η ισχύς των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τα οποία θα εφαρμόζονται για δυο εβδομάδες στην Αττική, προκειμένου να ανατραπεί η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.

Πάνω από 1.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα

Την ίδια ώρα στη Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα Κορωναιού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ανησυχητική πρόβλεψη: Αν κάνουμε lockdown τώρα, θα κάνουμε ξανά τον Δεκέμβριο
Δεν θεωρεί καλή ιδέα την επιβολή ενός γενικευμένου lockdown τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1.000 κρούσματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός. Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορανιού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1.000 κρούσματα ημερησίως. «Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε. «Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας. «Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη, και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνισε πως «πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης. Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline