Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:02:54

Σήμερα στον Άρειο Πάγο η επιεικής καταδίκη (και οριστική αποφυλάκιση...) ή όχι, του αστυνομικού Επαμεινώνδας Κορκονέα, δολοφόνου τον Δεκέμβριο 2008 του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κύριο

Σε περίπτωση που το δικαστήριο ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που πλέον είναι ελεύθερος —καθώς αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Εφετείου έπειτα από παραμονή έντεκα χρόνων στη φυλακή— θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η αποφυλάκιση Κορκονέα μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις – «Δικαιοσύνη, πραγματική τιμωρία και σεβασμό» ζητά η πλευρά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Με αφορμή την αναμενόμενη αύριο συζήτηση στον Άρειο Πάγου της αναίρεσης που έχει ασκήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσαν ότι θα ζητήσουν τα «αυτονόητα: Δικαιοσύνη, πραγματική τιμωρία και σεβασμό στη μνήμη του 15χρονου παιδιού».

Στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αναμένεται αύριο να συζητηθεί η αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίσθηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου (η πρωτόδικη απόφασης είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη), με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Όπως δήλωσαν σήμερα οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου, ότι η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζει τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και εν τοις πράγμασιν αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή ενός αθώου 15χρονου παιδιού, ενθαρρύνοντας στην ουσία την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων από αστυνομικούς.

=Σε περίπτωση που το δικαστήριο ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που πλέον είναι ελεύθερος —καθώς αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Εφετείου έπειτα από παραμονή έντεκα χρόνων στη φυλακή— θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

-Οι ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 στην Ελλάδα (ή Εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008, ή Ελληνικός Δεκέμβρης) ξέσπασαν μετα την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Μετά την δολοφονία, διαδηλώσεις και ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση. Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με τη φύση και τα αίτιά τους.

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline