Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:41:23

«Θα πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ, όταν θα έχουμε πάνω από 500 βεβαιωμένα κρούσματα, για τουλάχιστον τρεις ημέρες». Η καθηγήτρια κ. Αναστασία Κοτανίδου έβαλε χθες τον πήχη για το επίφoβο Lock dawn στη χώρα. Τα 900 καθημερινά του υπουργού Υγείας. Κύριο

Βασ. Κικίλιας: Περισσότερα από 900 ενεργά κρούσματα( αλλά όχι επίσημα βεβαιωμένα) βρίσκονται στην Αθήνα.

-Διαβεβαιώσεις πως, όποιος χρειαστεί, θα βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον επόμενο μήνα, δίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αν. Κοτανίδου, καθηγήτρια και διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσα από μια κινητοποίηση να δημιουργήσουμε παραπάνω κρεβάτια και εν ανάγκη να μετατρέψουμε και άλλες μονάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για COVID-19 ώστε όλοι όσοι χρειαστούν κρεβάτι να βρουν».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κοτανίδου, που χαρακτηρίζεται ως ειδική επιστημονική με μεγάλη και αξιόπιστη παρεμβατική ικανότητα, χαρακτήρισε την κατάσταση «διαχειρίσιμη προς το παρόν» επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι όχι πολυδύναμες ΜΕΘ –δηλαδή μια καρδιολογική μονάδα, μια νευρολογική κ.ά- σε πολυδύναμες μονάδες.

«Για παράδειγμα, αν μια καρδιολογική μονάδα έχει αρκετά κρεβάτια κενά, μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με COVID-19 εφόσον τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά και χωριστεί σε δυο μέρη. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς με COVID-19 θα είναι διαφορετικό από το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους ασθενείς», τόνισε η κ. Κοτανίδου καταλήγοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη μετατροπή δεν είναι μεγάλος καθώς αυτό μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενός τζαμιού ή ενός πλέξιγκλας.

Η ίδια επισήμανε ότι «έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό και ενδεχομένως αν δούμε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι ΜΕΘ για COVID-19 γεμίζουν, να διαθέσουμε από την άλλη εβδομάδα άλλα 43 κρεβάτια σε πολυδύναμες μονάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό από ελεύθερα κρεβάτια». Χαρακτήρισε δε άριστη την κατάσταση όσον αφορά τα κρεβάτια ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα εκτός Αττικής. «Υπάρχει ελάχιστη πίεση εκεί προς το παρόν», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο, τόνισε ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορωνοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε»., δηλαδή να οδηγηθούμε σε αυστηρά μέτρα και να φτάσουμε τα όρια του lock-dawn. Ερωτηθείσα για το πόσα από αυτά τα 500 κρούσματα θα απαιτηθεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των κρουσμάτων».

Η καθηγήτρια κ. Κοτανίδου θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κομβικής σημασίας τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού για τον περιορισμό της διασποράς. «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με COVID-19», σημείωσε.

Βασ. Κικίλιας: Περισσότερα από 900 ενεργά κρούσματα( αλλά όχι επίσημα βεβαιωμένα) βρίσκονται στην Αθήνα

Για περισσότερα από 900 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αθήνα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star αναφέρθηκε και στα στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. «Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας «έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε – και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας – έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδώσουν τον ιό» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επανέλαβε: «Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορωνοϊού.

Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία. Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που, αν συμβεί αυτό γεωμετρικά, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline