Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:47:22

Κορωνοϊός: Ποιά ομάδα αίματος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο και ποια μικρότερο; Ένα τεστ αυτογνωσίας από την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας. Κύριο

Δύο νέες μελέτες από την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας «φέρνουν στο φως» την σύνδεση ανάμεσα στις ομάδες αίματος και τις σοβαρότερες περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Blood Advances υποστηρίζουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0 μπορεί να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και μειωμένη πιθανότητα σοβαρών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών στα όργανα, εάν τελικά νοσήσουν βαριά. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς για τον εντοπισμό παραγόντων που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αλλά και για την εύρεση πιθανών θεραπειών. Ο ρόλος της ομάδας αίματος στην πρόβλεψη του κινδύνου αλλά και των επιπλοκών εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 έχει αναδειχθεί ως το μείζον επιστημονικό ζήτημα των ημερών.

Μειωμένος ο κίνδυνος για την ομάδα αίματος 0

Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με αναδρομική μελέτη. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα του μητρώου υγείας της Δανίας από περισσότερα από 473.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ για την Covid-19 με δεδομένα από μια ομάδα ελέγχου άνω των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον γενικό πληθυσμό. Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, λιγότεροι ήταν εκείνοι με ομάδα αίματος 0 και περισσότεροι εκείνοι με ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα άτομα με τύπους αίματος Α, Β ή ΑΒ ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Η επιστημονική ομάδα δεν βρήκε σημαντική διαφορά στο ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των τύπων Α, Β και ΑΒ. Δεδομένου ότι οι κατανομές των ομάδων αίματος ποικίλλουν μεταξύ των εθνοτικών υποομάδων, οι ερευνητές έλεγξαν επίσης την εθνικότητα και υποστήριξαν ότι θετικά στον ιό βρέθηκαν λιγότερα άτομα με ομάδα αίματος 0.

Τι ισχύει για τις ομάδες αίματος Α και ΑΒ

Οι ομάδες αίματος Α και ΑΒ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής κλινικής έκβασης της λοίμωξης. Άτομα με ομάδες αίματος Α ή ΑΒ φαίνεται να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19 συγκριτικά με τα άτομα με ομάδα αίματος 0 ή Β. Οι ερευνητές, σε ξεχωριστή αναδρομική μελέτη, εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με σοβαρή περίπτωση της Covid-19 που νοσηλεύτηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ομάδες αίματος Α ή ΑΒ ήταν πιο πιθανό να χρειάζονται μηχανικό αερισμό, υποδηλώνοντας ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά τραυματισμού των πνευμόνων από το Covid-19. Μαζί, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με τις συγκεκριμένες ομάδες αίματος μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας ή ανεπάρκειας οργάνων εξαιτίας της νόσου. Επιπλέον, ενώ τα άτομα με τύπους αίματος Α και ΑΒ δεν διέμεναν περισσότερο στο νοσοκομείο παρέμειναν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για μεγαλύτερο μέσο όρο, κάτι που επίσης σηματοδοτεί την σοβαρότητα της λοίμωξης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline