Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:50:16

Τριπλά και απειλητικά ρεκόρ-δοκιμασίες από τον κορωνοιό: Πάνω από 1.200 την ημέρα οι μολυσμένοι. Πάνω από 100 οι διασωληνωμένοι. Στο κόκκινο Σέρρες και Ιωάννινα, μετά από Κοζάνη Καστοριά κ.α. Κύριο

Μαύρη Τρίτη στον τομέα της Υγείας, όπως είχαμε επισημάνει στο χθεσινό μας αποκλειστικό μας δημοσίευμα, το οποίο δυστυχώς θα έχει παρόμοια και χειρότερη συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες.

Κόκκινος τριπλός συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έσπασε για τα καλά το ψυχολογικό όριο των 1000 κρουσμάτων τη ημέρα επίσης έπεσε το όριο των 100 στις ΜΕΘ και αυξάνεται ο αριθμός των πόλεων στη Βόρειο Ελλάδα κυρίως στο κόκκινο.. Με ζοφερές τις προβλέψεις για νέα επιδείνωση, χειρότερη από εκείνη της περασμένης Άνοιξης από επιπόλαιες και ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας.. Παράγοντες ανησυχίας που επανέφεραν εκτάκτως στην ενημέρωση τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς χθες Τρίτη, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ της πανδημίας με 1259 νέες μολύνσεις, 102 διασωληνωμένους και δώδεκα θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επαναλαμβάνοντας ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, καθώς είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πιέζεται ιδιαίτερα το σύστημα υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέα επιβολή μέτρων, ωστόσο – όπως επισημαίνουν- το ζήτημα δεν είναι τα νέα μέτρα αλλά το κατά πόσο αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και να είναι αποτελεσματικά.

Καμπανάκι κινδύνου από Τσιόδρα

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παλέψουμε με τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ – καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας- καθώς μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.
Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα».

Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» πρόσθεσε.

Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Την δυσμενή μεταβολή του επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού για τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Πλέον οι δύο περιφέρειες εισέρχονται από την προσεχή Πέμπτη στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά. Παράλληλα, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και οι ενότητες Νάξου και Ροδόπης, από το κίτρινο σε πορτοκαλί. Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο». Αναφερόμενος στον αυριανό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ο κος Χαρδαλιάς τόνισε ότι: « «Πρέπει να αποφευχθούν στιγμές συγχρωτισμού και συνωστισμού. Να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο τις θυσίες των προγόνων μας».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως οι κλίνες ΜΕΘ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τρόπους να μην ενταθεί η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου για τον κορωνοϊό
Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό πριν από δύο εβδομάδες -και πριν τα κρούσματα πλησιάσουν τα 1.000-, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγούσε πως την αντίδραση των ειδικών, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως διασωληνωμένων, οι πολίτες μπορούν να τη γνωρίζουν συμβουλευόμενοι τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

«Ο χάρτης λέει ακριβώς τι μέτρα είναι διαθέσιμα. Εάν και εφόσον δούμε αύξηση, θα περάσει μια περιοχή σε άλλο επίπεδο», είχε πει τότε ο κ. Μαγιορκίνης για τον χάρτη τεσσάρων επιπέδων της κυβέρνησης.

Πέραν αυτών άλλωστε, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού έχει τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε περιοχές με Επίπεδο 3, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων (τακτικών ή μη) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωνε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Οταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».

Πάντως, ότι την ίδια στιγμή τόσο η Ματίνα Παγώνη της ΕΙΝΑΠ όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Ανησυχία στο Υγείας για τετραψήφιο νούμερο κρουσμάτων από τις νέες μετρήσεις απόψε Τρίτη. Κάτοικοι σε βαθειά ανησυχία για τα χειρότερα: Σέρρες, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη. - Ανησυχητικό το δείγμα της Κυριακής με 118 εισαγωγές σε ένα 24ωρο. Κύριο

Ποια μέτρα εξετάζονται για να αποφευχθεί το γενικό lockdown.

-Τα χθεσινά 715 κρούσματα δεν έγιναν με εκτεταμένες μετρήσεις, όπως τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα σήμερα Τρίτη.

Με το βλέμμα στραμμένο σε μια νέα, δύσκολη εβδομάδα από χθες, προβληματίζονται και ανησυχούν οι καθηγητές και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τα 5.418 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες.
Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει «πηγές ανησυχίας» τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη «καθώς προσπαθούμε με συνεχή τεστ να βρούμε τον συγκεκριμένο ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες» προκειμένου να διαπιστωθεί «αν χρειάζετια να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε».
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μια «έκρηξη» του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 118 νέες εισαγωγές.
Τα συνολικά στοιχεία της Κυριακής δείχνουν επίσης 666 νοσηλευομένους σε απλές κλινικές, 243 σε όλες τις μονάδες, 110 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι.

Μπορεί αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσπάθειας αναχαίτισης του ιού να βρίσκονται οι νέοι, σε επόμενη φάση όμως είναι πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:
α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Ειδικά για τους νέους ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Δεύτερας έκανε λόγο για «εξάπλωση του ιού που υπάρχει στους νέους» απευθύνοντας «έκκληση στους νεώτερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις».
«Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποε κάνοντας λόγο για ένα «δύσκολο τρίμηνο» που έχουμε μπροστά μας.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο, επίσης, για «μεμονωμένες συνειδητά οργανωμένες περιπτώσεις απείθειας» γα τις οποίες είπε οτι αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Γενική Γραμματεία Πολιτίκης Προστασίας έκαναν πιο εντατικούς ελέγχους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline