Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:53:58

Δύο καλά νεότερα: «Στις 11 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ». «Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα κλείνονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά. Ήδη έχουμε λίστες με 800.000». Κύριο

Στις 10 Δεκεμβρίου η κρίσιμη συνεδρίαση των αμερικανικών αρχών για να δώσει την αναγκαία άδεια για την μαζική παραγωγή των εμβολίων.

1.Από τις 11 Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμών, Μονσέφ Σλάουι.
«Μέσα σε 24 ώρες από την έγκριση, το εμβόλιο θα μπορούσε να μεταφερθεί στις περιοχές, τις οποίες κάθε πολιτεία μάς έχει υποδείξει» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

25 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη του 2020

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα συγκληθεί στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση έγκρισης για «έκτακτη χρήση» του εμβολίου της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech.
Το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων, παρουσιάζει αποτελεσματικότητα της τάξης του 50%, ενώ οι κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν την εκδήλωση επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer στοχεύει, εφόσον λάβει την έγκριση των αμερικανικών αρχών, να εμβολιάσει περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανούς έως τα τέλη του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι για τη διανομή του εμβολίου στην Ευρώπη απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, στον οποίο οι Pfizer – BioNTech έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.

Πώς θα διανεμηθεί το εμβόλιο

«Το εμβόλιο θα διανεμηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας. Η κάθε πολιτεία θα αποφασίσει ποιοι θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Η σύσταση βέβαια, προβλέπει ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στους ηλικιωμένους» εξήγησε ο Σλάουι.

Για την επίτευξη ενός ισχυρού ποσοστού γενικής ανοσίας, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, απαιτείται ο εμβολιασμός περίπου του 70% του πληθυσμού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, δεδομένης της ευρείας μετάδοσης των fake news και της παραπληροφόρησης.
Ο «ιός» των ψευδών ειδήσεων, άλλωστε, έχει ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην αμερικανική κοινωνία, με τους συνολικούς θανάτους να υπερβαίνουν τις 255.000. Μάλιστα, αρκετοί προειδοποιούν ότι οι νεκροί θα φθάνουν τις επόμενες εβδομάδες έως και τις 2.000 σε ημερήσια βάση.

2.Κυριάκος Πιερρακάκης στην «Κ»: Θα υπάρχει αυτόματο ραντεβού για το εμβόλιο

«Εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση –περίπου 800.000 συμπολίτες μας το έχουν ήδη πράξει– το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και e-mail για αυτό», λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μια κοσμογονία μέσα στην πανδημία είναι όσα συμβαίνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό κράτος θα λύσει τώρα και το πρόβλημα του μαζικού εμβολιασμού με εκατοντάδες χιλιάδες αυτόματα ραντεβού. Επιπλέον, το 5G βρίσκεται προ των πυλών, τα ραντεβού στον ΟΑΕΔ θα γίνονται ψηφιακά, ενώ το gov.gr τείνει πλέον να καλύψει 1.000 διαδικασίες μέσα από υπολογιστή ή το κινητό. Και όλα αυτά με τη θωράκιση των προσωπικών δεδομένων, όπως έδειξε η απόρριψη των σκέψεων για «κόφτη» στα SMS.

– Ακούσαμε τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει σημαντική εμπλοκή ως προς τον τρόπο που θα κλειστούν τα ραντεβού με τους πολίτες για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Τι παραπάνω θα μπορούσατε να μας πείτε;

– Ο σχεδιασμός μας είναι ο προγραμματισμός του ραντεβού από μεριάς του πολίτη για να μπορέσει να κάνει το εμβόλιο να είναι όσο πιο απλός γίνεται. Έτσι, προφανώς θα αναπτυχθεί ψηφιακή πλατφόρμα στο gov.gr για το κλείσιμο των ραντεβού όσο και τηλεφωνικό κέντρο για εκείνους που δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακά συστήματα. Ωστόσο, προσανατολιζόμαστε και σε ένα πρόσθετο –και πολύ ευκολότερο– κανάλι για τον πολίτη. Εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση –και αυτή τη στιγμή περίπου 800.000 συμπολίτες μας το έχουν ήδη πράξει– το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και e-mail για αυτό, με βάση τα στοιχεία που θα έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα. Με αυτά τα πολλαπλά κανάλια εκτιμούμε πως θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε σημαντικά τη διαχείριση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας εθνικής σημασίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline