Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:44:12

Συστάσεις κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα προς «γενική συμμόρφωση»: Τώρα, η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός οικογενειών - Μηδενίστε σχεδόν τις επαφές με τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κύριο

Δύο προειδοποιήσεις-συστάσεις γενικής εφαρμογής για τον δεύτερο κορωνοιό.«Η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός οικογενειών», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης των μέτρων προφύλαξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε, επίσης, αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της Aegean, σημειώνοντας ότι είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και υπογράμμισε ότι θα αναπτυχθεί με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ κράτους και ιδιωτών μετόχων.

Ο Στέλιος Πέτσας καταδίκασε, παράλληλα, την έκδοση της τελευταίας NAVTEX από την Τουρκία σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να δει έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η τοποθέτηση του Σ. Πέτσα

Α. Για τον κορωνοϊό

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 και ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000. Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC, σχεδόν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κόκκινο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Ο ιός - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τη στιγμή αυτή, σε ολόκληρη την Ευρώπη τα Συστήματα Υγείας - όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός - αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη.

Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ.

Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200. Και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊου, ξεπεράσαμε τις 1.500.

Ήδη, ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους. Κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορωνοϊό και τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με ΠΝΠ που έγινε νόμος του Κράτους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευόμενων σε άλλες κλινικές.

Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες, να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Όλοι οι Έλληνες τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η πρωτοβουλία των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών που μετέβησαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ δίπλα σε ασθενείς με COVID-19. Έκαναν -όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους- σπίτι τους την Ελλάδα και οικογένειά τους όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες. Επέδειξαν μια βαθιά πατριωτική στάση. Και απέδειξαν ότι η ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι λέξεις κενές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline