Σάββατο 20 Απριλίου 2024  08:28:02

Καθημερινά τα μισά κρούσματα από όλη την Ελλάδα, γεννιούνται στην Αττική.... Πρώτη μολυσμένη πόλη η Αθήνα όχι η Θεσσαλονίκη. Ανήσυχοι οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Νίκος Σύψας για τη διόγκωση των κρουσμάτων στην Αττική. Κύριο

«Η Αττική είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας για την πανδημία».

1.Η ιχνηλάτηση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα είναι μικρή και αυτό θα αλλάξει, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισημαίνοντας πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων αυτών.
Παράλληλα ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι η Αττική είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας καθώς είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε τα εξής:

1.Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε: «Υπάρχουν οι μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα ήδη έχουμε 26 περιγεγραμμένες, έχουμε δύο ορφανά κρούσματα.

Είναι γεγονός ότι η «ιχνηλάτηση» είναι πολύ μικρή που γίνεται στην Ελλάδα. Με τον όρο «ιχνηλάτηση» εννοούμε ότι όταν γίνεται η διάγνωση του κορωνοϊου με το μοριακό τεστ ανιχνεύουμε πολύ μικρά κομματάκια από το γενετικό υλικό του κορωνοιού. Είναι δηλαδή σαν το γενετικό υλικό του κορωνοϊόυ να είναι ένα κομπολόι με 1.000 χάντρες εμείς ανιχνεύουμε μόνο τις 2 ή 3 χάντρες.

Τώρα από εδώ και πέρα θα ανιχνεύουμε και τις 1000 χάντρες για να δούμε αν κάποια χάντρα έχει αλλάξει, αν έχει πάθει μετάλλαξη. Αυτό γίνεται με ειδικά μηχανήματα και έχει μόνο μια έννοια την επιστημονική παρατήρηση και τη σύνδεση της επιστημονικής παρατήρησης με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ακόμα και αν υπάρχουν αρκετές τέτοιες μεταλλάξεις το μόνο που έχουμε να κάνουμε σαν κοινωνία είναι να προσέξουμε ακόμα περισσότερο τις επαφές μας και τα μέτρα προστασίας, τις μάσκες και τις αποστάσεις. Δεν είναι ότι θα χρειαστούμε διαφορετικά φάρμακα γιατί η νόσος γίνεται πιο βαριά, και το σημαντικότερο είναι ότι το εμβόλιο μέχρι τα τώρα υπάρχει προ δημοσίευση που λέει ότι είναι αποτελεσματικό εναντίον και αυτών των μεταλλάξεων».

 «Η Αττική είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας διαχρονικά διότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το πρόβλημα δεν είναι διάχυτο στην Αττική έχουμε έναν αυξημένο δείκτη θετικότητας περίπου στο κέντρο της Αττικής σε κάποιες περιοχές εκεί θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί Εκείνο που φοβάται ο κ. Σύψας και το τονίζει είναι ότι αν ξεφύγει η επιδημία στη Αττική, δεν είμαστε προσεκτικοί δηλαδή τότε επειδή θα είναι πολλοί οι άνθρωποι που θα νοσήσουν διότι είναι πολύ πυκνοκατοικημένη η Αττική, θα έχουμε έκρηξη της επιδημίας. δεν είπε τίποτα τραγικό ο κ. Σύψας παραπάνω προσοχή χρειάζεται που ούτως ή άλλως χρειάζονται ανοίγοντας τις δραστηριότητες».

2. Ν.Σύψας ανήσυχος: Πολύ άσχημη τροπή αν «σκάσει» η Αθήνα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.

Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.

Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο.

«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή» υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline