Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  02:41:57

Σύντομα στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντ. Τραμπ. Δέσμευση για τη δίωξη από την πρόεδρο Ν. Πελόζι, που τόσο καταφρονούσε και προσέβαλε. Πελόζι: «Ηθικός αυτουργός ο Τραμπ στις δολοφονίες και τα πρωτοφανή έκτροπα στο Καπιτώλιο». Κύριο

Κρίσιμη εβδομάδα με πολλές εξελίξεις και βαρύτατες κατηγορίες ενός αυταρχικού ηγέτη. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, λέει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να λειτουργεί βοηθητικά στη δολοφονία μετά από τις ταραχές στο Καπιτώλιο «Οι λέξεις των Προέδρων είναι σημαντικές. Ζυγίζουν έναν τόνο», είπε κ. Πελόζι.

Σε συνέντευξή της στο MSNBC που προβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ, η κ.Πελόζι κατέκρινε επανειλημμένα τον ρόλο του κ. Τραμπ στην υποκίνηση μιας βίαιης εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου που κόστισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού της αστυνομίας του Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
«Οι ταραχοποιοί χρησιμοποίησαν τα λόγια του για να έρθουν εδώ», είπε η Νάνσι Πελόζι. Η κ.Πελόζι πήγε ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι ορισμένα μέλη του Κογκρέσου συνεργάζονται με μέλη της ομάδας που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο, αυτά - όπως και ο Τραμπ - θα ήταν ηθικοί αυτουργοί σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

«Και το έγκλημα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν η δολοφονία», είπε η κ. Πελόζι. «Και αυτός ο πρόεδρος είναι βοηθός σε αυτό το έγκλημα επειδή υποκίνησε αυτή την εξέγερση που προκάλεσε αυτούς τους θανάτους και αυτή την καταστροφή».

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα της Περιφέρειας της Κολούμπια, Καρλ Ράσιν, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Τραμπ στην ταραχή, καθώς κανένας δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι ο πρόεδρος θα είναι βοηθητικός θανάτων κατά την προσπάθεια των ταραχών να εμποδίσει την πιστοποίηση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με τον υπαινιγμό της κ. Πελόζι ότι τα λόγια του Τραμπ οδήγησαν σε θάνατο στο Καπιτώλιο. Τα σχόλιά της αντιπροσωπεύουν την πιο σκληρή γλώσσα που έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει οι Δημοκρατικοί για τον ρόλο του Τραμπ στις ταραχές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Ξεκινούν οι διαδικασίες για να δικαστεί στη Γερουσία ο Τραμπ

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ψήφισμα για να υπάρξει καθυστέρηση, η δίκη αναμένεται να αρχίσει και επίσημα την Τρίτη στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Οκύβος ερρίφθη για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τη Δευτέρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να στείλει το άρθρο παραπομπής στη Γερουσία, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ανέφερε ότι η απόφαση προωθήθηκε και από την πρόεδρο του Σώματος, Νάνσι Πελόζι, ωστόσο αρνήθηκε να πει περισσότερα για τη διαδικασία.

Αυτοί είναι οι φρουροί των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ψήφισμα για να υπάρξει καθυστέρηση, η δίκη αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη. Οι Γερουσιαστές που θα παρευρεθούν στη δίκη και ο πρόεδρος της συνεδρίασης θα ορκιστούν το μεσημέρι της Τρίτης και οι καταθέσεις αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη.
Η διάρκεια της δίκης αναμένεται να εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαρτύρων και τον αριθμό των ερωτήσεων, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαρκέσει λιγότερο από τις 3 εβδομάδες που διάρκεσε η δίκη του Τραμπ το 2020.

Η απόφαση της Πελόζι να προωθήσει το άρθρο τη Δευτέρα, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανάλογη ψηφοφορία στη Βουλή έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα του Ρεπουμπλικανού ΜακΚόνελ να καθυστερήσει η δίκη μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για να μπορέσει η νεοδιορισθείσα ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμαστεί.
Ο Σούμερ μαζί με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ έχουν διαπραγματευτεί τις τελευταίες ημέρες για τη δίκη, με στόχο να υπάρξουν ενιαίοι διακομματικοί κανόνες.

Ο Σούμερ ανέφερε ότι μίλησε με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή για τον χρόνο και τη διάρκεια της δίκης. «Αλλά μην κάνετε λάθος, θα υπάρξει δίκη και ψηφοφορία» που θα καθορίσει την πολιτική μοίρα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ΜακΚόνελ παραδέχθηκε ότι το αίτημά του απερρίφθη εν μέρει, ωστόσο επιμένει ότι η ομάδα του τέως προέδρου πρέπει να έχει χρόνο για να προετοιμαστεί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline