Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  11:53:22

Μεγάλη προβολή στην Τουρκία, θετική ή αιχμηρή, για τον κεμαλιστή δελφίνο Ιμάμογλου στην Αθήνα. Τα ίδια θερμά λόγια για φιλία και συνεργασία Ελλάδος- Τουρκίας έλεγε σε Αβραμόπουλο, Ντόρα, Καραμανλή και ο Ερντογάν ως δήμαρχος ή φρέσκος Πρωθυπουργός. Κύριο

Τουρκία: Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ για την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα, Με μεγάλη προβολή αλλά άλλοτε επαινετικά και άλλοτε με αιχμές ως καθεστωτικά.

1, Εμφανίζεται ως ποντιακής καταγωγής, φιλέλληνας, ανεκτικός στο Πατριαρχείο , επισκέπτης στη Μακεδονία και καλών πρόσθεσε για τον Αγία Σοφία(ανακριβές) και θερμός θιασώτης του διαλόγου ειρήνης και συνεργασίας για Αιγαίο. και Κυπρο. Αυταπάτς. Ο Ιμάμογλου στηρίχθηκε από τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του κεμαλικού κόμματος στο οποίο ανήκει, και του οποίου την ηγεσία φαίνεται ότι θέλει να καταλάβει συντόμως για να γίνει Ερντογάν στη θέση του Ερντογάν.

Το κόμμα αυτό ,που δοξολογεί την εθνική νίκη κατά τω Ελλήνων του 1922 .παίρνει πολύ πιο ακραίες ανθελληνικές θέσεις από τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές. Ο ίδιος ο αρχηγός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου, καλούσε πρόσφατα την τουρκική κυβέρνηση να ανακαταλάβει τα 18 νησιά που κατέχει παράνομα η Ελλάδα.
Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική. Θα έλεγα μάλιστα, ότι η ανθελληνική ρητορική είναι πιο έντονη στα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, από ό,τι στο κόμμα του Ερντογάν. Τον κατηγορούν άλλωστε, ότι είναι υποχωρητικός προς την Ελλάδα.

Το κεμαλικό κόμμα είναι ένα ακραίο ανθελληνικό κόμμα, με ελάχιστη διαφορά από τους Γκρίζους Λύκους και παραδοσιακά ζητά την κατάληψη ελληνικών νησιών. Δηλαδή, δεν πιστεύω να περιμένουμε ο Ιμάμογλου να αλλάξει τις θέσεις αυτές που διαπερνούν την κοινωνική βάση του κόμματος που θέλει να ηγηθεί;
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν καθορίζεται ούτε από πρόσωπα αλλά ούτε διεθνείς φιέστες και αδελφοποιήσεις πόλεων και δημάρχων.

2.Στην επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα και στη συνάντηση του με το δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη αναφέρονται τα περισσότερα ΜΜΕ της Τουρκίας

Τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται ειδησεογραφικά (αναδημοσίευση Πρακτορείων Anadolu, DHA) στην επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα και στη συνάντηση του με το δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με αρκετούς τίτλους δημοσιευμάτων να επισημαίνουν και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σημειώνουν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην ε/φ Καθημερινή πριν από την επίσκεψη του και κυρίως την αναφορά του -σε σχέση με πιθανή υποψηφιότητα του για την Προεδρία- σε «πρόβλημα κυβέρνησης στη χώρα».

Ειδικότερα, η ε/φ Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου παραπονέθηκε στον ελληνικό Τύπο για την Τουρκία», αναφέρει «πως ο Ιμάμογλου πριν από την επίσκεψη του στην Ελλάδα μίλησε στην ε/φ Καθημερινή και παραπονέθηκε για την Τουρκία. Όπως είπε «όταν καθημερινά υπάρχουν συζητήσεις για υποψήφιο πρόεδρο, αυτό αποτελεί ομολογία πως υπάρχει πρόβλημα διοίκησης». Μετά τις παρατηρήσεις αυτές κατά της Τουρκίας, η ε/φ τον επαίνεσε. Το προηγούμενο έτος, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνδέσμου Διεθνών Πολιτικών Συμβούλων ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναφέροντας πως «η Τουρκία βρίσκεται υπό ανάκριση» είχε παραπονεθεί για τη χώρα παγκοσμίως, ενώ και τώρα προτού επισκεφθεί την Ελλάδα έπραξε κάτι ανάλογο.

Προσπάθησε να δείξει πως υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στην Τουρκία, στοχεύοντας τα τουρκικά ΜΜΕ. Μετά τα αρνητικά αυτά σχόλια για την Τουρκία, η ελληνική ε/φ επαίνεσε τον Ιμάμογλου και χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «ο δήμαρχος που έχει ένα μεγάλο όραμα για την Τουρκία», «ο πρώτος πολιτικός που νίκησε το ΑΚΡ», «η πιο συζητημένη φιγούρα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία», «ο άνθρωπος που η Akşener παρομοίασε με τoν Πορθητή».

Στο ίδιο κλίμα:

• E/φ Yeni Akit (στην πρώτη σελίδα) «Ο έρωτας για την Ελλάδα του Ιμάμογλου από το CHP», καθώς και «Ο Ιμάμογλου βαδίζει στα χνάρια του Kılıçdaroğlu! Παραπονέθηκε στον Έλληνα»
• Ε/φ Diriliş Postası (στην πρώτη σελίδα) «Μίλησε επικριτικά για την Τουρκία»
• Ιστοσελίδα Haber7 «Ο Ιμάμογλου στην Ελλάδα: απάντηση στο ερώτημα για την υποψηφιότητα για την Προεδρία! Επέκρινε την Τουρκία»
Άλλοι τίτλοι δημοσιευμάτων:
• E/φ Hürriyet (ανταπόκριση Γιώργου Κιρμπάκη) «Ο Ιμάμογλου στην Αθήνα», με επισήμανση πως σύμφωνα με ελληνικές πηγές στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνο θέματα τουρισμού, πολιτισμού και πανδημίας
• Ε/φ Yeni Safak «Ο Ιμάμογλου στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη»
• Ε/φ Yeniçağ «Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα»
• Η έντυπη έκδοση της ε/φ φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Με καλή θέληση και κοινό νου δεν υπάρχει ανεπίλυτο πρόβλημα»
• Ε/φ Cumhuriyet «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα» (ίδιοι τίτλοι σε ιστοσελίδες SonDakika, Haberler, CNN Türk και ε/φ Vatan )
• Ε/φ Posta (έντυπη έκδοση) «Η λύση είναι εφικτή με το κοινό τραπέζι»
• Ε/φ Milli Gazete «Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης μίλησε στην Αθήνα: δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί»
• Ε/φ BirGün (έντυπη έκδοση) «Ξεκινάμε το δρόμο για να χτίσουμε γέφυρα ειρήνης με την Αθήνα»
• Ε/φ Independent Türkçe «Ο Ιμάμογλου συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη: είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί του για την Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία μας»
• Ιστοσελίδα Ensonhaber «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline