Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:04:05

Στενόμυαλες αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνα του Τουρκικού Κέντρου στη Ν. Υόρκη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Ερντογάν. Γιατί εκλήθη ως σοβαρός παράγοντας κύρους-επιρροής στις ΗΠΑ και στο Πατριαρχείο. Κύριο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και κήρυκας της διχοτόμησης Ε. Τατάρ ήταν απλός προσκεκλημένος στην εκδήλωση και όχι οργανωτής ή προσκαλών. Τι απαντούν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

1.Εξηγήσεις για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, στα οποία παραβρέθηκαν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στον απόηχο των αντιδράσεων τόσο στην ελληνική όσο και την κυπριακή ομογένεια, αλλά και στην αρμενική κοινότητα -με την οργάνωση ΑΝCA να απαντά με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση- με αποκορύφωμα τη ματαίωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε ένδειξη δυσαρέσκειας, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.
«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Icongratulated Pres. Erdogan on the opening of the Turkevi Center, together with UN SG Guterres. As always I insist on the importance of the Ecumenical Patriarchate, the re-opening of the Halki Theological School, and supporting the rights of religious minorities of Turkey.
— Elpidophoros (@Elpidophoros) September 20, 2021

Οι συναντήσεις με Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Το θέμα έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το «παρών» σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε- για ορισμένους- και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο. Λάθος τους.
Για το λόγο αυτό, σε ένδειξη αποδοκιμασίας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 της Τετάρτης, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τον κύπριο πρόεδρο όμως να επικαλείται τελικά το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να ακυρώσει το τετ α τετ.
«Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων» φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή και θα γίνει.

2.ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΥΤΟ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης προχώρησε σε νέα επίδειξη τζάμπα μαγκιάς - παρότι θα έπρεπε να πω πατριδοκαπηλείας. Ακύρωσε λόγω "βεβαρυμένου προγράμματος", (θα ήταν μάλλον απασχολημένος με τις συνήθεις "δουλειές" του) τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο επειδή, ο τελευταίος, παρέστη στα εγκαίνια του τουρκικού ουρανοξύστη στη Ν. Υόρκη, από τον Ερντογάν. Εάν για κάτι μπορεί, κατά την άποψή μου, να ελεγχθεί ο Ελπιδοφόρος είναι η παρουσία του στην εκδήλωση με παρόντα τον Τατάρ ως επικεφαλής του παράνομου Τ/Κ "κράτους" και όχι ως ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας.

Κατά τα άλλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ως επικεφαλής θρησκευτικού δόγματος όφειλε να παραστεί. Και αν η Λευκωσία είχε τις διαφωνίες της, εξηγήσεις θα μπορούσαν να δοθούν και το όλο θέμα να καλυφθεί σε μία συνομιλία των δύο ανδρών. Οχι με θεαματικές κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής ενότητας και με υστερόβουλες επιδείξεις εθνικής συνείδησης προς άγραν δημοφιλίας. Πολύ περισσότερο από τον γνωστό στο πανελλήνιο για το έργο του, Ν. Αναστασιάδη.

3 Στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος – Αντιδράσεις για την παρουσία δίπλα σε Ερντογάν και Τατάρ. Οι επικρίσεις και η παρουσία σκοπιμότητας. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 02:18

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, πρώην μητροπολίτης Προύσσης, με λαμπρές σπουδές θεωρείται ο νέος Πατριάρχης.
Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, τα οποία έγιναν παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος., επίσημα προσκεκλημένος ως επιφανής Τούρκος υπήκοος και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο τελευταίος συνεχάρη τον τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.
Icongratulated Pres. Erdogan on the opening of the Turkevi Center, together with UN SG Guterres. As always I insist on the importance of the Ecumenical Patriarchate, the re-opening of the Halki Theological School, and supporting the rights of religious minorities of Turkey.
— Elpidophoros (@Elpidophoros) September 20, 2021

Η παρουσία του ιεράρχη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πιστών, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και ομογενείς, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Η τουρκική πλευρά μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.
"The Turkevi Center symbolizes our belief in the United Nations, multilateralism, justice and peace" https://t.co/kx98WKVPcI pic.twitter.com/KHEspUdifF
— Turkish Presidency (@trpresidency) September 20, 2021
Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν στην παρουσία του κ.κ. Ελπιδοφόρου είναι και η Αρμενική Οργάνωση ANCA.

«Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) – και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους – ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι' αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Shunned by the DC establishment (hawks, doves, and everyone in between) – desperately seeking allies – Erdogan recruits Azerbaijani diplomats, representatives of the illegal Turkish occupation force in Cyprus, and the Greek Orthodox Church for this staged photo op in NYC. pic.twitter.com/yX5CiYLvZD
— ANCA (@ANCA_DC) September 20, 2021
!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline