Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  15:29:23

Γερμανία: Αλλαγή φρουράς στην Kαγκελαρία. Βέβαιοι σε Μαξίμου- ΥΠΕΞ ότι η τρικομματική Κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα από την φιλότουρκη Μέρκελ. Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από χθες. Κύριο

Πρώτη απόδειξη η μεταστροφή του δήθεν «νέου Σόιμπλε» υπουργού Οικονομικών και η σθεναρή στάση κατά της Τουρκίας από την νέα ΥΠΕΞ, ηγέτιδα των Πράσινων.


Μνήμες Βίλλυ Μπραντ, διακομματικά χειροκροτήματα για τη Μέρκελ, ένας υπουργός που κυκλοφορεί με ποδήλατο και άλλα παραλειπόμενα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

«Ας τολμήσουμε περισσότερη πρόοδο» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης Σολτς εν έτει 2021. Παραπέμπει ευθέως στο σύνθημα «Ας τολμήσουμε περισσότερη Δημοκρατία» του Βίλλυ Μπραντ, του πρώτου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της μεταπολεμικής Γερμανίας, που εξελέγη το 1969. Ήταν μία εποχή κοινωνικών διεκδικήσεων, αλλά και εντάσεων, στον απόηχο του Μάη του '68. Ο Όλαφ Σολτς προτάσσει τον στόχο του τεχνολογικού και οικολογικού εκσυγχρονισμού. Ανήκει στην «πραγματιστική» πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως και οι δύο προηγούμενοι σοσιαλδημοκράτες καγκελάριοι, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Χέλμουτ Σμιτ.

Χωρίς θρησκευτικό όρκο, αλλά και χωρίς καμία αναφορά στον Θεό έγινε η ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς. Το ίδιο είχε πράξει ο προηγούμενος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Καθώς μάλιστα ο Σολτς έχει αποχωρήσει από την Ευαγγελική Εκκλησία, θεωρείται ο πρώτος καγκελάριος χωρίς συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση. Μόνο 9 από τα 17 μέλη της κυβέρνησης περιέλαβαν στον όρκο τους τη φράση «με τη βοήθεια του Θεού», παρατηρεί το Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων (EPD). Το καθολικό ΚΝΑ σημειώνει ότι στην προγραμματική συμφωνία, που συνυπέγραψαν την Τρίτη Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, δεν γίνεται καμία αναφορά στη χριστιανική θρησκεία.

Χωρίς περιττές πολυτέλειες η αλλαγή κυβέρνησης

«Είναι μία λιτή και απέριττη διαδικασία, όπως άλλωστε και το ίδιο το πολίτευμα της χώρας» σχολιάζει εύστοχα ο Νίκολας Μπλόμε, διευθυντής πολιτικού ρεπορτάζ του ομίλου RTL. Στη γερμανική πολιτική δεν πρωταγωνιστούν πρόσωπα και δυναστείες, κυριαρχούν οι απρόσωποι θεσμοί και η ιδέα της Δημοκρατίας. Ενώ όμως η γαλλική République επιβάλλει ένα επιβλητικό τελετουργικό, η γερμανική Republik απαρνείται ο,τιδήποτε πομπώδες – υπό το βάρος, προφανώς, της ιστορικής ευθύνης. Γυμνοί τοίχοι και σύντομοι διάλογοι στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του νέου καγκελάριου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Στη Γαλλία το Προεδρικό μας Μέγαρο θα ήταν απλώς μία εξοχική έπαυλη», σχολιάζει σκωπτικά ο Νικολας ΜπλόμεReuters

Με γραβάτα παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Προεδρικό Μέγαρο, για να παραλάβει το επίσημο έγγραφο διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαλαρή εμφάνιση χωρίς κουστούμι και γραβάτα αποτόλμησε μόνο ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Βλέμματα θαυμασμού, αλλά και απορίας συγκέντρωσε ο νέος υπουργός Γεωργίας Τσεμ Έτζντεμιρ. Όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος υπουργός σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μεταναστευτικό υπόβαθρο (οι γονείς του κατάγονται από την Τουρκία), αλλά κυρίως γιατί προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο με το ...ποδήλατο. Το έδεσε σε έναν στύλο στην είσοδο και παρέλαβε το επίσημο έγγραφο του διορισμού, για να αναχωρήσει λίγο αργότερα, πάλι με το ποδήλατο, με προορισμό τη Βουλή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline