Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  13:54:11

Σύντομα φτάνουμε τους ... 25.000 νεκρούς. Νέο ρεκόρ με 108 θανάτους και 679 διασωληνομένους στις ΜΕΘ. Οι τέσσερις αιτίες, που οδηγούν ως το Θάνατο, όπως τα πολλά αντιβιοτικά. Κύριο

Φτάνουμε τις 80-100 και πλέον απώλειες ανθρώπων καθημερινά, κατά 95% ανεμβολίαστων, παραμελημένων, καταναλωτών αντιβιοτικών και με υποκείμενα νοσήματα, πολύχρονες ασθένειες με επικίνδυνη την παχυσαρκία.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία: Την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων - Πώς επιβαρύνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών τη λίστα των νεκρών λόγω Covid στη χώρα μας

Από την αρχή της πανδημίας έως και τη 18η Ιανουαρίου η Ελλάδα μετρούσε 2.140,35 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 2.088,39.

Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι θάνατοι στην Ευρώπη αυξήθηκαν οριακά γύρω στο 2%, στην Ελλάδα η επιδείνωση ήταν της τάξης του 24%. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι: Γιατί τόσοι πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα; Στις ήδη γνωστές απαντήσεις, μια νέα προστίθεται, σύμφωνα με το KReport για να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη απάντηση: Η καθ' ημάς κατάχρηση των αντιβιοτικών.

Χάνεται χρόνος

Τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία: Την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων. Αποτέλεσμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών φαρμάκων ήταν η δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων με μεγάλη αντοχή στις λοιμώξεις. Αυτό το συναντούν οι γιατροί στις εντατικές, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις νοσοκομειακών γιατρών. «Χάνουμε πολύτιμο χρόνο αναζητώντας, δοκιμάζοντας αντιβιοτικά, που "πιάνουν" τους ασθενείς στις ΜΕΘ, για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, κυρίως στο χαμηλό αναπνευστικό σύστημα. Όταν βρεθεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σχήμα -αν βρεθεί- έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και πολλές φορές έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές» επισημαίνουν.

Σε αδύναμη θέση

Το στοιχείο αυτό αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα, που μεγαλώνει τη λίστα των νεκρών δυσανάλογα στην χώρα μας. Η νοσηρότητα του ιού είναι κοινό χαρακτηριστικό, όμως δυστυχώς η Ελλάδα επιβαρύνεται και με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης) και βεβαίως με τις πληγές του ΕΣΥ, τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τις προβληματικές υποδομές, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στην μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Η πανδημία, λοιπόν, βρήκε την Ελλάδα, έχοντας καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος του «οπλοστασίου» της, τα αντιβιοτικά φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων.

Τα επίσημα στοιχεία

Το 2020 καταναλώσουμε εξίμισι φορές περισσότερα αντιβιοτικά από την Αυστρία. Την ίδια χρονιά, όπως κατέγραψε έρευνα της Kappa Research, το 75% των Ελλήνων πήρε αντιβίωση για πονόλαιμο, λαιμό, βήχα και συνάχι, ενώ από το 2015, αυξήθηκε η κατανάλωση των αντιβιοτικών κατά 50%.

Η προειδοποίηση του ECDC είναι σαφής: καταναλώνουμε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, ωθώντας την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής τόσο στο νοσοκομειακό όσο και στο εξωνοσοκομειακό περιβάλλον σε υψηλά επίπεδα. Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς έχει ανακοινωθεί επισήμως από την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία και τους αρμόδιους φορείς, ότι την τελευταία δεκαετία δεν διαφαίνεται ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν «νέες γενιές» αντιβιοτικών δραστικών στα πολυανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την υπερκατανάλωσή τους.

Σε 20.507 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 108 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 679 ασθενείς.
Συγκεντρωτικά

strat2

* Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID19

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline