Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:45:42

Ναυαγεί, στο πέλαγος της Κρήτης, πριν αρχίσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Δεν αναγνωρίζει η Αίγυπτος. Αποδοκιμάζει- καταδικάζει η Ε.Ε.-Κρίση και στην Κυβέρνηση της Τρίπολης. Κύριο

E.E αυστηρά προς τον Ερντογάν: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα».

1.Το Κάιρο δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» της Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της λιβυκής ΑΟΖ με τα τουρκικά ΜΜΕ να σχολιάζουν πως «η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αναστάτωσε την Ελλάδα και την Αίγυπτο».

Επιπλέον στον τουρκικό Τύπο αναγράφεται ότι: «Σε μία αλαζονική δήλωση που έκανε η Αίγυπτος αναφέρει ότι "το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για υδρογονάνθρακες υπεγράφη από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας η θητεία έχει λήξει και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και μνημόνια"».

Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και εντός Λιβύης
Την ίδια ώρα αντιδράσεις για τη συμφωνία της έρχονται από το εσωτερικό της ίδια της Λιβύης, καταρχήν με το εκλεγμένο και ισχυρό Κοινοβούλιο της χώρας να απορρίπτει την συμφωνία της Κυβέρνησης στην Τρίπολη και τον Πρόεδρο Ακίλα Σάλεχ να ξεκαθαρίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» έχει λήξει επομένως δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Παράλληλα, διχασμό στην Κυβέρνηση προκάλεσε η εναντίωση στην συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες στην Τουρκία και η παραχώρηση στην Αγκυρα εθνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, με συνέπεια την αναγκαστική απομάκρυνση του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις – «παρατηρήσεις» όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε. Δεν υπέγραφε την συμφωνία, με τον χαρακτξσιμό ότι είναι ύποπτη, με συνέπεια ρήγμα στην Κυβέρνηση και να υποκατασταθεί από άλλο πρόθυμο υπουργό.

Αντιδράσεις
O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας της στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.
Βεβαίως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

2.E.E προς Ερντογάν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ για τη νέα συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης.

Ηπρώτη αντίδραση της ΕΕ μετά τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης επαναλαμβάνει την τοποθέτηση που είχε η Ένωση το 2019. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών.

Αναλυτικά, η δήλωση του εκπροσώπου, Πίτερ Στάνο σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες έχει ως εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά τη γνωστοποίηση της νέας συμφωνίας.

Στην ίδια ανακοίνωση: «Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline