Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:09:25

«Ασκεί κανονικά τα καθήκοντα της η Πανεπιστημιακή Αστυνομία» Ιλαρή «διάψευση» της ΕΛ.ΑΣ για τους αστυνομικούς που απλώς, κόβουν βόλτες έξω από τα ΑΕΙ. Κύριο

«Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα» (μόνο τρία από όλα), αναφέρεται στην ανακοίνωση συγκάλυψης της αλήθειας που είναι η ατολμία να εφαρμοσθεί ο νέος θεσμός, από τη αντίδραση μικρών αριστερών ομάδων.

Διάψευση χωρίς αυτογνωσία, με αυτοκριτική και με ατυχή προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αλήθεια και μάλιστα με διαβεβαίωση ότι υπάρχει... κανονικότητα. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες για κατάργηση των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες και αναφέρονται σε κατάργηση των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι, οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί, για την αποτροπή οποιονδήποτε έκνομων ενεργειών.
Η παρουσία των δυνάμεων αυτών στους χώρους των πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας που έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια».

2.Πανεπιστημιακή αστυνομία από απόσταση – Θα περιπολεί εκτός ΑΕΙ

Τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, με τη συνδρομή αστυνομικών από κοντινά αστυνομικά τμήματα. Αυτό είναι το επόμενο επιχειρησιακό βήμα της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας έξω από το ΑΠΘ. Περιπολίες εντός των campus σε επόμενη φάση. 

Eξω από τις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνοδεία αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα θα περιπολούν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επόμενο επιχειρησιακό βήμα του εγχειρήματος για εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ από την Ελληνική Αστυνομία.

Ως φαίνεται, από την κυβέρνηση επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι μετά την πρώτη εμφάνιση των μελών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως ονομάζονται, στις πύλες των campus του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου – εμφάνιση που προκάλεσε αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις που έχουν την πολιτική στήριξη των μητρικών πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)– στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθούν ΟΠΠΙ, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να τόνισε προς τους πρυτάνεις πως δεν είναι πρόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να εμπλακεί σε ακαδημαϊκής φύσεως εκδηλώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, παρά μόνο να προστατεύσει καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων. «Τα μέλη των ΟΠΠΙ δεν έχουν να χωρίσουν κάτι με τα μέλη των παρατάξεων, δεν είναι αντίπαλοι», είναι το νόημα όσων ελέχθησαν χθες από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους πρυτάνεις.
Με τη συνδρομή αστυνομικών από τα κοντινά τμήματα οι περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει το πολιτικό μήνυμα ότι ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, θα εφαρμοσθεί και οι ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν, και πλέον το ζήτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν επιχειρησιακά οι ΟΠΠΙ υπό την εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, στην Αθήνα, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, έχοντας τη συνδρομή αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα Ζωγράφου και Καισαριανής. «Εάν υπάρχει επεισόδιο στην εξωτερική περίμετρο του campus, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα παρεμβαίνουν», δήλωσαν στην «Κ» μετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη.

Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων. Διευκρινίζεται, δε, ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα περιπολούν έξω από τα ιστορικά κτίρια του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη Νομική Αθηνών. Ως προς το ΑΠΘ, τα έργα κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», φυλάσσονται από αστυνομικούς ώστε να αποτραπούν επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, δεκάδες άτομα κρατώντας βαριοπούλες έφθασαν στον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους. Αρα, υπάρχει αστυνομική δύναμη και τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν τους έξω χώρους. Βέβαια, το γενικό μήνυμα της μη όξυνσης θα τηρηθεί και στο ΑΠΘ.
Όπως ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης, θεωρείται ότι η «αθόρυβη παρουσία» των ΟΠΠΙ θα διευκολύνει την ουσιαστική ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline