Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:48:24

Γίνεται πιο σκληρός ο πόλεμος στην Ουκρανία... Με απόλυτο μίσος και θέληση για αφανισμό του αντιπάλου. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη για το Φράγμα, αλλά κανείς δεν την πιστεύει. Κύριο

Ουκρανία: Πώς η κατάρρευση του Φράγματος και οι μεγάλες καταστροφές, που προκλήθηκαν, αλλάζει την έκβαση του πολέμου.


«Η κατάρρευση του φράγματος δεν θα αποτρέψει την αντεπίθεση της Ουκρανίας», διαμηνύει με οργή το Κίεβο ήδη με αρκετές νίκες τις τελευταίες ημέρες σε βάρος της ...απελευθερώτριας Ρωσίας,.

1.Νέα διάσταση στον πόλεμο που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία βάζει η καταστροφή ενός γιγαντιαίου φράγματος στην -ελεγχόμενη από τη Ρωσία- πόλη Νόβα Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας, που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πλημμύρα.
Το Κίεβο και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ η Μόσχα -από την πλευρά της- κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για δολιοφθορά.
Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις κοινότητες και τους οικισμούς που βρίσκονται περιμετρικά του φράγματος.

Από το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιόμετρων, υδροδοτείται η Κριμαία και ηλεκτροδοτείται ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, ο οποίος προς το παρόν δεν απειλείται.
Εικόνες από την περιοχή αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Ειδικότερα, δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε το BBC δείχνει τις ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται στην πόλη Νόβα Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Χτίστηκε τη σοβιετική εποχή και είναι ένα από τα έξι φράγματα που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου

Explainer: Γιατί «απειλεί» όλη τη νότια Ουκρανία η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα
«Δεν θα εμποδίσει την προέλασή μας»

Η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα δεν θα εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να προχωρήσουν, δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού.
«Οσον αφορά την αποτροπή των επιθετικών μας ενεργειών, η στρατιωτική διοίκηση έχει λάβει πλήρως υπόψη αυτές τις δόλιες ενέργειες του εχθρού και δεν θα εμποδίσει την προέλασή μας προς τις κατευθύνσεις όπου υπάρχουν μεγάλες πλημμύρες», τόνισε ο Σέρχιι Νάεβ, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Η Ρωσία είναι ένοχη για οικοκτονία»

«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού», τόνισε, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα πριν το ανατινάξουν.
«Η Ρωσία το ανατίναξε, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη μέλη του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε.

Η καταστροφή του φράγματος εγείρει φόβους για τις καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας. «Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Είναι αδύνατη η ανατίναξη ενός φράγματος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξωτερικά, με βομβαρδισμό», είπε αναφερόμενος στο σενάριο που προώθησε η Μόσχα για να εξηγήσει την καταστροφή επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

«Η Ρωσία οδηγεί την επίθεση σε νέο επίπεδο»

Η Ρωσία έχει οδηγήσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας σε νέο επίπεδο με την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών έφτασαν σε πρωτόγνωρο επίπεδο σήμερα με την καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καχόβκα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει αυτή την επίθεση με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους. Αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στις ρωσικές ωμότητες και ίσως συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline