Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίβανος: Είκοσι ψηφοφορίες, χωρίς Πρόεδρο ακόμα

Πρόκειται για παγκόσμιο κοινοβουλευτικό ρεκόρ. Το κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε και πάλι σήμερα, για 20ή φορά, να εκλέξει νέο πρόεδρο της χώρας και η θέση παραμένει κενή επί 9 μήνες λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο κυριότερων πολιτικών σχηματισμών.

"Λόγω έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 2 Απριλίου" ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου. Μόνο οι 55 από τους 128 βουλευτές ήταν παρόντες στην αίθουσα, ενώ για να γίνει η εκλογή του προέδρου απαιτείται η παρουσία των δύο τρίτων των μελών του σώματος.
Η θητεία του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν έληξε στις 25 Μαΐου 2104 αλλά από τότε όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την εκλογή του διαδόχου του έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Μια παρόμοια κατάσταση είχε ζήσει ο Λίβανος το 1988 και το 2007, όμως η τωρινή είναι η μακρύτερη περίοδος κενού εξουσίας μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1975-1990).
Κατά παράδοση ο πρόεδρος του Λιβάνου προέρχεται πάντα από τη χριστιανική μαρωνιτική κοινότητα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη αραβική χώρα. Δεν έχει όμως ουσιαστικές εξουσίες καθώς η θέση είναι καθαρά εθιμοτυπική.

Το ξενοδοχείο Hilton θα γίνει το στρατηγείο και το κέντρο εξορμήσεων των μελών του νεοσύστατου Brussels Group, που αναμένεται να καταλύσουν σήμερα στα δωμάτιά τους.
Οι μετακινήσεις τους από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και όπου αλλού χρειαστεί θα γίνονται με μισθωμένο βαν μάρκας Mercedes. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πάντως αν οι περίφημες διαβουλεύσεις και εργασίες με την ελληνική πλευρά θα γίνουν σε κάποια από τις ειδικές αίθουσες συσκέψεων του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.
Σε κάθε περίπτωση, το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στα κρίσιμα υπουργεία, αλλά όχι και στην καρδιά του κέντρου της πόλης (δηλαδή στο Σύνταγμα όπως περίμεναν πολλοί για να υπάρχει άμεση γειτνίαση με το ΥΠΟΙΚ), ενώ διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις τηλεδιασκέψεις που απαιτούν οι εργασίες της ομάδας.

 

Πολυμέσα