Πρόστιμο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης για εξύβριση του Ερντογάν

Πρωτοφανές αλλά τουρκικό στην αυταρχική χώρα του νεοσουλτάνου Ερντογκάν .Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος θα πρέπει να καταβάλει στον αποζημίωση 10.000 τουρκικών λιρών, δηλαδή περίπου 3.500 ευρώ.


Πρόστιμο ύψους 10.000 τουρκικών λιρών (περίπου 3.500 ευρώ) επέβαλε δικαστήριο της Άγκυρας στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως αποζημίωση για εξύβριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει ποσό άνω των 100.000 τουρκικών λιρών.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) κρίθηκε ένοχος για εξύβριση και παραβίαση των δικαιωμάτων του κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Στην επίμαχη ομιλία, ο κ. Κιλιτσντάρογλου είχε αναφερθεί στις σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή ο κ. Ερντογάν, συγγενείς του και πολλοί υπουργοί του κυβερνώντος ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η τουρκική Δικαιοσύνη έθεσε τελικά την υπόθεση διαφθοράς στο αρχείο, χωρίς να δώσει καμία συνέχεια.

Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος του κ. Κιλιτσντάρογλου, Τζελάλ Τσελίκ, είχε ζητήσει την απαλλαγή του πελάτη του με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις αυτές βασίζονταν σε «αποδεδειγμένα γεγονότα» και εξυπηρετούσαν «το κοινό συμφέρον».

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Τουρκίας το 2003, ο κ. Ερντογάν έχει εντείνει τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον των πολεμίων του, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών ή απλών πολιτών.

Την Τρίτη το βράδυ, άρτι αφιχθείς έπειτα από την επίσκεψή του στο Ιράν, ο κ. Ερντογάν δικαιολόγησε τις δικαστικές αυτές διαδικασίες στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν φυσιολογικό άνθρωπο και λέω στους δικηγόρους μου 'αυτό δεν είναι κριτική, όταν αυτό γίνεται προσβολή, κάντε ό,τι προβλέπει ο νόμος'».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline